Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΧΙΟΥ "ΛΑΘΡΑ"

Εξακολουθούν να κρατούνται στα κρατητήρια της Αστυνομικής διεύθυνσης 20 πρόσφυγες,17 Ιρανοί & Ιρακινοί καθώς και 3 Τούρκοι κουρδικής καταγωγής με σκοπό την άμεση απέλαση τους προς την Τουρκία και από εκεί την επιστροφή τους στις χώρες καταγωγής τους (Ιράκ, Ιράν).

Οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες έφθασαν μαζί με άλλους στην Χίο τον Σεπτέμβριο, προερχόμενοι από το Ιράν το Ιράκ και την Τουρκία και έκτοτε κρατούνται στο Μερσυνίδι. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι οικονομικοί μετανάστες αλλά καθένας τους έχει σοβαρούς λόγους να μην επιστρέψει στην χώρα καταγωγής του καθώς τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ζωή τους δεδομένου ότι προέρχονται από χώρες με αυταρχικά καθεστώτα ή εμπόλεμες περιοχές. Η αστυνομία ενεργώντας χωρίς υποδομές ( διερμηνέα, παροχής εξηγήσεων, νομική συνδρομή) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο και αποφάσισε την απέλαση τους.

Μετά την ανεπιτυχή, για γραφειοκρατικούς λόγους, απόπειρα απέλασης τους στην Τουρκία, οργανώθηκε χθες Τετάρτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Χίου με αιτήματα (α) την ματαίωση της απέλασης και την άμεση απελευθέρωση τους (β) την μεταφορά όλων των προσφύγων από τα κρατητήρια στο κέντρο κράτησης Μερσινιδίου και (γ) την επικοινωνία μαζί τους ώστε να δούμε σε ποια κατάσταση βρίσκονται και τι θέλουν. Ο αστυνομικός διευθυντής δεν μπόρεσε να μας δώσει επιχειρήματα για τη νομιμότητα της διαδικασίας απέλασης τους. Αρνήθηκε οποιαδήποτε επικοινωνία με τους πρόσφυγες και άφησε σαφείς αιχμές ότι θα συλληφθούμε αν επιχειρήσουμε να εμποδίσουμε την απέλαση. Μετά από επίμονη προσπάθεια, μας δόθηκε τελικά η δυνατότητα να επισκεφτούν 2 δικηγόροι μόνο 4 πρόσφυγες τα ονόματα των οποίων γνωρίζαμε. Εκτός από τους 20 πρόσφυγες, έχουν μεταφερθεί στο κέντρο κράτησης Μερσινιδίου 3 οικογένειες (συνολικά 12 άτομα) που θα αφεθούν ελεύθερες με την υποχρέωση να εγκαταλείψουν την χώρα σε διάστημα 30 ημερών χωρίς να επιχειρηθεί δεύτερη απόπειρα επαναπροώθησης τους. Θέμα τύχης και συγκυρίας λοιπόν η απέλαση των προσφύγων.

Είναι σημαντικό και δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι η αστυνομική επιχείρηση απέλασης πραγματοποιήθηκε με τουριστικό καραβάκι που εκτελεί το δρομολόγιο Χίος- Τσεσμέ, κατόπιν ειδικής άδειας μεταφοράς τους από το Λιμενικό. Από την στιγμή δε της αναχώρησης τους από το κέντρο κράτησης και καθόλη την διάρκεια του ταξιδιού προς την Τουρκία, οι πρόσφυγες ήταν δεμένοι με χειροπέδες. Επίσης, η Αστυνομία τους δήλωσε ότι μεταφέρονται στην Μυτιλήνη γιατί δήθεν τα έκλεινε το κέντρο κράτησης της Χίου δηλαδή ουδέποτε ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ για την απέλαση τους. Αποκλείστηκαν δε και από την τηλεφωνική επικοινωνία με οποιονδήποτε με αποτέλεσμα ούτε οι οικείοι τους να γνωρίζουν που βρίσκονται εδώ και μέρες.

Είναι ανάγκη όσο ποτέ να σταθούμε αλληλέγγυοι ώστε να εμποδίσουμε την απέλαση τους στην Τουρκία. Η επιστροφή τους στο Ιράν και το Ιράκ συνεπάγεται πολύχρονες φυλακίσεις για τις ιδέες τους και για ορισμένους ισοδυναμεί με θάνατο. Οφείλουμε με κάθε τρόπο να σταματήσουμε την βάρβαρη πολιτική των ευρωπαϊκών συνόρων που ματαιώνει κάθε ανθρώπινο δικαίωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: