Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΑΣΥΛΟ ΤΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΙΡΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr

Δεκάδες Ιρανοί της επιτροπής Ιρανών Πολιτικών Προσφύγων στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και γυναίκες και παιδιά, βρέθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης στην είσοδο του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με αίτημα την άμεση συνάντηση με τον υπουργό Χρήστο Παπουτσή, ώστε να πάρουν μια ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με το αίτημά τους για χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Όπως καταγγέλλει η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, ο συντονιστής της οποίας Πέτρος Κωνσταντίνου βρέθηκε μαζί με τους Ιρανούς πρόσφυγες, στο αίτημα των τελευταίων να συναντηθούν με τον κ. Παπουτσή, υψηλόβαθμο αστυνομικό στέλεχος αντιμετώπισε τους απεργούς πείνας με προκλητικό και απαράδεκτο τρόπο, προκαλώντας επεισόδιο. Αμέσως, μετά οι απεργοί πείνας έφραξαν με τα σώματά τους και τα πανό τους την είσοδο του υπουργείου, επιμένοντας να συναντήσουν τον υπουργό.

Τελικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δέχτηκε να συναντηθεί με τετραμελή επιτροπή των Ιρανών και τον κ. Κωνσταντίνου εξήγησαν, οι οποίοι εξήγησαν την αναγκαιότητα χορήγησης ασύλου. Ο υπουργός εγγυήθηκε πως εντός της ημέρας θα συνεδριάσει η Επιτροπή για την Χορήγηση Πολιτικού Ασύλου.

Ωστόσο, οι Ιρανοί συνεχίζουν την ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία τους στην είσοδο του υπουργείου μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των συνεντεύξεων και να πάρουν πολιτικό άσυλο.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον κ. Παπουτσή, ο Σέμκο Μοχαμεντί από την Επιτροπή Ιρανών Προσφύγων στην Ελλάδα δήλωσε: «Το πρωί ζητήσαμε συνάντηση με τον υπουργό διότι η κατάσταση της υγείας όσων κάνουν 35 μέρες απεργία πείνας δεν είναι καθόλου καλή. Περιμένουμε 77 μέρες στα Προπύλαια και δεν έχουμε πάρει απολύτως καμιά απάντηση. Σήμερα που πήγαμε επάνω ο υπουργός μας είπε πως δεν ήταν ενημερωμένος. Μας είπε πως από σήμερα θα πάνε όλοι στις επιτροπές για να αρχίσει η διαδικασία ασύλου».

«Μετά την παρέμβαση της Επιτροπής των Ιρανών Πολιτικών Προσφύγων που απαίτησε συνάντηση, καταφέραμε να δούμε τον κ. Παπουτσή», σημείωσε ο Πέτρος Κωνσταντίνου. «Περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία απόδοσης του ασύλου μετά από 35 μέρες απεργία πείνας. Μπροστά στην κινητοποίηση του Πολυτεχνείου πρέπει να υπάρξει θετική απάντηση στο αίτημα των Ιρανών Πολιτικών Προσφύγων για άσυλο. Οι πρόσφυγες ζητάνε πολιτικό άσυλο και όχι ελεημοσύνη με υπεκφυγές ανθρωπιστικού χαρακτήρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: