Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Η ΦΡΟΝΤΕΞ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Αναδημοσίευση από www.enet.gr
Ξεκινά στην περιοχή του βόρειου Εβρου η επιχειρησιακή δράση των ομάδων ταχείας αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φύλαξης των Συνόρων (FRONTEX), υπό ελληνική διοίκηση.
Ηδη οι 175 άνδρες της Φρόντεξ έχουν εγκατασταθεί στη Νέα Ορεστιάδα και πρόκειται ν' αναπτύξουν τη δράση τους κατά μήκος του ποταμού Εβρου, σε συνεργασία με τις ελληνικές δυνάμεις, επιδιώκοντας να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Προηγήθηκε ενημέρωση της ομάδας από τις ελληνικές αρχές για τις προβλέψεις της κοινοτικής και της εθνικής νομοθεσίας σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές και την παράνομη μετανάστευση, αναλύθηκαν τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν, αλλά δόθηκε έμφαση και στο γεωγραφικό ανάγλυφο των 12,5 χλμ., που αποτελούν και το χερσαίο σύνορο με την Τουρκία.
«Καλή η άφιξη της Φρόντεξ αλλά κρατάμε μικρό καλάθι όσον αφορά την αποτελεσματικότητά της», σχολίασε στην «Ε» ο γραμματέας της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Εβρου, Κώστας Χατζηαναγνώστου. Οπως τόνισε ο κ. Χατζηαναγνώστου, το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στον Εβρο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Μόνο το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2010 πέρασαν από τον Εβρο 25.000 λαθρομετανάστες. Κι όμως το ίδιο διάστημα πέρυσι ο αριθμός αυτός ήταν 5.500 άτομα.
Τις περιοχές των ελληνικών συνόρων, όπου θ' αναπτυχθούν οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και της Φρόντεξ, επισκέπτονται σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής μαζί με το Γάλλο υπουργό Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν, την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ και τον εκτελεστικό διευθυντή της Φρόντεξ, Ιλκα Λάιτινεν.
Ωστόσο, την κατηγορηματική αντίθεσή της στη δραστηριοποίηση της Φρόντεξ στον Εβρο εξέφρασε με ανακοίνωσή της η περιφερειακή παράταξη της «Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας», τονίζοντας πως εκείνο που απαιτείται είναι μια «μεταναστευτική πολιτική αρχών με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα». Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η «Αριστερή Οικολογική Συνεργασία», «η ανάληψη καθηκόντων της Φρόντεξ στην περιοχή μας φανερώνει ξεκάθαρα την αποτυχία της μεταναστευτικής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: