Αναδημοσίευση από www.enet.gr
Ανατροπές και σημαντικές αλλαγές καταγράφονται στη σύνθεση του πληθυσμού κάθε χώρας παγκοσμίως λόγω του κύματος μετανάστευσης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η Ισπανία, η οποία φιλοξενεί πλέον πολύ μεγάλο αριθμό μεταναστών, ενώ η ίδια έως τη δεκαετία του 1980 ήταν χώρα μετανάστευσης, σύμφωνα με μελέτη του γαλλικού ινστιτούτου δημογραφικής πολιτικής (INED).
Οι χώρες που φιλοξενούν σήμερα, σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, το μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γερμανία, η Σαουδική Αραβία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Μ. Βρετανία, η Ισπανία, Ινδία, η Ουκρανία, η Αυστραλία, το Πακιστάν, η Ακτή του Ελεφαντοστού και το Ιράν.
Το Μεξικό, το Αφγανιστάν, το Μαρόκο, η Αλγερία, η Ιταλία, το Μπαγκλαντές, η Γερμανία, οι Φιλιππίνες, η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Πακιστάνη Ινδία και οι ΗΠΑ είναι οι χώρες από όπου έφυγε ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα που φιλοξενεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών δεύτερης γενιάς, 43 εκατ. ανθρώπους. Ο αριθμός αυτός είναι έξι φορές μεγαλύτερος από εκείνο της Σαουδικής Αραβίας (7,3 εκατ.) ή του Καναδα (7,2 εκατ.).
Αλλά, συγκριτικά με το μέγεθος τους οι δύο αυτές χώρες, ο Καναδάς και η Σαουδική Αραβία, φιλοξενούν το διπλάσιο αριθμό μεταναστών σε σχέση με τις ΗΠΑ, 21% και 28% αντίστοιχα, έναντι 13% για τις ΗΠΑ.
Οι μικρές χώρες φιλοξενούν αναλογικά μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών. Η Ελβετία, με το 23% του πληθυσμού της να είναι μετανάστες, περνά μπροστά από τις ΗΠΑ. Το Λουξεμβούργο, δε, έρχεται πρώτο με ποσοστό που ξεπερνά το 35%.
Η Ισπανία, χώρα όπου πρόσφατα γνώρισε κύματα μετανάστευσης για το εξωτερικό, ο πληθυσμός με την έλευση μεταναστών από τρίτες χώρες αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με εκείνα πριν το κύμα φυγής από τη χώρα αυτή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου