Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ...

Από το left.gr
 
Εντύπωση (;) μας προκάλεσε η πρόσφατη ίδρυση της ιταλικής Χρυσής Αυγής, της Alba Dorata. Είναι όμως τόσο μοναδικό φαινόμενο;
Όταν το Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα - Εθνική Δεξιά (MSI-DN) εμφανίστηκε στη γειτονική χώρα, έπρεπε με οποιονδήποτε τρόπο να εδραιώσει την παρουσία του ως δύναμη με κοινωνική αποδοχή. "Δεν είμαστε φασίστες, είμαστε Ιταλοί πατριώτες" υποστήριζε ο αρχηγός τους, Γκαετάνο Σάγια.
Στους κόλπους του MSI-DN συγκροτήθηκε η Ιταλική Εθνοφρουρά, ομάδα που έφερε φασιστικά και ναζιστικά σύμβολα και οργάνωνε επιθέσεις σε μετανάστες κατά τη διάρκεια των διαβόητων περιπόλων της. Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι τότε κατέθεσε νέο νομοσχέδιο που συνοπτικά επέτρεπε τις περιπόλους εθελοντών πολιτών για την ενίσχυση της ασφάλειας στις πόλεις, στο πλαίσιο του σχεδίου αντιμετώπισης της "λαθρομετανάστευσης".
Ίδιας αντίληψης και η Κάζα Πάουντ για την οποία η Χρυσή Αυγή υπερήφανα δήλωνε στην ιστοσελίδα της ότι είχε επισκεφθεί. Η Κάζα Πάουντ καταλάμβανε κενά κτήρια τα οποία ονόμαζε "κοινωνικά κέντρα" και τα χρησιμοποιούσε για να στεγάσει άπορες οικογένειες. Είχε έτσι το τέλειο “άλλοθι” να προπαγανδίσει τις νεοφασιστικές θέσεις της ή ακόμα και να χρησιμοποιεί ωμή βία.
Ας μην ξεχνάμε και τη φασιστική Forza Nuova. Κι αυτές είναι μόνο οι πιο γνώστες οργανώσεις. Επιπλέον, η ιταλική αποστολή είχε ενεργή συμμετοχή και στο τελευταίο "Κύμα Μίσους" το 2005 που διοργανώθηκε από τους Έλληνες ακροδεξιούς.
Να θυμόμαστε μόνο αυτό: Ο φασισμός δεν ανακαλύφθηκε χθες επειδή το τελευταίο διάστημα "πήρε τα πάνω του". Ο φασισμός υπήρχε από πριν στην Ιταλία, όπως και στην Ελλάδα. Όταν οι συνθήκες έγιναν... ευνοϊκές, δυνάμωσε. Ας κοιτάμε πίσω για να θυμόμαστε πώς φτάσαμε ως εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: