Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

OMOIOTHTEΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ NPD

Από το tvxs.gr
 
Με τη συμμετοχή Γερμανών και Ελλήνων βουλευτών, επιστημόνων, δημοσιογράφων και ακτιβιστών, το ίδρυμα «Ρόζα Λούξεμπουργκ» διοργανώνει από την 1η έως τις 4 Νοεμβρίου συνέδριο με θέμα «Ο νεοναζισμός στην Ελλάδα και τη Γερμανία: ομοιότητες και διαφορές. Ανάλυση και ανταλλαγή εμπειριών». Στη χθεσινή πρώτη ημέρα του συνεδρίου, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι σχέσεις της Χρυσής Αυγής και του γερμανικού NPD, οι ομοιότητες και οι διαφορές των νεοφασιστικών κινημάτων στην Ευρώπη και ο ναζιστικός τρόμος στη Γερμανία.
Ειδικότερα στην τοποθέτησή του, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς, που εξέδωσε πρόσφατα το βιβλίο «Η Μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής», εστίασε στις ομοιότητες μεταξύ της Χρυσής Αυγής και του γερμανικού νεοναζιστικού κόμματος NPD. Έφερε μάλιστα, μια σειρά από παραδείγματα, που καταδεικνύουν την συμπόρευσή τους:
* Πριν από λίγο καιρό σημειώθηκε ένα νέο σκάνδαλο στην Ελλάδα, όταν διαπιστώθηκε ότι το υπουργείο Παιδείας ήταν πρόθυμο να παραδώσει στη Χρυσή Αυγή στοιχεία εθνικότητας των παιδιών που πηγαίνουν στα νηπιαγωγεία της χώρας. Ήδη πριν από τις εκλογές του Ιουνίου, ένα από τα στελέχη της είχε υποσχεθεί σε ομιλία του ότι τα τάγματα εφόδου της οργάνωσης θα πετάξουν έξω από τα νηπιαγωγεία τα παιδιά των μεταναστών για να βρεθούν θέσεις για τα παιδιά των Ελλήνων. Οι προσεκτικοί παρατηρητές θυμήθηκαν ότι πριν από δύο χρόνια, το σχετικό γερμανικό πολιτικό μόρφωμα, το NPD, είχε ξεκινήσει μια καμπάνια για την κατάληψη των νηπιαγωγείων μέσω της τοποθέτησης των στελεχών του κόμματος στη διεύθυνση των σταθμών.
* Δεν είναι όμως μόνο τα νηπιαγωγεία στα οποία συγκλίνουν οι στόχοι της Χρυσής Αυγής με εκείνους του NPD. Πολύ σημαντικότερο στοιχείο είναι η κοινή προσπάθεια να κατακτήσουν ή «να ελευθερώσουν» τμήματα ολόκληρα πόλεων και επαρχιακών περιοχών. Αυτό που κάνει η Χρυσή Αυγή στον Άγιο Παντελεήμονα και στην πλατεία Αττικής είναι το σχέδιο που εφάρμοσε το NPD από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 σε ορισμένες πόλεις της πρώην ανατολικής Γερμανίας, όπου μάλιστα είχε κηρύξει και εθνικά απελευθερωμένες ζώνες.
* Στο βάθος της σκέψης και των δύο οργανώσεων δεν είναι τίποτα άλλο από την εκστρατεία για τον έλεγχο των καπηλειών, τη μέθοδο δηλαδή που ακολούθησε στο Βερολίνο το Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα (NSDAP), την περίοδο που διεκδικούσε γειτονιά τη γειτονιά, δρόμο το δρόμο τη γερμανική πρωτεύουσα. Τα καπηλειά έγιναν στη συνέχεια τα αρχηγία για τη στρατιωτική εξάπλωση των ταγμάτων εφόδου σε άλλες γειτονικές περιοχές. Είδαμε στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής το ρόλο αυτό να παίζει ένα μικρό καφέ μπαρ απέναντι από την είσοδο της εκκλησίας του Αγίου Παντελεήμονα. Και επικεφαλής της οργάνωσης σε αυτή τη γειτονιά ήταν ο ιδιοκτήτης αυτού του καφέ μπαρ.
* Όσο για την περίφημη κοινωνική ή φιλανθρωπική δράση της ΧΑ, και πάλι το NPD στα τέλη του 1990 στράφηκε σε ορισμένες τοπικές «φιλανθρωπικές» δραστηριότητες και ανακοίνωσε προγράμματα βοήθειας νέων και ηλικιωμένων προκειμένου να εντυπωσιάσει την εικόνα ενός βίαιου ναζιστικού κόμματος.
Όπως σημείωσε ο δημοσιογράφος, από τη στιγμή της ίδρυσής της η ΧΑ επιδίωξε να έρθει σε επαφή και να αντλήσει εμπειρίες και κύρος από τη συνεργασία με ομοειδής οργανώσεις της ευρωπαϊκής νεοναζιστικής σκηνής και ιδιαίτερα τη γερμανική. Η ιδιαίτερη κλήση της προς τη Γερμανία οφείλεται στην αυστηρά ναζιστική της συγκρότηση και τη φανατική της προσκόλληση στα γραπτά των θεωρητικών του γερμανικού εθνικοσοσιαλισμού, κυρίως του ίδιου του Χίτλερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: