Τετάρτη, 9 Μαΐου 2012

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: ΠΡΩΤΑ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ, ΜΕΤΑ ΤΙ;;;

Aναδημοσίευση από το http://www.tvxs.gr/

Εκτενή αναφορά στις απειλές θανάτου που δέχεται από τη Χρυσή Αυγή η δημοσιογράφος Ξένια Κουναλάκη κάνει σήμερα η ιστοσελίδα της EurΑctiv. Γίνεται λόγος και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εχθές 7 Μαίου κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός παρέπεμψε στις αρχές της Ελλαδας.Πάντως το ίδιο ρεπορτάζ προειδοποιεί ότι εάν ο ελληνικός λαός δεν ξεπεράσει γρήγορα το βαθύ διχασμό του η νέα εποχή για την Ελλάδα δεν θα είναι καθόλου «χρυσή». 
Το ελληνικό ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή έχει εκτοξεύσει ανοιχτές απειλές κατά της ζωής γνωστής δημοσιογράφου. Κληθείσα να σχολιάσει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εχθές, 7 Μαίου, επιβεβαίωσε τις δεσμεύσεις της σχετικά με την ελευθερία του Τύπου αλλά παρέπεμψε το θέμα στις αρχές της χώρας.
Η Χρυσή Αυγή, η οποία πήρε το 6.97% των ψήφων και 21 έδρες στο ελληνικό Κοινοβούλιο στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής, προβαίνει σε απίστευτες απειλές κατά της ζωής της Ξένιας Κουναλάκη, συντάκτριας των ξενόγλωσσων ειδήσεων της Καθημερινής, που έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή της  για την αναβίωση του νεοναζιστικού εξτρεμισμού.
Στις 12 Απριλίου η Ξ. Κουναλάκη έγραψε ένα άρθρο, όπου υποστήριζε ότι τα ελληνικά ΜΜΕ θα πρέπει να αγνοήσουν την Χρυσή Αυγή, ένα κόμμα που το χαρακτήρισε ναζιστικό και στο οποίο, σύμφωνα με την ίδια, θα έπρεπε να είχε απαγορευθεί να συμμετάσχει στις εκλογές.
Η απάντηση ήταν άμεση: ένα άρθρο 2.500 λέξεων στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής, που αποκάλυπτε πολλές λεπτομέρειες της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής της δημοσιογράφου και το οποίο έκανε αναφορά ακόμη και στην κόρη της χωρίς κανένα προφανή λόγο.
«Kommt Zeit, kommt Rat, kommt Attentat!» (Έρχεται ο καιρός, έρχεται μια προειδοποίηση, έρχεται επίθεση!), έγραψε ο ανώνυμος συντάκτης του άρθρου. Ο καθένας που μιλάει γερμανικά, όπως η Ξ. Κουναλάκη, γνωρίζει ότι πρόκειται για ελάχιστα συγκαλυμμένη απειλή κατά της ζωής της.
«Δε νομίζω ότι όντως θα ασκηθεί σωματική βία εναντίον μου και δεν τους φοβάμαι. Όμως το γεγονός ότι πολλοί από τους φίλους και συναδέλφους μου και ακόμη και η Ελληνική Αστυνομία με συμβούλευσαν να σταματήσω να γράφω εναντίον τους για κάποιο χρονικό διάστημα αποτελεί μια πρώτη νίκη της Χρυσής Αυγής. Αυτός είναι ο στόχος της τρομοκρατικής τους εκστρατείας. Να κάνουν τους δημοσιογράφους να γράφουν για άλλα θέματα και όχι για αυτούς», είπε η Ξ. Κουναλάκη στο EurActiv.

Η αντίδραση της Ε.Ε. ακόμα εκκρεμεί
Το ζήτημα ετέθη εχθές κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το συνάδελφο της Ξ. Κουναλάκη στην Καθημερινή, Κώστα Καρκαγιάννη, ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες. Η Pia Ahrenkilde Hasse, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ε.Ε. σχετικά με την ελευθερία του Τύπου αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω, παραπέμποντας το θέμα στις ελληνικές αρχές.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για την ψηφιακή ατζέντα, υπεύθυνος επίσης για την Κοινωνία της Πληροφορίας και των Μέσων Επικοινωνίας, σίγουρα θα φέρει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα 8 Μαΐου σε ένα σεμινάριο για την ελευθερία των μέσων, το οποίο διοργανώνεται από την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (AEJ)
Η Ξένια Κουναλάκη έχει ήδη μιλήσει στην Ελληνική Αστυνομία όμως της είπαν πως υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να μπορέσει να γίνει κάτι από τη στιγμή που το απειλητικό άρθρο δεν είναι υπογεγραμμένο και το όνομα του παρόχου της ιστοσελίδας είναι καταχωρημένο στης ΗΠΑ.
Αναφέρεται ότι η 13χρονη κόρη της Ξ. Κουναλάκη έχει εφιάλτες καθώς ορισμένοι από τους συμμαθητές της είναι επίσης υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής.
Ακολουθεί η μετάφραση από το euractiv.com: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: