Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

ΠΑΤΡΑ: ΜΙΑ ΑΓΡΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ, Η ΚΑΠΗΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΚΑΙ Η ΥΣΤΕΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr

Για δεύτερη ημέρα συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ, οι συγκεντρώσεις ενάντια στους μετανάστες στην περιοχή των Ιτεών, στη Πάτρα, όπου τα ξημερώματα του Σαββάτου δολοφονήθηκε ο 30χρονος Θανάσης Λαζανάς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Θ. Λαζανάς δέχτηκε τουλάχιστον έξι χτυπήματα με μαχαίρι στο θώρακα και τα πλευρά από τρεις μετανάστες και διακομίσθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών όπου υπέκυψε στα τραύματά του.
Oι δράστες της επίθεσης ήταν τρεις Αφγανοί, δύο εκ των οποίων ανήλικοι. Ήδη έχει συλληφθεί και ομολόγησε ένας 17χρονος . Σύμφωνα με τo PatrasTimes συνελήφθη ένας ακόμη δράστης της δολοφονίας, ωστόσο δεν υπάρχει επιβεβαιώση της πληροφορίας από την αστυνομία.
Μέλη της Χρυσής Αυγής πολιόρκησαν χθες Τρίτη το κτίριο της Πειραϊκής Πατραϊκής, μέσα στο οποίο βρίσκονται μετανάστες. Η προσπάθεια των Χρυσαυγιτών να εισβάλουν στο κτίριο απετράπη. Στη συνέχεια τα μέλη της Χρυσής Αυγής πέταξαν πέτρες και έβαλαν φωτιές σε κάδους στην περιοχή και σε χόρτα παρακείμενου οικοπέδου.
Σύμφωνα με το TheBest.gr ομάδα συγκεντρωμένων Χρυσαυγιτών όρμηξαν σε αστυνομικό με μηχανή. Τον πέταξαν κάτω και του επιτέθηκαν ομαδικά. Ο αστυνομικός άφησε τη μηχανή και τράπηκε σε φυγή. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως αρκετοί κρατούν ρόπαλα. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών και τους απώθησαν. Σύμφωνα με το Best.gr στις φλόγες τυλίχτηκε ένα φορτηγό και ένας πυλώνας της ΔΕΗ. Πληροφορίες αναφέρουν πως έγιναν προσαγωγές ενώ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων υπήρξαν αρκετοί τραυματίες, μεταξύ αυτών και δύο αστυνομικοί.
Όπως αναφέρει το Achaianews λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στην Πάτρα έχουν σταλεί αστυνομικές δυνάμεις από την Ηλεία αλλά και την Αιτωλοακαρνανία, ενώ «μερίδα των κατοίκων απαιτεί να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους, ενώ υπάρχουν σκέψεις για αποκλεισμό της αστυνομικής διεύθυνσης». Η ίδια πηγή αναφέρει πως «νωρίτερα σήμερα κάτοικοι είχαν διαφωνίσει με την παρουσία της Χρυσής Αυγής στο σημείο» που είχαν συγκεντρωθεί. Σημειώνεται πως οι κάτοικοι πραγματοποιήσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Θ. Λαζανά στην ακτή Δυμαίων.
Συλληπητήρια επιστολή προς την οικογένεια και τους φίλους του δολοφονημένου Θανάση Λαζανά απέστειλε και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Ξενοφοβία σημειώνοντας πως «οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής προσπάθησαν χυδαία να καπηλευτούν τον πόνο των συγγενών και φίλων για να προχωρήσουν σε πογκρόμ κατά των μεταναστών». «Τα ζόμπι της Χρυσής Αυγής ξεκίνησαν προεκλογική εκστρατεία τρόμου σπιλώνοντας τη μνήμη του νεκρού που οι συγγενείς του δεν πρόλαβαν να θρηνήσουν. Μύρισαν αίμα σαν τα τσακάλια και βγήκαν παγανιά με κάλεσμα για «ανακατάληψη της Πάτρας» και επίδειξη τρόμου στους δρόμους παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων και των συγγενών του νεκρού για την εμετική και προκλητική παρουσία τους», τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Ξενοφοβία.
Εν τω μεταξύ, περίπου 30 άτομα επιτέθηκαν στον υποψήφιο της Χρυσής Αυγής, Μιχάλη Αρβανίτη, την ώρα που έβγαινε από τον τηλεοπτικό σταθμό Super B. Ο Μιχάλης Αρβανίτης μόλις είχε ολοκληρώσει τη συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού. Επίθεση δέχτηκε και ο δημοσιογράφος Απόστολος Βουλδής, ο οποίος είναι συνεργάτης του τηλεοπτικού σταθμού και μετείχε στην συζήτηση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.
Σύμφωνα με το patranews ο ΟΛΠΑ αναμένεται να σφραγίσει το κτίριο της Πειραϊκής Πατραϊκής, ενώ ο Δήμαρχος Πατρέων συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, στην έκτακτη σύσκεψη συμμετείχαν η Πρόεδρος του Νοτίου Διαμερίσματος της Πάτρας κ. Σοφία Κάνιστρα, οι Πρόεδροι των Εκπολιτιστικών Συλλόγων Ιτεών και Κρύα Ιτεών, Κώστας Δημητριάδης και Ιωάννης Τίτος, τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο Συλλόγων και αντιπροσωπεία κατοίκων του Νοτίου Διαμερίσματος, ενώ από την πλευρά του Δήμου συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι. Γιώργος Σιγαλός, Μαρία Ανδρικοπούλου- Ρούβαλη και Χαράλαμπος Στανίτσας.
Ο Δήμαρχος της Πάτρας Γιάννης Δημαράς τόνισε ότι όλοι οι φορείς πρέπει να συντονιστούν προκειμένου να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος και ενημέρωσε τους κατοίκους για την αυριανή σύσκεψη που συγκάλεσε για τη 1 το μεσημέρι στο Δημαρχείο και στην οποία έχουν κληθεί να συμμετάσχουν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, ο Πρόεδρος του ΟΛΠΑ, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας, ο Λιμενάρχης Πατρών, και η Πρόεδρος του Νοτίου Διαμερίσματος προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να ληφθούν μέτρα. Το θέμα σύμφωνα με το Patranews θα συζητηθεί και στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας. Η ίδια πηγή αναφέρει πως από το Δήμο θα ζητηθεί το επόμενο διάστημα να ενισχυθεί η αστυνόμευση της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: