Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΛΑΥΡΙΟΥ

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΛΑΥΡΙΟΥ. ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ. ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ (ανάμεσα τους και 80 παιδιά ) ΔΙΕΚΟΠΗ ΕΝΤΕΛΩΣ Η ΣΙΤΙΣΗ.
Οι επιλογές του ελληνικού κράτους για τους πρόσφυγες στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Λαυρίου είναι δύο: ή να πεθάνουν από την πείνα ή να θαφτούν ζωντανοί στο ετοιμόρροπο κτίριο.
Στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου ζουν περίπου 266 ενήλικες και 85 παιδιά. Εδώ και δύο μέρες δεν υπάρχει τροφή ούτε για τους ενήλικες ούτε για τα παιδιά. Μετά από παρέμβαση των προσφύγων και των αλληλέγγυων στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαυρεωτικής, ο Δήμος έστειλε μόλις τώρα μερικά τρόφιμα (κρέμες και γάλατα) για τα παιδιά και αύριο το πρωί δεσμεύτηκε ότι θα σταλούν κάποια τρόφιμα για τους ενήλικες. Σημειώνουμε ότι η αρωγή του Δήμου δεν μπορεί να καλύψει τις πάγιες ανάγκες των προσφύγων, τις οποίες διοικητικά οφείλει να τις καλύπτει ο Ερυθρός Σταυρός μετά από χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας (σημειώνουμε πως κ. Λοβέρδος φαίνεται ότι έχει δώσει στο Ερυθρό Σταυρό για το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου 1.150.000 ευρώ μόνο για το έτος 2011 -έχουμε στα χέρια μας την σχετική οικονομική σύμβαση).
ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΕΙΝΑΝΕ, ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕYΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΕΤΟΙΜOΡΡΟΠΟ.
Για όποια παραπάνω πληροφορία ή διευκρίνιση: Ελευθερία Ψυχογιού 6936858664
Παραθέτουμε επίσης την Ανακοίνωση της Επιτροπής Προσφύγων του Κέντρου Προσφύγων Λαυρίου

"Εδώ και πολύ καιρό οι πολιτικές που ακολουθούνται στο θέμα των προσφύγων έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο.
Πάνω από ένα χρόνο αγωνιζόμαστε μαζί με κατοίκους της περιοχής για να συνεχιστεί η λειτουργία του Κέντρου Προσφύγων Λαυρίου. Κι όταν μιλάμε για το Κέντρο, εννοούμε του εκατοντάδες Κούρδους και Αφγανούς πολιτικούς πρόσφυγες που φιλοξενούνται εδώ και πολλά χρόνια εδώ, μαζί με τους εργαζόμενους που δουλεύουν σ' αυτό.
Από χθες, 21 Μάη 2012, οι εργαζόμενοι του Κέντρου βρίσκονται σε απεργιακή κινητοποίηση γιατί έχουν να πληρωθούν 6 μήνες. Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα τους γιατί είναι και δικός μας αγώνας. Γιατί το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν εκείνοι το αντιμετωπίζουμε κι εμείς.
Αποτέλεσμα της αδιαφορίας των ιθυνόντων για τη ζωή στο Κέντρο, αποτέλεσμα των αυτών των πολιτικών, είναι να αντιμετωπίζουμε άμεσα πρόβλημα σίτισης και λειτουργίας, επειδή η τροφοδοσία έχει διακοπεί. Από χθες δεν υπάρχουν τρόφιμα στο Κέντρο και δημιουργείται άμεσος κίνδυνος για την επιβίωση μας, αλλά ιδιαίτερα για την επιβίωση των πολλών μικρών παιδιών και βρεφών που ζούν εδώ με τις οικογένειες τους. Κάθε λειτουργία του Κέντρου έχει ανασταλεί, αφού δεν υπάρχουν υπηρεσίες σίτισης, καθαριότητας, ιατρικής φροντίδας.
Μετά από αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις καλούμε όλους τους κοινωνικούς φορείς, όλους τους αρμόδιους φορείς και την τοπική κοινωνία της Λαυρετωτικής να δείξουν έμπρακτα και άμεσα την αλληλεγγύη τους και την άμεση συμπαράσταση τους, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το σοβαρό ανθρωπιστικό πρόβλημα τόσο των εργαζόμενων όσο και των προσφύγων που φιλοξενούνται στο Κέντρο.
Καλούμε τους εργαζόμενους του Κέντρου και τους κατοίκους της περιοχής σε άμεση κινητοποίηση για να δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα που αφορά όχι μόνο εμάς αλλά και την κοινωνική συνοχή του Λαυρίου. Τονίζουμε ότι θεωρούμε τους εαυτούς μας κομμάτι αυτής της πόλης και της Λαυρεωτικής κοινωνίας και ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι κοινά και αλληλένδετα.
Ενωμένοι εργαζόμενοι, κάτοικοι και πρόσφυγες, μπορούμε να νικήσουμε".

Δεν υπάρχουν σχόλια: