Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: ΣΦΡΑΓΙΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕΣΑ...

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr

Με μία επιχείρηση σκούπα στις 26 Μαϊου η αστυνομία στα Ιωάννινα, όπως καταγγέλλουν η «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» και η Κατάληψη «Αντιβίωση», σφράγισε κτίρια του παλιού νοσοκομείου Χατζηκώστα, στα οποία διέμεναν μετανάστες, με αποτέλεσμα 6 από αυτούς να εγκλωβιστούν μέσα. Ώρες αργότερα απεγκλωβίστηκαν από  μέλη της Κατάληψης «Αντιβίωση» που βρίσκεται επίσης στα ίδια εγκαταλελειμμένα κτίρια του παλιού νοσοκομείου.
Όπως καταγγέλλει η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, αλλά και η Κατάληψη «Αντιβίωση» τα κτίρια, σφραγίστηκαν με τη σύμφωνη γνώμη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Χατζηκώστα και του Ερυθρού Σταυρού.
Η επιχείρηση σκούπα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, πραγματοποιήθηκε την 26η  Μάη στις 7 το πρωί με τη συμμετοχή αξιωματικών αστυνομίας, δυνάμεων των ΜΑΤ και της ΔΙΑΣ, αστυνομικά σκυλιά, δυνάμεων της πυροσβεστικής και συνεργεία για τοποθέτηση λαμαρίνων. Η επιχείρηση έγινε παρουσία δημοσιογράφων.
Όταν τελείωσε η επιχείρηση, που όπως αναφέρει η Κατάληψη «Αντιβίωση» διήρκεσε 14 ώρες, όλα τα κτίρια του παλιού νοσοκομείου Χατζηκώστα, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και 15 χρόνια και στα οποία διέμεναν μετανάστες, σφραγίστηκαν με λαμαρίνες.
Τα μέλη της κατάληψης «Αντιβίωση» σχετικά με τους έξι μετανάστες που εγκλωβίστηκαν μέσα στα κτίρια και τους οποίους οι ίδιοι απεγκλώβισαν αναφέρουν : «αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι το σκυλί της αστυνομίας δεν τους ανακάλυψε κατά τον έλεγχο των κτιρίων. Προφανώς ο αργός τους θάνατος από ασιτία ή δίψα ταιριάζει απόλυτα στα σχέδια που έχει η εξουσία για όλους και όλες που περισσεύουμε».
«Εδώ και καιρό χτίζεται η προπαγάνδα ότι οι μετανάστες αποτελούν κοινωνικό, υγειονομικό, πολιτικό πρόβλημα. Το μόνο πρόβλημα που αναγνωρίζουμε εμείς είναι ο διάχυτος ρατσισμός που εμποδίζει την ανάπτυξη σχέσεων αλληλεγγύης και ισοτιμίας ανάμεσα σε ανθρώπους. Που χτίζει διαχωρισμούς με βάση τις πολιτιστικές, φυλετικές και θρησκευτικές ταυτότητες», σημειώνουν.
Βίντεο της κατάληψης «Αντιβίωση» με εικόνες από την επιχείρηση σκούπα και τον απεγκλωβισμό των έξι μεταναστών. Κατά τη διάρκεια του βίντεο διαβάζεται και το κείμενο της Κατάληψης για την επιχείρηση σκούπα της 26ης Μαϊου στα Ιωάννινα. 
Η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή καλεί με ανακοίνωσή της το «Εργατικό Κέντρο της πόλης, τα σωματεία των εργαζομένων του Χατζηκώστα και την Ένωση των Νοσοκομειακών Γιατρών της Ηπείρου να καταδικάσουν τη συγκεκριμένη επιχείρηση και να δοθεί επίσημη άδεια για να διαμένουν οι μετανάστες σε αυτά τα κτίρια».
«Καλούμε όλη την Αριστερά, τις υπόλοιπες δυνάμεις του κινήματος, τους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, τις δημοτικές κινήσεις, τις κοινότητες μεταναστών, τους φοιτητικούς συλλόγους και τα σωματεία να προχωρήσουμε στην άμεση διοργάνωση ενός αντιναζιστικού-αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: