Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

63 ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ!!

Αναδημοσίευση από το ΕΘΝΟΣ

Ραγδαία είναι η αύξηση «τραυματιών ρατσιστικής βίας», που καθημερινά πλέον περιθάλπουν οι γιατροί στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, ένα φαινόμενο «ευθέως ανάλογο» και με τις πρόσφατες θρασύτατες ομαδικές ή μεμονωμένες επιθέσεις ακροδεξιών, που δρουν ως αδίστακτες συμμορίες εποχούμενων ή μεμονωμένες ομάδες, σκορπώντας τον τρόμο και δέρνοντας κυρίως ανυποψίαστους αλλοδαπούς! Χωρίς να καταγράφονται επίσημα στους χώρους υγείας, ως «περιστατικά βίας», καθώς οι γιατροί περιορίζονται στο έργο της περίθαλψης, έχουν ωστόσο οι ίδιοι τη δυνατότητα όχι μόνο να τα διακρίνουν ως τέτοια, από τα χαρακτηριστικά των τραυμάτων, αλλά συμβαίνει συχνά να το δηλώνουν και οι ίδιοι οι τραυματίες ή οι συνοδοί τους.
Συγκλονιστικά στοιχεία
Το τελευταίο οκτάμηνο κινείται δραστήρια ένας νέος φορέας, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, όπου συνεργάζονται η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και 18 ΜΚΟ, που ήδη έχει καταγράψει στην πρώτη της έκθεση συγκλονιστικά στοιχεία για την έκταση και το μέγεθος του προβλήματος. Ειδικά στην «Πολυκλινική», λόγω γεωγραφικής θέσης στο κέντρο της Αθήνας, τα σοβαρά περιστατικά με τραυματίες από μαχαίρι, σφαίρες, ξυλοδαρμούς, που τα προηγούμενα χρόνια ήταν σποραδικά και σπάνια, τώρα, μόνο σ' αυτό το νοσοκομείο, έφτασαν τα δύο με τρία την ημέρα!
«Ερχονται στα εξωτερικά ιατρεία αυτοβούλως ή μεταφέρονται από άλλους, τραυματισμένοι από συμπλοκές, ξυλοδαρμούς, αλλά και από εμφανώς σχεδιασμένες επιθέσεις, συχνά μαχαιρωμένοι, πολλοί με μώλωπες ή άλλα τραύματα, σε μια συχνότητα που δεν είχαμε τα προηγούμενα χρόνια», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο διοικητής του νοσοκομείου Παντελής Αμούργης. «Στο νοσοκομείο ''Γ. Γεννηματάς'', σε ημέρες εφημερίας, όπου εξυπηρετούνται περισσότεροι από 1.000 ασθενείς ως επείγοντα περιστατικά, καταγράφονται περίπου 10 περιπτώσεις, κυρίως αλλοδαπών, θύματα ρατσιστικής βίας, χωρίς να υπολογίσουμε τις μαζικές διακομιδές τραυματιών, όπως στα γεγονότα του Φεβρουαρίου, που είχαμε 55 τραυματίες και 9 εισαγωγές», μας εξηγεί ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Παπαδόπουλος.
Στατιστικά οι τρεις από τις δέκα περιπτώσεις αφορούν σε σοβαρούς τραυματισμούς που αντιμετωπίζονται με εισαγωγή στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Η αύξηση των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας επιβεβαιώνεται και από το ΕΚΑΒ. «Παρά το γεγονός ότι δεν τα καταγράφουμε επίσημα, προκύπτει από εκτιμήσεις των τριών συντονιστών ότι σε σχέση με πέρυσι τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ πραγματοποίησαν πολύ περισσότερες διακομιδές τέτοιων περιστατικών στα νοσοκομεία», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Δημήτρης Πύρρος, διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ.
63 επιθέσεις σε 2 μήνες
«Καθημερινά περιθάλπουμε θύματα από συστηματικές επιθέσεις ομάδων και τραυματίζουν απρόκλητα μετανάστες με μαχαίρια, λοστούς και σιδερογροθιές», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Νικήτας Κανάκης, πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου.
  • Μόλις μέσα σε δύο μήνες καταγράφηκαν 63 επιθέσεις ρατσιστικής βίας, σύμφωνα με στοιχεία από το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: