Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΝΕΟΝΑΖΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΟΥΡΙΓΓΙΑ

Αναδημοσίευση από το http://www.tvxs.gr/

Έντονες ανησυχίες δημιουργεί στις γερμανικές αρχές η πεποίθηση πως ακροδεξιοί στο ομόσπονδο κρατίδιο Θουριγγία ενδέχεται να έχουν εμπνευστεί από το νεοναζί πυρήνα της πόλης Ζβικάου, που θεωρείται υπεύθυνο για το θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων. Από τηλεφωνικές επικοινωνίες που παρακολουθήθηκαν διαπιστώθηκαν εμφανείς κωδικές αναφορές σε πλαστικά εκρηκτικά και σχόλια για δολοφονίες ανθρώπων.
Οι αποκαλύψεις ότι ένας νεοναζί πυρήνας με βάση το Ζβικάου, που αυτοαποκαλείτο «Εθνικοσοσιαλιστικό Υπόγειο» (NSU), είχε δολοφονήσει τουλάχιστον 10 ανθρώπους την περίοδο 2000 – 2007, σόκαρε τη Γερμανία όταν η ύπαρξη της ομάδας έγινε γνωστή το Νοέμβριο του 2011. Σήμερα, όμως, όπως μεταδίδει το γερμανικό Spiegel, υπάρχουν αποδείξεις ότι μια ξεχωριστή ομάδα στο κρατίδιο Θουριγγία της ανατολικής Γερμανίας πιθανότατα σχεδιάζει παρόμοιες επιθέσεις.
Η εισαγγελία της πόλης Γκέρα ερευνά την περίοδο αυτή μια σειρά από ακροδεξιούς εξτρεμιστές, γνωστοί ως Steffen R., 28, Marco Z., 34, και Thomas G., 33. Τα πρόσωπα αυτά θεωρούνται ύποπτα «για την προετοιμασία μιας σειράς βίαιων πράξεων υπονόμευσης».
Οι υποψίες ενισχύονται από τις παρακολουθούμενες τηλεφωνικές επικοινωνίες των Thomas G. και Steffen R., στις 29 Δεκεμβρίου 2011, περίπου 7 εβδομάδες μετά την αποκάλυψη της ομάδας NSU. Στις συνομιλίες αυτές χρησιμοποιήθηκαν λέξεις – κωδικοί, που παραπέμπουν σε τακτικές μίμησης της ομάδας. Μάλιστα, οι αρχές θεωρούν πως ίσως να αναφέρθηκαν και σε πλαστικά εκρηκτικά.
Ο Thomas G. θεωρείται πως συνδεόταν με άτομα κοντά στον πυρήνα της Ζβικάου, ενώ και ο Steffen R. αποκαλείται από τις αρχές ως σημαντική μορφή στην ακροδεξιά σκηνή. Το Μάρτιο, ηχογραφήθηκε μια τηλεφωνική επικοινωνία, όπου έλεγε πως έπρεπε επιτέλους «να σκοτώσουν κάποιον». Ο τρίτος ύποπτος, Macro Z., πιστεύεται πως σχετίζεται με πωλήσεις όπλων.
Οι εισαγγελείς αρνήθηκαν να σχολιάσουν στο Spiegel λεπτομέρειες της υπόθεσης. Οι Steffen R. και Marco Z. συνελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο, αρνήθηκαν τις κατηγορίες ενώπιον του ανακριτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: