Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Ν.ΥΟΡΚΗ: ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ

Μία σιωπηλή διαμαρτυρία ενάντια στην αστυνομία πραγματοποιήθηκε την  Κυριακή στη Νέα Υόρκη, με τους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταγγέλλουν πως η αστυνομία στοχοποιεί και δημιουργεί περιβάλλον στρατιωτικού νόμου στους μαύρους και λατίνους πολίτες. Χιλιάδες άνθρωποι διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους σιωπηλοί. «Σε αυτή την πόλη που έχει τόσο θόρυβο, μερικές φορές το πιο βροντερό πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι προχωράς σιωπηλός», λέει ο Benjamin Todd Jealous πρόεδρος του N.A.A.C.P.
Δημοτικοί σύμβουλοι, συνδικάτα, φοιτητικές οργανώσεις, μέλη του κινήματος Occupy Wall Street και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα συμμετείχαν μεταξύ άλλων στη διαδήλωση.
 Συνολικά 299 οργανώσεις είχαν δηλώσει τη συμμετοχή τους στην πορεία της Κυριακής.
Το 2011 πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 700.000 έλεγχοι από την αστυνομία εκ των οποίων το 87% ήταν σε μαύρους και λατίνους.  Από αυτούς που σταμάτησαν περίπου το 50% δέχτηκε και σωματικό έλεγχο.Αξιωματούχοι της αστυνομίας υποστηρίζουν πως η πρακτική των ελέγχων γνωστή ως «stop-and-frisk» βοηθάει στην καταπολέμηση και στη μείωση της εγκληματικότητας, ενώ «βελτιώνει και τη ποιότητα ζωής των μαύρων και των λατίνων».
 «Η πρακτική stop-and-frisk είναι ένα πολιτικό εργαλείο, μία ομάδα ανθρώπων στοχοποιείται για να νιώθει ασφαλής μία άλλη ομάδα», τονίζει ο Benjamin Todd Jealous. «Εξευτελίζουν χιλιάδες ανθρώπους», πρόσθεσε μιλώντας στην New York Times. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: