Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Α.ΜΠΡΕΙΒΙΚ: ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΟΣ ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΨΥΧΑΣΘΕΝΗΣ

Τον εγκλεισμό σε ψυχιατρικό ίδρυμα του Αντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, που έχει ομολογήσει ότι σκότωσε 77 ανθρώπους με διπλή επίθεση που εξαπέλυσε πέρυσι τον Ιούλιο, ζήτησε την Πέμπτη η νορβηγική εισαγγελία. Η τελική αγόρευση της εισαγγελίας έρχεται σχεδόν ένα χρόνο μετά το μακελειό στο Όσλο και την Ουτόγια.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Σβέιν Χόλντεν, υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες για την ψυχική υγεία του Μπράιβικ, αλλά πρέπει να μπει σε ψυχιατρικό ίδρυμα και όχι στη φυλακή. «Ζητούμε να παραμείνει υπό υποχρεωτική φροντίδα ψυχικής υγείας», ανέφερε ο εισαγγελέας, υποστηρίζοντας ότι είναι χειρότερο να σταλεί ένα ψυχωσικό άτομο στη φυλακή από το να σταλεί ένα μη ψυχωσικό σε ψυχιατρικό ίδρυμα.
«Αυτό που είναι πιο ακατανόητο για εμάς είναι το πόσο έδειξε να μην έχει επηρεαστεί από τις πράξεις του. Περιέγραψε χωρίς τύψεις ή συναίσθημα πώς αυτοί οι νέοι άνθρωποι ικέτευαν για τη ζωή τους και πώς τους πυροβολούσε στο κεφάλι για να σιγουρευτεί ότι είναι νεκροί», επισήμανε η εισαγγελέας Ίνγκα Μπέζερ Ενχ.
Μόλις άκουσε την πρόταση της εισαγγελίας, ο Μπράιβικ σηκώθηκε όρθιος και χαιρέτισε ναζιστικά.
Ο ίδιος ο Μπρέιβικ έχει δηλώσει ότι ο εγκλεισμός του σε ίδρυμα θα ήταν μία μοίρα χειρότερη από το θάνατο, υποστηρίζοντας ότι έδρασε με σώας τα φρένας στο όνομα του αγώνα κατά του Ισλάμ και της «ισλαμοποίησης» της Νορβηγίας.
Η δίκη ολοκληρώνεται αύριο με την αγόρευση των τελικών επιχειρημάτων από την υπεράσπιση. Το δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του μέχρι την 24η Αυγούστου.
Οι δύο ψυχιατρικές εκθέσεις που έχουν συντάξει εμπειρογνώμονες για τον Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ δεν συγκλίνουν, με την πρώτη να αποφαίνεται πως ο ακροδεξιός εξτρεμιστής είναι σχιζοφρενής και τη δεύτερη να συμπεραίνει πως είναι υπόλογος για τις πράξεις του.
Ο Μπρέιβικ, ο οποίος χαμογελούσε στο δικαστήριο πριν την τελική αγόρευση της εισαγγελίας, έχει χαρακτηρίσει ψευδή και κατασκευασμένη η έκθεση που τον κρίνει παράφρων για το μακελειό της 22ας Ιουλίου του 2011 -μη θέλοντας να υποβαθμιστεί η αντι-ισλαμική ιδεολογία του από μία διάγνωση περί ψυχασθένειας.
Τρεις στους τέσσερις Νορβηγούς θεωρούν ότι ο Μπράιβικ θα πρέπει να καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης και όχι σε εγκλεισμό σε ψυχιατρικό ίδρυμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύονται σήμερα. Στην ερώτηση εάν ο Μπράιβικ έχει την ευθύνη των πράξεών του, το 74% των ερωτηθέντων απαντά «ναι», το 10% κλίνει προς την ψυχιατρική του αντιμετώπιση και 15% δεν έχει διαμορφώσει άποψη ή αρνείται να απαντήσει.
Ο Μπρέιβικ έχει παραδεχθεί ότι σκότωσε 77 ανθρώπους στο Όσλο και στο νησί Ουτόγια (στο όνομα του αγώνα κατά του Ισλάμ) τη μοιραία 22α Ιουλίου του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: