Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2012

ΣΕΡΒΙΑ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Αναδημοσίευση από το www.tvxs.gr

Tην ακροδεξιά εθνικιστική οργάνωση «Όμπραζ», απαγόρευσε το συνταγματικό δικαστήριο της Σερβίας χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματική τη δράση της.
«Το πατριωτικό κίνημα Όμπραζ – πρόκειται για το πλήρες όνομα της οργάνωσης - με τη δράση του παραβιάζει βασικές αρχές του συντάγματος που εγγυώνται τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, ενώ τα στελέχη του, με τη συμπεριφορά τους, διασπείρουν εθνοτικό και θρησκευτικό μίσος» αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου.
Το συνταγματικό δικαστήριο διέταξε τη διαγραφή του «Όμπραζ» από το κρατικό μητρώο οργανώσεων και κινημάτων και απαγόρευσε τη μετονομασία ή την ίδρυση, από τα στελέχη του, νέας οργάνωσης.
Την απαγόρευση του «Όμπραζ» είχε ζητήσει ο γενικός εισαγγελέας της Σερβίας, παρουσιάζοντας στοιχεία που αποδείκνυαν ότι τα μέλη του, υπό την καθοδήγηση ή την προτροπή της ηγετικής ομάδας, συμμετείχαν σε επιθέσεις εναντίον κοινωνικών ομάδων, με βάση προσωπικές ιδιαιτερότητες που κατοχυρώνονται συνταγματικά.
Σε έκθεση της σερβικής αστυνομίας για τη δράση επικίνδυνων οργανώσεων και κινημάτων, που εκδόθηκε το 2005, το «Πατριωτικό κίνημα - Όμπραζ» χαρακτηρίζεται «κληρο-φασιστική οργάνωση».
Ο ηγέτης της οργάνωσης Μλάντεν Ομπράντοβιτς, το 2010 είχε καταδικαστεί σε διετή φυλάκιση για την οργάνωση επεισοδίων κατά την παρέλαση ομοφυλόφιλων στο Βελιγράδι (Pride parade 2010).
Πριν από έναν χρόνο, το συνταγματικό δικαστήριο απαγόρευσε επίσης τη δράση και λειτουργία της ακροδεξιάς, νέο-ναζιστικής οργάνωσης «Εθνική Φάλαγγα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: