Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 300 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ

Τόσο πολύ συζήτηση για το "που" γίνεται η απεργία πείνας των 300 μεταναστών... Και τόσο λίγη συζήτηση για το "γιατί" γίνεται η απεργία πείνας... Για την ιστορία κάποια χρόνια πριν στην Γαλλία "το κίνημα των χωρίς χαρτιά" (sans papiers) έγινε γνωστό πραγματοποιώντας κατάληψη σε ναό...

Αναδημοσίευση από το .tvxs.gr

«Ρατσιστικές και ακροδεξιές, εντελώς ανυπόστατες, μέχρι ανοησίας» χαρακτηρίζουν οι αλληλέγγυοι στην πανελλαδική απεργία πείνας των μεταναστών, τις δηλώσεις και τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ζημιές στο χώρο όπου στεγάζονται οι απεργοί στη Νομική Αθήνας, για παρακώλυση των μαθημάτων και της εξεταστικής της σχολής, για εισβολή των μεταναστών στο κτίριο, καθώς και για κίνδυνο στην υγεία των φοιτητών.

Χθες, Κυριακή, περίπου 250 μετανάστες ήρθαν από την Κρήτη, προκειμένου να συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία πείνας μαζί με άλλους 50 μετανάστες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Πριν ακόμη ξεκινήσει η απεργία, ποικίλες αντιδράσεις είδαν το φως της δημοσιότητας. Φοιτητικές παρατάξεις, πολιτικά κόμματα και Μέσα ξεκίνησαν συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί στο κτίριο, αλλά και για την όλη πρωτοβουλία.

Καταγγέλλοντας τον τρόπο κάλυψης της υπόθεσης από τον τ/σ Mega, ο κ. Νίκος Γιαννόπουλος, μέλος του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, που βρίσκεται συνεχώς στο παλιό κτίριο της Νομικής, ως αλληλέγγυος προς τους μετανάστες, τονίζει ότι «η κατάσταση είναι απολύτως ήρεμη, όλοι οι μετανάστες βρίσκονται εντός του επί ανακαίνιση κτιρίου της παλιάς Νομικής. Το μεσημέρι επισκέφτηκαν τους μετανάστες και οι γιατροί που έστειλε η πρυτανεία της Νομικής, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα υγιεινής. Ο Σύλλογος Φοιτητών της σχολής, σε σημερινή απόφασή του τονίζει ότι στηρίζει τον αγώνα και πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα παρακώλυσης της εξεταστικής».

«Ο χώρος όπου στεγάζονται οι εξετάσεις δεν έχει καμία σχέση με το κεντρικό κτίριο της Νομικής. Δεν υπάρχει καμία επαφή μεταξύ των μεταναστών και του χώρου όπου γίνονται τα μαθήματα και οι εξετάσεις. Πρόκειται για 2 κτίρια εντελώς χωρισμένα μεταξύ τους. Εμείς, για λόγους αποφυγής οποιασδήποτε παρεξήγησης, κλείσαμε και οποιαδήποτε δίοδο θα μπορούσε δυνητικά να υπάρξει. Οι φοιτητές μπαίνουν από τη Μασσαλίας και τη Σίνα και οι μετανάστες από τη Σόλωνος», εξηγεί.

Κάνοντας λόγο για επικριτικές δηλώσεις, υπογραμμίζει ότι «σήμερα διεξήχθησαν κανονικά οι εξετάσεις του Οικονομικού της Νομικής. Χθες, Κυριακή, ο πρόεδρος της Νομικής κ. Δημητρίου ήρθε στο χώρο, συζητήσαμε, περιηγηθήκαμε στο χώρο και ήταν απολύτως ευχαριστημένος. Σήμερα, που έγινε λόγος για lock out της σχολής, τους είπε ο ίδιος πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και πως οι εξετάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν κανονικά».

Η πρωτοβουλία των μεταναστών προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων. Αρχικά, οι φοιτητικές παρατάξεις ΠΑΣΠ και ΔΑΠ εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την "κατάληψη" του κτιρίου και κατηγόρησαν μέλη της φοιτητικής παράταξης ΑΡ.ΕΝ., που πρόσκειται στο Συνασπισμό, ότι οργάνωσε την εγκατάσταση των προσφύγων στη Νομική. Ακολούθησε, ωστόσο, ανακοίνωση του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής, που υπογράφεται και από τις παραπάνω παρατάξεις, στην οποία σημειώνεται ότι στάθηκε από την πρώτη στιγμή αλληλέγγυος και αρωγός του αγώνα αυτού. «Με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου που υιοθετήθηκε σχεδόν παμψηφεί από το σώμα αποφάσισε να στεγάσει και να συνδράμει τον αγώνα των μεταναστών».

Νωρίτερα, η κοσμητεία της Νομικής είχε πάρει απόφαση να κλείσει η σχολή μέχρι την Πέμπτη, παρότι οι χώροι που βρίσκονται οι μετανάστες είναι στην υπό ανακαίνιση πτέρυγα που είναι πλήρως απομονωμένη από τις αίθουσες που διεξάγονται τα μαθήματα.

«Η απόφαση της Κοσμητείας της Σχολής ΝΟΠΕ για αναστολή της λειτουργίας του κτιρίου ως μέτρο κατά της απεργίας πείνας των 300 μεταναστών που ήρθαν από τη Κρήτη για να αγωνιστούν για την νομιμοποίηση τους είναι ένα κατασταλτικό μέτρο υπαγορευμένο από την ίδια φιλοκυβερνητική τακτική που παρέδιδε τη διαχείριση του ασύλου στα ΜΑΤ στη διάρκεια των πρόσφατων Πανεργατικών Απεργιών» υποστηρίζει σε ανακοίνωση του ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και συντονιστής της Κίνησης Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη παρατήρησε ότι «Οι γνωστοί άγνωστοι, κατ' επάγγελμα παρανομούντες της μηδενιστικής αριστεράς, έπιασαν πάλι δουλειά». Σύμφωνα με την ίδια, «Εγκατέστησαν στρώματα και παπλώματα και το μετέτρεψαν σε χάνι κάνοντας επίδειξη τζάμπα φιλοστοργίας. Όλα αυτά στην πλάτη των φορολογουμένων, οι οποίοι πληρώνουν το λογαριασμό, αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας και των φοιτητών που βλέπουν τα ΑΕΙ να απαξιώνονται ακόμη πιο πολύ».

Για ρατσιστικές και ακροδεξιές, εντελώς ανυπόστατες, μέχρι ανοησίας δηλώσεις έκανε λόγο ο κ. Γιαννόπουλος, ενώ σχετικά με το ότι προκλήθηκαν ζημιές στο ιστορικής αξίας κτίριο, υπογράμμισε ότι «καμία ζημιά δεν έγινε στο κτίριο. Πρόκειται για ένα πεντακάθαρο κτίριο. Υπάρχει, επίσης, μια εξαιρετικά αυστηρή περιφρούρηση σχετικά με το ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. Καθένας μπορεί να έρθει και να δει την κατάσταση».

Ο κ. Γιαννόπουλος εξήγησε, ακόμη, πως «ούτε οι μετανάστες εισέβαλαν, καθώς εδώ και 15 μέρες έχουν γίνει συνεννοήσεις με τη σχολή. Οι μετανάστες προσκλήθηκαν σε αυτό το χώρο από εμάς τους αλληλέγγυους, δεν εισέβαλαν μόνοι τους. Δεν τους υποκινήσαμε φυσικά να προχωρήσουν σε αυτή την ενέργεια, το αποφάσισαν γιατί είναι απελπισμένοι, αλλά βρήκαμε ένα χώρο που να μην δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Αν υπήρχε κάποιο μεγάλο πολιτιστικό κέντρο του δήμου, θα πηγαίναμε εκεί. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα».

Από τις αντιδράσεις δεν θα απουσίαζε βεβαίως και ο Λα.Ο.Σ, που δια στόματος εκπρόσωπου του, σημείωσε: «Δώσε θάρρος στον χωριάτη να σ' ανέβει στο κρεβάτι... Τι άλλο άραγε θα δούμε... Ας καταλάβουν, επιτέλους, οι προστάτες όλων αυτών, ότι ήδη έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας». Άμεση ήταν η απάντηση της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό, που σχολίασε: «Καλύτερα να δώσει κανείς θάρρος σε οποιονδήποτε χωριάτη να ανέβει στο κρεβάτι του, παρά στο ρατσιστή και το φασίστα. Το κρεβάτι άλλωστε του ΛΑΟΣ, μόνο η ναζιστική Χρυσή Αυγή μπορεί να το επωφθαλμιά. Όσο για τη Νομική Σχολή, ο Σύλλογος Φοιτητών της, ευτυχώς εκφράζει την αλληλεγγύη του στους μετανάστες απεργούς πείνας που έχουν εγκατασταθεί σε αχρησιμοποίητο κτίριο της Σχολής και ευτυχώς δεν ασπάζεται τις απόψεις μισανθρώπων ακροδεξιών. Που μπορεί να διέγραψαν στελέχη τους που εθεάθησαν με λοστούς και κράνη στον Άγιο Παντελεήμονα, αλλά δεν έπαψαν να αποτελούν φυτώριο ρατσισμού και φασιστοειδών».

Από πλευράς ΝΔ, ο υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης Προστασίας του Πολίτη του κόμματος, Θανάσης Νάκος, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για το θέμα, τονίζοντας πως «δυστυχώς οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με τους δεκάδες λαθρομετανάστες που ταξίδεψαν ανενόχλητοι από την Κρήτη στην Αθήνα και εισέβαλαν στο κτίριο της Νομικής, στέλνει το μήνυμα: ότι η χώρα μας είναι ξέφραγο αμπέλι, όπου ο καθένας κάνει ό,τι θέλει!». Ο βουλευτής κάλεσε την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, «έστω και τώρα, την ύστατη ώρα, να σοβαρευτούν και να στρέψουν την προσοχή τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, που απειλεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο και υπονομεύει την ασφάλεια της χώρας».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, τέλος, συναντήθηκε σήμερα με με τον περιφερειακό αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Laurens Jolles και τον επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στη χώρα μας Γ. Τσαρμπόπουλο, όπου επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης για τη διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: