Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ YRE ΓΙΑ ΤΟΥΣ 300

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους 300 μετανάστες που βρίσκονται σε απεργία πείνας στην Αθήνα (Νομική) και την Θεσσαλονίκη (Εργατικό Κέντρο).
Καταγγέλλουμε την παραπληροφόρηση περί αντιδημοκρατικής κατάλυσης του ασύλου και παρεμπόδισης της εκπαιδευτικής λειτουργίας της Νομικής. Η πλειοψηφική απόφαση του δ.σ. του συλλόγου φοιτητών της Νομικής υπέρ της απεργών πείνας, καταρρίπτει τα ψέματα περί «εισβολής» τους στην Νομική. Το ίδιο το κτίριο που χρησιμοποιούν οι απεργοί είναι κλειστό γιατί τελεί υπό ανακαίνιση και όπως αναγνώρισε σήμερα ο Πρύτανης Θ.Πελεγκρίνης τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής, καθαριότητας και προστασίας του χώρου. Αυτό που εμποδίζει την εκπαιδευτική λειτουργία του ιδρύματος είναι η απόφαση του κοσμήτορα να την διακόψει καθώς και την εξεταστική των φοιτητών, για μια βδομάδα. Και αυτή δεν είναι μια απόφαση με εκπαιδευτικά κριτήρια, αλλά μια πολιτική απόφαση! Η οποία μάλιστα έχει κιόλας διαλέξει πλευρά. Αυτήν της κυβέρνησης, της Ν.Δ., του ΛΑΟΣ και όσων συντάσσονται μαζί τους σε μια υπερμεγέθη προσπάθεια να εξαφανίσουν πίσω από την συζήτηση για το «που» γίνεται η απεργία πείνας το απείρως σημαντικότερο «γιατί» γίνεται η απεργία πείνας!
Θεωρούμε ως απαράδεκτη ακόμα και την παραμικρή σκέψη περί βίαιης εκκένωσης του κτιρίου της Νομικής, πράγμα που αφήνεται να εννοηθεί από τις εντολές του πρωθυπουργού προς τον Υπ.Προ.Πο.
Η ποινικοποίηση μιας μορφής αγώνα, την οποία γέννησε η απελπισία χιλιάδων ανθρώπων, είναι κι αυτή μια πολιτική απόφαση, μια απαράδεκτη πολιτική απόφαση! Που προτάσσει την καταστολή και πετάει στον κάλαθο των αχρήστων τον σεβασμό των στοιχειωδέστερων δημοκρατικών δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων!
Η απεργία πείνας των 300 προκλήθηκε από τις χρεοκοπημένες εδώ και χρόνια κυβερνητικές πολιτικές για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Όσο κι αν προσπαθούν να αποσείσουν τις ευθύνες τους δεν θα τα καταφέρουν! Απ’ αυτή την χρεοκοπία υποφέρουμε τελικά όλοι εμείς οι απλοί άνθρωποι –είτε ‘Έλληνες, είτε ξένοι. Όσοι αρνούνται οποιοδήποτε δικαίωμα όχι μόνο στους 300 αλλά σε χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, ας πάψουν να το «πουλούν» ως προστασία της Ελληνικής κοινωνίας!
Η παροχή ασύλου στο 0,6% (!) των αιτούντων, η ανυπαρξία ανθρώπινων χώρων υποδοχής, η εγκατάλειψη των 140 χιλ. νόμιμων μεταναστών που χάνουν τα χαρτιά τους λόγω της κρίσης και της ανεργίας, η ύπαρξη ανθρώπων χωρίς χαρτιά (το ΕΛΙΑΜΕΠ τους υπολογίζει στις 470 χιλ.), η εφαρμογή της σχιζοφρενικής συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ(*), προστατεύουν άλλους. Τα εγκληματικά κυκλώματα εκμετάλλευσης ανθρώπων, τους παρανομούντες εργοδότες που δεν εφαρμόζουν κανένα εργατικό νόμο και ρίχνουν τους μισθούς όλων μας, τις μεγάλες δυνάμεις (ευρωπαϊκές ή άλλες) που έχουν στρατούς κατοχής ή καταληστεύουν χώρες του 3ου κόσμου ή ακόμα-ακόμα στηρίζουν δικτάτορες όπως ο Μπέν Άλι στην Τυνησία!
Φτάνει πια με την υποκρισία της «προστασίας»! Με τις πολιτικές του ΔΝΤ και την ισοπέδωση της ελληνικής κοινωνίας, πολλοί και πολλές από εμάς, εργαζόμενοι ή νέοι άνθρωποι, κάποια στιγμή θα γίνουμε σαν τους 300, απελπισμένοι και χωρίς καν την ελπίδα της επιβίωσης.
Θεωρούμε την πρόταση του Πρύτανη Θ.Πελεγκρίνη για διάλογο των απεργών πείνας με τα αρμόδια υπ.εσωτερικών, εργασίας και τελικά την κυβέρνηση, προς την σωστή κατεύθυνση, γιατί στα πολιτικά προβλήματα αρμόζουν πολιτικές λύσεις.
Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους και τους συλλόγους των καθηγητών, να στηρίξουν την απεργία πείνας και να καταγγείλουν την απόφαση του κοσμήτορα, αλλά και την προπαγάνδα της Διαμαντόπουλου περί ανεύθυνου εκπαιδευτικού κινήματος.
Καλούμε τα συνδικάτα και όλες τις μαζικές οργανώσεις να συμπαρασταθούν στους 300 και να βάλουν φραγμό στα σχέδια καταστολής.
Καλούμε όλη την αριστερά (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) να αναλάβει από κοινού πρωτοβουλία και να εφαρμόσει στην πράξη αυτό που ευαγγελίζεται: κοινοί αγώνες Ελλήνων και μεταναστών-προσφύγων για τα δικαιώματα όλων μας. Διεκδικούμε: · Όχι στην βίαιη εκκένωση της Νομικής. Όχι στην καταστολή του κινήματος των 300. · Δεύτερη ευκαιρία για τους 140 χιλ. νόμιμους μετανάστες (10ετιας και βάλε) που έχασαν τα χαρτιά τους λόγω της κρίσης και της ανεργίας. · Παροχή ασύλου σε όσους το δικαιούνται (σ.σ. ο ευρωπαϊκός μ.ο. είναι στο 20-25%). Όχι λεφτά για φράχτες, πλοία-φυλακές και καταστολή, αλλά για ανθρώπινους χώρους υποδοχής. · Νέος γύρος νομιμοποίησης για τους χωρίς χαρτιά. Παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα. Μονομερής άρνηση εφαρμογής της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ (ήδη σχεδόν 10 χώρες της ΕΕ δεν την εφαρμόζουν και δεν στέλνουν πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα, να μην την εφαρμόσουμε κι εμείς). · Παραδειγματική τιμωρία όσων εργοδοτών εκμεταλλεύονται την ανάγκη ανθρώπων για εργασία. Μέτρα ενάντια στην φτώχεια και την ανεργία. Με 1 εκ. Έλληνες στην φτώχεια και την ανεργία και με μισό εκ. ανθρώπους χωρίς χαρτιά, χωρίς τέτοια μέτρα, θα μετατραπούμε σε ζούγκλα. · Λεφτά για τους ανέργους, την παιδεία, την υγεία, το περιβάλλον, το κράτος πρόνοιας, τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά και για συντονισμένη βοήθεια στον 3ο κόσμο – όχι για τους τραπεζίτες τοκογλύφους. (*) Η Συνθήκη του Δουβλίνου II περιορίζει το δικαίωμα αίτησης ασύλου αποκλειστικά στην πρώτη χώρα εισόδου του πρόσφυγα. Αυτό σημαίνει ότι οπουδήποτε κι αν συλληφθούν θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα, αν προκύπτει με οποιοδήποτε τρόπο ότι αυτή ήταν η χώρα εισόδου τους, ασχέτως αν αυτή είναι και η χώρα στην οποία πράγματι επιθυμούν να αιτηθούν ασύλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: