Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ

Αναδημοσίευση από www.enet.gr

«Στα Προπύλαια, μέσα σε σκηνές, επιβιώνουν 90 απεργοί πείνας περίπου 40 μέρες. Είναι όλοι Αφγανοί. Οι έξι από αυτούς έραψαν το στόμα τους. Κι οι υπόλοιποι είναι αποφασισμένοι να τους ακολουθήσουν. Είναι ο ύστατος τρόπος διαμαρτυρίας για να βρει ανταπόκριση το αίτημά τους: να τους αναγνωρίσουν ως πρόσφυγες και να τους δώσουν πολιτικό άσυλο». Ο Γιουνούς Μοχάμεντ, πρόεδρος της αφγανικής κοινότητας, διευκρινίζει ότι ανάμεσα στους 90 απεργούς πείνας που κοιμούνται στις σκηνές, υπάρχουν οικογένειες με μικρά παιδιά. Λένε ότι ζουν στη χώρα μας περίπου 2-4 χρόνια.

Σε μια μικρή αίθουσα του κτιρίου «Γκίνη» στο Πολυτεχνείο κατέφυγαν περίπου 30 Παλαιστίνιοι. Μεταξύ τους αρκετές γυναίκες με τα παιδιά τους. «Οπως όλοι, κι εμείς ζητάμε άσυλο. Η σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει να εξετάζονται τα αιτήματά μας σε διάστημα τριών μηνών μέχρι δύο ετών. Εμείς ζούμε στην Ελλάδα από 4 μέχρι 12 χρόνια κι ακόμα δεν μας έχουν απαντήσει...».

Στη διπλανή αίθουσα βρίσκονται οι Ιρανοί. Ο Εμίρ Ρεζά, ένας απ' αυτούς, μας λέει: Είμαστε 41 Ιρανοί, ανάμεσά μας βρίσκονται 7 γυναίκες και 4 παιδιά. Ηρθε κάποιος από τις πρυτανικές αρχές, μας ζήτησε να φύγουμε. Θα μείνουμε εδώ μέχρι να δικαιωθούμε».

«Παραμένει άγνωστο πώς μπήκαν, αλλά ενημέρωσαν τις πρυτανικές αρχές για την παρουσία και το αίτημά τους. Τους επέτρεψαν να μείνουν μέχρι χθες το βράδυ», προσθέτει η Αγγελική Κοτζαμάνη, εργαζόμενη στο Πολυτεχνείο. Λέει μάλιστα ότι ζητήθηκε από μη κυβερνητική οργάνωση και προσφέρθηκαν κουβέρτες και τρόφιμα, που οι πρόσφυγες τα μοιράστηκαν. Οι περισσότεροι είναι πανεπιστημιακής μόρφωσης. Προσπαθούν ν' ασκήσουν πίεση στις αρχές για την παροχή ασύλου. Η προθεσμία για την παραμονή τους, όμως, έχει εκπνεύσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: