Σάββατο, 8 Ιανουαρίου 2011

ΒΟΛΟΣ: ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΤΑΛΥΜΜΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr
Πυρκαγιά ξέσπασε τη Δευτέρα το απόγευμα στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της Οινοπνευματικής στο Βόλο, όπου είχαν βρει καταφύγιο Βούλγαροι μετανάστες, ωστόσο η φωτιά περιορίστηκε σύντομα και δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές. Η παρουσία αστέγων Βούλγαρων Ρομά που επαιτούν στους δρόμους και καταλύουν σε πάρκα και εγκαταλελειμμένα κτίρια γίνεται όλο και εντονότερη στο Βόλο τα τελευταία δύο χρόνια, προκαλώντας ανησυχία για τις συνθήκες διαβίωσής τους.
Στη συνοικία των Αγίων Αναργύρων στο Βόλο βρισκόταν το εγκαταλελειμμένο κτίριο της Οινοπνευματικής που τυλίχτηκε στις φλόγες το απόγευμα της Δευτέρας. Το παλιό εργοστάσιο χρησιμοποιούνταν από Βούλγαρους μετανάστες Ρομά ως κατάλυμα εδώ και πολύ καιρό. Οι κάτοικοι των γειτονικών σπιτιών τρομοκρατήθηκαν, ωστόσο η άμεση επέμβαση τριών πυροσβεστικών οχημάτων απέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς. Μέρος της σκεπής του κτιρίου καταστράφηκε και κατέρρευσε όμως δεν υπήρξαν άλλες ζημιές.
Η πυρκαγιά ξέσπασε σε ένα από τα δωμάτια όπου διέμεναν οι Βούλγαροι μετανάστες, ωστόσο πρέπει να διέφυγαν πριν από την άφιξη των πυροσβεστικών δυνάμεων, καθώς δεν εντοπίστηκε κανένας στο κτίριο. Πιθανό είναι επίσης να μην είχαν επιστρέψει ακόμα από τους δρόμους, όπου συνήθως επαιτούν έως αργά τη νύχτα. Το ότι διέμεναν άνθρωποι εκεί ήταν εμφανές από την παρουσία στρωμάτων, ρούχων και υπολειμμάτων τροφίμων στο χώρο, ενώ γενικά είναι γνωστή σε κατοίκους και αρχές η παρουσία τους στο κτίριο.
Τα πυροσβεστικά οχήματα παρέμειναν στο σημείο για περισσότερο από τρεις ώρες, ενώ παράλληλα ξεκίνησε έρευνα στο Ανακριτικό Τμήμα για τα αίτια της πυρκαγιάς. Είναι πιθανό να προκλήθηκε κατά λάθος από τους ίδιους τους μετανάστες, καθώς συχνά άναβαν φωτιές μέσα στο κτίριο για να ζεσταθούν.
Το εργοστάσιο της Οινοπνευματικής δεν είναι το μόνο σημείο όπου έχουν καταλύσει άστεγοι μετανάστες στο Βόλο. Οι Βούλγαροι Ρομά αυξήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια επαιτώντας στους δρόμους, ενώ πολλοί από αυτούς είναι γέροι, παιδιά, ή άτομα με αναπηρίες. Διαμένουν σε εγκαταλελειμμένα κτίρια και πάρκα, όπως το εργοστάσιο της Οινοπνευματικής ή το πάρκο του ΟΣΕ.
Κάτοικοι των γειτονικών στο εργοστάσιο της Οινοπνευματικής σπιτιών έχουν προβεί σε διαμαρτυρίες για την παρουσία των Βούλγαρων, ισχυριζόμενοι ότι στο χώρο συγκεντρώνονται σκουπίδια και απειλείται η δημόσια υγεία. Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο μέχρι πρόσφατα περιέχονταν βαρέλια με υγρά από την εποχή της λειτουργίας του, που κατά καιρούς χύνονταν στο έδαφος.
Κατά καιρούς, μετά από καταγγελίες πολιτών γίνονται συλλήψεις και επιχειρήσεις καθαρισμού. Τον περασμένο Αύγουστο η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Βόλου και η Δημοτική Αστυνομία κινητοποιήθηκε για τον καθαρισμό και εξωραϊσμό εγκαταλελειμμένων κτιρίων στην οδό Φερών, στις αποθήκες του πρώην εργοστασίου της Οινοπνευματικής, στο σταθμό του Υπεραστικού ΚΤΕΛ και την οδό Χέυδεν.
Το πρόβλημα ωστόσο δεν επιλύεται με αυτόν τον τρόπο, καθώς όταν οι μετανάστες διώχνονται από ένα σημείο καταλύουν σε κάποιο άλλο. Δεν κινδυνεύουν με απέλαση καθώς είναι πολίτες της ΕΕ όμως δεν τους παρέχεται κάποια στέγη. Όπως υποστηρίζουν κάτοικοι του Βόλου, κατά πάσα πιθανότητα υπάρχει κάποιο κύκλωμα διακίνησης των μεταναστών που τους εκμεταλλεύεται μέσω της επαιτείας, ωστόσο οι αρχές ενδιαφέρονται περισσότερο για την εμφάνιση της πόλης παρά για τις συνθήκες ζωής αυτών των ανθρώπων.
Ας σημειωθεί ότι το παλιό εργοστάσιο της Οινοπνευματικής έχει αποψιλωθεί από κάθε εξοπλισμό και υπάρχουν σχέδια γα τη μετατροπή του σε σχολείο, πάρκο ή χώρο αθλοπαιδιών. Η διαδικασία όμως έχει παραμείνει στον αέρα εξαιτίας οικονομικών και άλλων διαδικαστικών προβλημάτων μεταξύ δήμου και τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: