Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011

ΜΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr

Σε πανελλαδική απεργία πείνας κατεβαίνουν από αύριο 300 μετανάστες, με αίτημα τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Οι 250 από αυτούς συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στα Χανιά κι έφτασαν έφτασαν με πλοίο στον Πειραιά για να ξεκινήσουν τον αγώνα τους. Το tvxs ακολούθησε το ταξίδι και περιγράφει την ιστορία τους.

Πεντέμισι το απόγευμα του Σαββάτου, κι ο Γιάσερ με τον Αμπντούλ πηδούν τα κάγκελα για να βγουν απ’ το Παλιό Νοσοκομείο Χανίων –το «σπίτι» τους όπως το αποκαλούν. Ένα χώρο σε εγκατάλειψη, απ’ όταν το ίδρυμα μετεγκαταστάθηκε στις Μουρνιές, που το τελευταίο διάστημα αποτελεί κατοικία εκατοντάδων άστεγων μεταναστών της περιοχής. Στο χώρο που κοιμούνται –χωρίς νερό, ηλεκτρικό ή αποχέτευση– ένας παλιός σχολικός πίνακας γράφει: «Πεινάω πολύ και δεν έχω τρόπο να γυρίσω στην πατρίδα μου». Προς το παρόν, γυρνούν στην πλατεία 1866, τον τόπο όπου μαζεύονται κάθε πρωί μ’ εκατοντάδες άλλους μετανάστες, «περιμένοντας τα αφεντικά» να τους πάρουν για δουλειά. Τελευταία δεν περνάει κανένας, λένε. Μόνο η αστυνομία, για να «μαζέψει» όποιον απ’ τους «παράνομους» μπορεί. Οι μετανάστες στο νομό Χανίων φτάνουν τις 25-30.000 και από αυτούς υπολογίζεται πως οι μισοί είναι «λαθραίοι». Η έλλειψη νομιμοποιητικών εγγράφων τους καθηλώνει στην αφάνεια, τους κάνει ευάλωτους στην εκμετάλλευση, τους στερεί ακόμη και τα βασικότερα αγαθά.

«Βλέπεις πολλά που θες να κάνεις και δεν μπορείς να καταφέρεις τίποτα. Σε βλέπουν έξω και αλλάζουν δρόμο. Όταν περπατάω είναι σαν να προχωράω ανάποδα», λέει ο Ρασίντ που πλέον συμπληρώνει πέντε χρόνια χωρίς χαρτιά. Οδοντοτεχνίτης στο επάγγελμα, ήρθε στην Ελλάδα για να μείνει. Γι’ αυτό και αποφάσισε να έρθει στην Αθήνα με το πλοίο Λατώ το ίδιο βράδυ, για να συμμετάσχει στη μαζικότερη απεργία πείνας που έχει γίνει ποτέ στη χώρα. Τριακόσιοι μετανάστες απ’ όλη την Ελλάδα, θα κατεβούν από την Τρίτη σε απεργία πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ζητώντας νομιμοποίηση όχι μονο για τον εαυτό τους, αλλά για τις εκατοντάδες χιλιάδες παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα. «Είναι πολύ δύσκολο να πάρεις την απόφαση να κάνεις απεργία πείνας. Όμως δεν φοβάμαι τίποτα. Ή θα πάρουμε τα χαρτιά μας ή θα πεθάνουμε», λέει ο συνταξιδιώτης του, Μουσταφά.

Στα Χανιά, δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση. Το χειμώνα του 2008, μία ομάδα 15 μεταναστών από το Μαγκρέμπ, ύστερα από απεργία πείνας 26 ημερών, κέρδισε μια ρύθμιση που επέτρεψε τη νομιμοποίηση των ίδιων και σχεδόν 200 ακόμα. Ένα μεγάλο κομμάτι της βορειοαφρικανικής κοινότητας στην πόλη στάθηκε στο πλευρό των απεργών. Αυτό το κομμάτι σήμερα αποτελεί τον πυρήνα των απεργών του 2011.

Όπως εξηγεί στο tvxs.gr ο Μάρκος Χατζησάββας, από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας, τα τελευταία χρόνια στα Χανιά οι μετανάστες έχουν αναπτύξει δομές αυτοοργάνωσης και μέσω συνελευσιακών διαδικασιών παίρνουν αποφάσεις για τη δουλειά τους, την προστασία τους απέναντι στις αυθαιρεσίες της αστυνομίας, θέματα που σχετίζονται με τη γραφειοκρατία, τη σίτιση ή την ψυχαγωγία τους. Εδώ και τέσσερις μήνες περίπου, εν μέσω συνελεύσεων μεταναστών, αναπτύχθηκε η συζήτηση σχετικά με το σύνθημα «φτάνει πια». «Οι μετανάστες κατανοούν ότι η απεργία πείνας δεν είναι μέσα στην κουλτούρα αντίστασης των Ελλήνων. Όμως είναι μέσα στη δική τους κουλτούρα. Η πρωτοβουλία πάρθηκε από μετανάστες που ζουν στα Χανιά, όμως κατανοώντας τη δυσκολία του αγώνα τους, φρόντισαν να έχει πανελλαδικό χαρακτήρα αυτή η κίνηση» συμπληρώνει ο κ. Χατζησάββας.

Οι μετανάστες απευθύνθηκαν, λοιπόν, σε άλλες οργανωμένες ομάδες, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τον Βόλο, τη Σάμο και το Ηράκλειο, απ’ όπου εθελοντές μετανάστες κατέφθασαν στα Χανιά για να συμβάλλουν σε αυτή τη δράση. Το απόγευμα του Σαββάτου, περίπου 250 από αυτούς συγκεντρώθηκαν στη Δημοτική Αγορά Χανίων, για να μεταβούν οργανωμένα στο λιμάνι της Σούδας απ’ όπου θα έπαιρναν το πλοίο για τον Πειραιά. Τους συνόδευε μία ομάδα 25-30 αλληλέγγυων, που είχε έρθει από την Αθήνα γι’ αυτό το σκοπό. Στο πλευρό τους, βρίσκονται οργανώσεις και συλλογικότητες όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά και τη Βόρεια Αφρική.

Ένας απ’ τους ανθρώπους που ήρθαν απ’ την Αθήνα για να συνοδεύσουν τους απεργούς πείνας ήταν και η δικηγόρος Ιωάννα Κούρτοβικ. Όπως σημείωσε στο tvxs.gr, «η μόνη λογική πολιτική πρόταση και το μόνο εφικτό μέτρο και μέσο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η περιθωριοποίηση τόσων ανθρώπων, είναι η νομιμοποίηση. Είχαμε τρεις διαδικασίες νομιμοποίησης τα προηγούμενα χρόνια, το 1998, το 2001 και το 2005. Και τότε σημειώνονταν προβλήματα, και τότε είχαμε κρούσματα ρατσισμού. Οι διαδικασίες νομιμοποίησης βοήθησαν να βγουν οι άνθρωποι στην επιφάνεια της κοινωνίας, να αμβλυνθούν τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί, κι αυτό προς όφελος και των μεταναστών και της ίδιας της κοινωνίας. Σήμερα, όπου ανακύπτουν τα ίδια προβλήματα, τα οποία δεν οφείλονται στη μετανάστευση, αλλά στον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση, είναι απολύτως αναγκαία η νομιμοποίηση. Είναι η μόνη εφικτή πολιτική πρόταση».

Αντίθετα με ό,τι λέγεται, δεν υπάρχει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που να εμποδίζει τη μαζική νομιμοποίηση, εξηγεί η κ. Κούρτοβικ. Το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, που υπόγραψε και η ελληνική κυβέρνηση, χαράζει κατευθυντήριες πολιτικές, δεν έχει δεσμευτικούς κανόνες για τα κράτη. Προτρέπει τα κράτη να μην προχωρήσουν σε μαζικές νομιμοποιήσεις, όμως «εμείς δεν είμαστε το ίδιο με τη Γερμανία ή τη Γαλλία. Τα κράτη του ευρωπαϊκού βορρά δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δική μας χώρα. Εμείς οφείλουμε για τη δικιά μας κοινωνία, για τις δικές μας ισορροπίες, για την προστασία αυτών των ανθρώπων να προχωρήσουμε σε μια νομιμοποίηση».

Στο λιμάνι της Σούδας, πολίτες των Χανίων που συμπαραστέκονται στους μετανάστες συγκεντρώθηκαν για να χαιρετίσουν το αγώνα τους. Τα συνθήματά τους ακούγονταν δυνατά, όταν στο πλοίο αναρτήθηκε πανό που έγραφε «Πανελλαδική απεργία πείνας. Έλληνες, αδέρφια μας, ζητάμε υποστήριξη». Στο ίδιο το ταξίδι, οι μετανάστες έδειχναν ηρεμία και αποφασιστικότητα. «Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί, χέρι με χέρι, μέχρι να πάρουμε αυτό που ζητάμε», δήλωσε ο Ταρίκ.

Οχτώ ώρες αργότερα, το Λατώ έδεσε στο λιμάνι τους Πειραιά. Εκπρόσωποι των δεκάδων φορέων, οργανώσεων και κομμάτων, από την κοινοβουλευτική κι εξωκοινοβουλευτική αριστερά και τον αντιεξουσιαστικό χώρο, καθώς και άλλοι αλληλέγγυοι στους απεργούς πείνας, είχαν συγκεντρωθεί για να τους υποδεχτούν. Χειροκροτήματα και συνθήματα ενάντια στο ρατσισμό και την εκμετάλλευση συνόδευσαν τη μετάβασή τους στα λεωφορεία που τους μετέφεραν στο κέντρο της Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα το απόγευμα στις 19:00 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, διοργανώνεται συνάντηση των σωματείων, εργατικών ενώσεων, συλλόγων και σχημάτων για γνωριμία με τους απεργούς πείνας και έμπρακτη στήριξη του αγώνα τους. Την Τρίτη, 25/01, την ημέρα που οι μετανάστες θα ξεκινήσουν την απεργία πείνας, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου για το θέμα, στις 12:00 το μεσημέρι στο αίθριο της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: