Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2011

ΦΡΑΧΤΗΣ ΑΡΙΖΟΝΑ-ΜΕΞΙΚΟ: ΜΙΑ ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑ

Aναδημοσίευση από www.tvxs.gr

Ένα δισεκατομμύριο δολάρια και μόλις τέσσερα χρόνια μετά την ανάληψη από τη Boeing της κατασκευής ενός «εικονικού φράχτη», με «ηλεκτρονικά μάτια» στα σύνορα Αριζόνας-Μεξικού, το υψηλής τεχνολογίας έργο ακυρώθηκε από το Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) της χώρας αφού θεωρήθηκε μια τεράστια αποτυχία.

Το Secure Border Initiative Network (SBInet), όπως είναι η ονομασία του έργου, διενεργήθηκε από τη διοίκηση του George W. Bush τον Νοέμβριο του 2005 για να εμποδίζει τους μετανάστες χωρίς έγγραφα να διασχίζουν τα 3200 χλμ των χερσαίων συνόρων μεταξύ των ΗΠΑ του Μεξικό. Οι εκτιμήσεις θέλουν περίπου 400.000 ανθρώπους το χρόνο να κάνουν αυτή τη διαδρομή, πεζοπορώντας για μίλια σε αχαρτογράφητους δρόμους του νότου μέσα από απόκρημνα φαράγγια και λόφους της ερήμου για να αποφύγουν τις περιπολίες στα σύνορα.

Το SBInet δημιουργήθηκε προκειμένου να εμποδίζει την είσοδο των μεταναστών στην έρημο της Αριζόνα ενώ σε περίπτωση επιτυχίας υπήρχαν σχέδια να επεκταθεί στο σύνολο της συνοριακής περιοχής. Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2006, ανατέθηκε στη Boeing, μεταξύ πέντε συνολικά αναδόχων, η σύμβαση για το SBInet. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Boeing εγκατέστησε 400 αισθητήρες εδάφους, 15 πύργους με αισθητήριες και 13 πύργους επικοινωνιών κατά μήκος 85 χλμ μεταξύ των περιοχών Ajo και Tucson. Μάλιστα στην εταιρεία ασκήθηκε δριμεία κριτική εντός του Κογκρέσου αναφορικά με το υπέρογκο κόστος και τη συνεχή επιμήκυνση του χρόνου παράδοσης του έργου. Μάλιστα ο Δημοκράτης Γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, Steven Lynch κατηγόρησε την εταιρεία ότι έκανε ένα έργο που θεωρήθηκε «κολοσσιαία αποτυχία» ενώ την ίδια ώρα είχαν κάνει μια τεράστια υπέρβαση κόστους.

Οι κατηγορίες για την αποτυχία του έργου στραφήκαν επίσης κατά της κυβέρνησης. Επίσημη έκθεση της κυβέρνησης για το 2008 ανέφερε ότι οι «απαιτήσεις δεν είχαν καθοριστεί αποτελεσματικά και η διαχείριση ήταν εξίσου αναποτελεσματική». Επισημαίνεται δε, ότι «σημαντικές πτυχές της SBInet παραμένουν ασαφείς και σε ρέουσα κατάσταση, καθιστώντας επίσης ασαφές ποιες θα είναι οι τεχνολογικές δυνατότητες του έργου που θα παραδοθεί και πότε αυτό θα παραδοθεί».

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει ότι το υψηλής τεχνολογίας έργο αποτελεί «μια άθλια αποτυχία». Μια πρόσφατη αξιολόγηση που ανατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, κατέληγε στο συμπέρασμα: «Το SBInet είχε συνεχή κι επαναλαμβανόμενα τεχνικά προβλήματα, υπερβάσεις στο κόστος και καθυστερήσεις αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα και εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με την ικανότητα του συστήματος να καλύψει τις τεχνολογικές ανάγκες κατά μήκος των συνόρων».

Η κυβέρνηση Obama προσπάθησε να ακυρώσει το νωρίτερο δυνατό το αποτυχημένο σχέδιο. Ο επικεφαλής των πληροφοριών Vivek Kundra, ανέλαβε το καθήκον αξιολόγησης πολλών δεκάδων μεγάλων έργων υποδομής με στόχο να σταματήσουν οι ΗΠΑ «να πετούν λεφτά». Έτσι την περασμένη εβδομάδα, το SBInet έγινε το τελευταίο από μια σειρά μεγάλων έργων που ακυρώθηκαν επίσημα και αντικαταστάθηκε από μια σειρά μικρότερων και πιο απλών συμβάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: