Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

ΛΕΡΟΣ: ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗ 40 ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ 20 ΠΑΙΔΙΑ

Αναδημοσίευση απο www.tvxs.gr

Αιφνιδιαστική έφοδο έκανε η τοπική αστυνομία της Λέρου το απόγευμα της Δευτέρας, στις 10 Ιανουαρίου, σε ξενοδοχείο υποδοχής μεταναστών του νησιού. Επέλεξαν με τη βία 40 άτομα, μεταξύ των οποίων υπήρχαν 20 βρέφη και παιδιά, τα οποία χωρίς προειδοποίηση ή επιλογή, επιβιβάστηκαν σε πλοίο και απεστάλησαν στην Τουρκία. Τραγικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στο λιμάνι, όπως καταγγέλλουν με επιστολή τους οι κάτοικοι της Λέρου, ενώ για το συμβάν μιλά στο tvxs η κ.Ματίνα Κατσιβέλη-Δανιήλ, κάτοικος του νησιού, συνταξιούχος δικαστικός κι εθελόντρια.

Στις 8/12/2010 είχαν συλληφθεί στη θάλασσα από το λιμενικό 68 συνολικά μετανάστες, οι οποίοι είχαν δηλώσει Παλαιστίνιοι, εκτός από δυο που είχαν δηλώσει Αφγανοί. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, οι μετανάστες χαρακτηρίστηκαν ως Σύριοι. Στη συνέχεια φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχείο της Λέρου, το οποίο εδώ και 4 χρόνια εκμισθώνεται από τη Νομαρχία Δωδεκανήσου, με σκοπό τη φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων. Το απόγευμα της Δευτέρας, ώρα 19.30, αστυνομικές δυνάμεις του νησιού «πρόχειρα, χωρίς κριτήρια και χωρίς να διαπιστωθεί ποιος είναι με ποιόν» αναφέρει η κ.Κατσιβέλη-Δανιήλ, διάλεξαν 40 εξ’ αυτών, τους οποίους οδήγησαν απευθείας στο λιμάνι και αυθημερόν, με μια σύντομη στάση στη Μυτιλήνη, μεταβίβασαν στο Δίκελι της Τουρκίας. Μεταξύ των μεταναστών, 20 ήταν βρέφη και παιδιά, εκ των οποίων υπήρχε ένα τυφλό κοριτσάκι και δύο μωρά με παθολογικά προβλήματα. Δύο οικογένειες χωρίστηκαν, με μια 52χρονη Παλαιστίνια να σκίζει τα μάγουλά της από την απόγνωση καθώς απομακρυνόταν από το λιμάνι ενώ ο σύζυγος και τα τρία της αγόρια βρίσκονταν σε μια κατάσταση σοκ και πανικού. Σοβαρό υστερικό σοκ υπέστη και ο σύζυγος μιας 18χρονης ο οποίος έπειτα από το βίαιο χωρισμό από τη γυναίκα του, εισήχθη στο νοσοκομείο όπου παρέμεινε επί τρεις ημέρες με χορήγηση ηρεμιστικών.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις της γείτονος χώρας, έσπευσαν αμέσως στην περιοχή του Δικελίου όπου και διαπίστωσαν τη μεταγωγή των 40 προσφύγων στη Σμύρνη. Ωστόσο δεν τους επιτρέπεται η πρόσβαση στο κέντρο κράτησης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ενημέρωση σχετικά με τις συνθήκες κράτησης, την κατάσταση της υγείας των ανθρώπων ή των βρεφών, και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν υπήρξαν τραυματισμοί στη διάρκεια των αλλεπάλληλων μεταγωγών.

Όπως περιγράφει η κ.Κατσιβέλη-Δανιήλ «οι μετανάστες κρατούνται σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Σμύρνη, χωρητικότητας 250 ατόμων, το οποίο όμως είναι υπερπλήρες. Ουδείς μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για τις συνθήκες κράτησης των ανθρώπων. Μιλάμε και για μωρά μηνών, τα οποία ήρθαν στο νησί μας αφυδατωμένα και με πολλά προβλήματα υγείας, τα οποία κάναμε ένα μήνα να τα συνεφέρουμε». «Όσον αφορά τις δύο γυναίκες είχαμε ακόμα μια εξέλιξη» μας ενημερώνει η κ.Ματίνα. «Με πιέσεις που ασκήσαμε εμείς οι εθελοντές, η Ύπατη Αρμοστεία και το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων, οι γυναίκες επαναπροωθήθηκαν από την Τουρκία κι εγκαταστάθηκαν στη Χίο. Είχαμε μια πληροφορία ότι χθες το βράδυ έγινε η μεταγωγή τους στην Αθήνα, στο κρατητήριο στην Πέτρου Ράλλη. Εμείς εκείνο που τώρα παλεύουμε είναι να ενωθούν οι οικογένειες».

Σύμφωνα με την ίδια, οι ελληνικές αρχές «βάφτισαν» τους Παλαιστίνιους ως Σύριους «γιατί αλλιώς δε θα μπορούσαν να τους επαναπροωθήσουν στην Τουρκία. Διότι επαναπροωθούνται μόνο από χώρες που συνορεύουν με την Τουρκία. Και η Παλαιστίνη δε συνορεύει με την Τουρκία». «Δε θέλουμε να επαναληφθεί τέτοια βαρβαρότητα. Η επαναπροώθηση έχει νόημα όταν είμαστε βέβαιοι για την εθνικότητα, μόνο με ειδικούς και με μεταφραστές διαπιστώνεται. Τότε μόνο να γίνεται νόμιμα, με προετοιμασία, με σχεδιασμό» σημειώνει η δικαστικός.

Στη Λέρο αυτή τη στιγμή διαμένουν σε μόνιμη βάση περίπου 60 μετανάστες, τους οποίους η κοινωνία της Λέρου έχει αγκαλιάσει και βοηθά με δικά της μέσα όπως κι όσο μπορεί. Τα 4 τελευταία χρόνια κι έπειτα από πολλούς αγώνες, η Νομαρχία Δωδεκανήσου έπειτα διαγωνισμό, εκμισθώνει ένα ξενοδοχείο υποδοχής προσφύγων στο οποίο οι τελευταίοι μπορούν να διαβιούν αξιοπρεπώς. Ενδεικτικά, αξίζει να σημειωθεί ότι το 2008 από τη Λέρο πέρασαν περίπου 4.500 μετανάστες. Όπως μας εξηγεί η κ.Κατσιβέλη-Δανιήλ, έχει σχηματιστεί μια επιτροπή συμπαράστασης των μεταναστών στην οποία μετέχουν ιερείς, νομικοί – όπως η ίδια κι ο σύζυγός της -, γιατροί ως εθελοντές ενώ συνδράμουν κι οι απλοί πολίτες όπως μπορούν. «Θα στείλουμε επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη» δηλώνει ενώ πρώτο στόχο έχουν θέσει την επανένωση των χωρισμένων οικογενειών στην Αθήνα. «Με την Ύπατη Αρμοστεία και το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων παρακολουθούμε ώστε να γίνει όντως η επανένωση των δύο οικογενειών. Είναι η μεγαλύτερη αγριότητα που συνέβη» συμπληρώνει.

Με λύπη της ωστόσο η κ.Κατσιβέλη-Δανιήλ υπογραμμίζει ότι «για τους ανθρώπους που έχουν ήδη μεταφερθεί στη Σμύρνη δυστυχώς δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Παρά μόνο να παρακολουθήσουμε τις συνθήκες και το αν παραβιάζονται τα δικαιώματά τους αλλά κι εκεί, μέσα πάλι από οργανώσεις κι εθελοντές». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες θα παραμείνουν τρεις μήνες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης κι έπειτα ενδέχεται να μεταχθούν πίσω στην πατρίδα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: