Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2011

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ "ΚΡΑΤΗΣΕ" ΤΟΝ ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ...

Αναδημοσίευση από www.enet.gr

Ένταση επικράτησε ανάμεσα στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα και την προγραμματισμένη αντισυγκέντρωση ομάδας κατοίκων στον Άγιο Παντελεήμονα.

Από χθες το βράδυ περίπου 50 μέλη της Χρυσής Αυγής φύλαγαν την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα και κατά τις 12.00 το μεσημέρι γύρω στα 500 μέλη της οργάνωσης συγκεντρώθηκαν στο χώρο, φέροντας πολλοί από αυτούς ξύλινες ασπίδες με το σήμα της Χρυσής Αυγής. Επικεφαλής της αντισυγκέντρωσης ήταν ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος δήλωσε ότι “στηρίζουμε τον αγώνα των κατοίκων να εκδιώξουν τους ξένους εισβολείς” και τάχθηκε κατά του ΛΑΟΣ επειδή στήριξε το μνημόνιο, καθώς η συγκέντρωση είχε και αντιμνημονιακό χαρακτήρα. Οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, Θανάσης Πλεύρης και Αδωνις Γεωργιάδης που έκαναν την εμφάνισή τους στην αντισυγκέντρωση αποδοκιμάστηκαν από το πλήθος των συγκεντρωμένων. Οι ιερείς της εκκλησίας εγκατέλειψαν αμίλητοι το ναό του Αγίου Παντελεήμονα.

Στην αντιρατσιστική συγκέντρωση στα Προπύλαια που καλούσαν δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ και συλλόγων καθηγητών (ΕΛΜΕ) από τα γυμνάσια και λύκεια της Αθήνας πήραν μέρος περίπου 1.000 άτομα και κατά τις 2:00 το μεσημέρι ξεκίνησαν από την Πανεπιστημίου για να κατευθυνθούν προς την 3ης Σεπτεμβρίου και κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το ύψος της οδού Δεριγνύ όπου οι αστυνομικές δυνάμεις τους απέτρεψαν να συνεχίσουν κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Η πλειονότητα των συγκεντρωμένων επέστρεψε στην Ομόνοια όπου και διαλύθηκε εκτός από τους πιο “μάχιμους” που επέμειναν. Πολύ έντονη ήταν η παρουσία της αστυνομίας. Πολλές αναρχικές ομάδες είχαν αναπτυχθεί σε όλους τους κάθετους δρόμους κοντά στη βίλα Αμαλίας. Γύρω στις 5:00 το απόγευμα ένταση επικράτησε με τη ρήψη χημικών και στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα σε μια προσπάθεια της αστυνομίας να διαλυθεί το συγκεντρωμένο πλήθος.

Κατά τις 5:30 με εκτεταμένη χρήση χημικών από την αστυνομία διαλύθηκαν οριστικά οι συγκεντρωμένοι και από τις δύο πλευρές. Μία γυναίκα έχασε τις αισθήσεις της και την παρέλαβε το όχημα του ΕΚΑΒ που ήταν σταθμευμένο στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα. Προκειμένου να προστατευθούν από τα χημικά περίπου 300 μέλη ακροδεξιών οργανώσεων μπήκαν μέσα στην εκκλησία, ενώ μια άλλη ομάδα έσπασε τη τζαμαρία πολυκατοικίας στον αριθμό 91 της οδού Αλκιβιάδου για να προστατευθεί στο εσωτερικό της. Οι “λεγόμενοι” κάτοικοι επιτέθηκαν στους δημοσιογράφους, ενώ μέλη της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με πέτρες, ξύλα, γυάλινα και πλαστικά μπουκάλια και φωτοβολίδες-στυλό. Έγιναν τουλάχιστον δύο προσαγωγές.

Σημειώνεται ότι πολλοί από τους κατοίκους αντιδρούν στη δράση των ακροδεξιών στην περιοχή τους και αναφέρουν ότι το πρόβλημα δεν είναι οι ξένοι αλλά η πολιτική του μνημονίου που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Η προγραμματισμένη για το απόγευμα συναυλία ματαιώθηκε καθώς η αντι-συγκέντρωση πάνω στην πλατεία, κατέστησε αδύνατη την τοποθέτηση της εξέδρας και της μικροφωνικής εγκατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: