Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΝΑΥΑΓΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΔΙΕΜΒΟΛΙΣΜΟ

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr

Το ψαροκάικο που μετέφερε μετανάστες και βυθίστηκε το Σάββατο 30 ναυτικά μίλια δυτικά της Κέρκυρας, διεμβολίστηκε από μεγάλο εμπορικό πλοίο, σύμφωνα με μαρτυρίες των διασωθέντων μεταναστών. Οι ίδιοι δήλωσαν χθες, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι το πλοίο αδιαφόρησε στο σήμα κινδύνου που εξέπεμψαν. Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», οι λιμενικές αρχές διέψευσαν κατηγορηματικά την καταγγελία τους, τονίζοντας ότι η διέλευση των πλοίων μπορεί να εντοπιστεί από τα δορυφορικά συστήματα ναυσιπλοϊας.

Την ίδια στιγμή άκαρπες παραμένουν οι προσπάθειες για τον εντοπισμό αγνοουμένων. Οι μετανάστες που δήλωσαν Αφγανοί, τόνισαν ότι στο ξύλινο σκάφος επέβαιναν συνολικά 263 άτομα. Σύμφωνα με την καταμέτρηση έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής 230. Από αυτούς δύο είναι τα άτομα που κατηγορούνται για διακίνηση μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα και παραπέμπονται με αυτή την κατηγορία στον Εισαγγελέα, σύμφωνα με το CorfuPress. Επτά άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Τη Δευτέρα, επιτροπή έξι μεταναστών μίλησε στους δημοσιογράφους και ανακοίνωσε πως απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση να στείλει εκπρόσωπο του ΟΗΕ, της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και το CNN, το Al Jazzera, το BBC ώστε να πάρει δημοσιότητα η καταγγελία τους. Μάλιστα, απείλησαν ότι αν το αίτημά τους δεν γίνει δεκτό, τότε θα έχουμε αυτοκτονίες και ομαδική απεργία πείνας και «σ΄αυτήν την περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη». Ακόμα, σύμφωνα με μαρτυρίες των μεταναστών, δύο έως τρεισήμισι χιλιάδες ευρώ ήταν το κόστος μεταφοράς ανά άτομο.

Στο μεταξύ, ένταση δημιουργήθηκε χθες νωρίτερα, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», κατά την επίσκεψη του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και του αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Σπ. Σπύρου και Χρ. Σκούρτη, στο ξενοδοχείο όπου φιλοξενούνται οι διασωθέντες. Οι τελευταίοι αντέδρασαν έντονα βλέποντας τους πολιτικούς, εκφράζοντας την απογοήτευσή τους που επέστρεψαν σε ελληνικό έδαφος, αφού όπως έλεγαν ο προορισμός τους ήταν η Ιταλία. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ένας μάλιστα απείλησε να αυτοκτονήσει αν οι ελληνικές αρχές δεν τους επιτρέψουν να φύγουν για την Ιταλία ή αν δεν τους δοθεί πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: