Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011

ΟΙ ΠΟΡΕΙΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ 300 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr

Πορείες αλληλεγγύης στους μετανάστες απεργούς πείνας πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στη Θεσσαλονίκη, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης, ώστε να διαλυθεί η πορεία.

Πορεία αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Η πορεία, στην οποία συμμετέιχαν περίπου 1.000 άτομα, ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου 50 μαροκινοί πραγματοποιούν απεργία πείνας, και κατευθυνόταν προς το Γαλλικό Ινστιτούτο, όπου πραγματοποιείται διημερίδα για το μεταναστευτικό, με την συμμετοχή και της υφυπουργού Εργασίας, Άννα Νταλάρα.

Ωστόσο, οι αστυνομικές δυνάμεις διέκοψαν την πορεία στο ύψος της ET3, εμποδίζοντας τους να προσεγγίσουν το Γαλλικό ινστιτούτο. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν αναίτια χρήση δακρυγόνων και κρότου-λάμψης, ώστε να διαλύσουν την πορεία. Οι διαδηλωτές οπισθοχώρησαν καθώς η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Οι διαδηλωτές ανασυντάχθηκαν στην οδό Αγγελάκη και ολοκλήρωσαν την πορεία στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Νωρίτερα, η Άννα Νταλάρα, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Γαλλικό ινστιτούτο, σχετικά με το θέμα της κατάληψης της Νομικής από τους μετανάστες απεργούς πείνας, δήλωσε ότι «η κρίση εκτονώθηκε με τη συνεργασία των Πρυτανικών αρχών και της κυβέρνησης, η οποία απέδειξε ότι δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς». Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται «να νομιμοποιηθούν παράνομοι μετανάστες», κάτι το οποίο τόνισε και ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, ωστόσο όπως τόνισε η υφυπουργός Εργασίας «το υπουργείο προωθεί σχετική ρύθμιση για νομιμοποίηση όσων μεταναστών λόγω οικονομικής κρίσης έχασαν αυτό το δικαίωμα». Όταν της ζητήθηκε να στείλει ένα μήνυμα προς τους μετανάστες απεργούς πείνας, η Άννα Νταλάρα επανέλαβε πως «η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της υφυπουργού εργασίας στη διημερίδα για το μεταναστευτικό, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, υπήρξαν αντιδράσεις εντός της αίθουσας, ενώ ορισμένοι αποχώρησαν.

Στην Αθήνα, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του αρχαιολογικού Μουσείου, επί της οδού Πατησίων. Λίγη ώρα αργότερα πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των μεταναστών. Εν τω μεταξύ, συναυλία συμπαράστασης στους Αφγανούς απεργούς πείνας στα Προπύλαια που ζητούν να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Προπύλαια. Η συναυλία με τίτλο «1 Μήνας Απεργία Πείνας» διοργανώθηκε από την Κίνηση «Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή», εκπρόσωποι της οποίας ζήτησαν τη νομιμοποίηση των μεταναστών.

Σημειώνεται ότι οι μετανάστες απεργοί-πείνας που είχαν κάνει κατάληψη στη Νομική, μεταφέρθηκαν σε κτίριο στη συμβολή των οδών Πατησίων και Ηπείρου και συνεχίζουν τον αγώνα για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, τονίζει ότι «η κυβέρνηση θα είναι αυστηροί με όσους υποκίνησαν και έθεσαν σε κίνδυνο την κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας» με την κατάληψη της Νομικής και σημείωσε ότι «δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε καμία μεμονωμένη ή μαζική νομιμοποίηση μεταναστών χωρίς χαρτιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: