Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΣΥΝΟΡΙΑΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ;;

Αναδημοσίευση από www.enet.gr

Απαντώντας στην ένταση των πιέσεων από Γαλλία και Ιταλία για σφίξιμο του συστήματος Σένγκεν των ανύπαρκτων συνοριακών ελέγχων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε πως μπορεί να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο κινήσεων στις εθνικές αρχές να κινηθούν εντός της συνθήκης Σένγκεν και πως η Επιτροπή θα ανακοινώσει τις προτάσεις της για το μεταναστευτικό, τις διαδικασίες για το κοινό Ευρωπαϊκό άσυλο και τη μεταρρύθμιση του συστήματος Σένγκεν την Τετάρτη.

Οι Βρυξέλλες δήλωσαν την Κυριακή πως οι εθνικοί έλεγχοι διαβατηρίων μπορεί να επανεισαχθούν στην Ευρώπη ώστε να επιτρέψουν την "προσωρινή" ανοικοδόμηση των συνόρων μεταξύ των 25 χωρών σε μία προσπάθεια να ανακοπεί το ρεύμα των μεταναστών από την εξεγερμένη Β. Αφρική.

Οι προτάσεις της Επιτροπής θα εξεταστούν από την σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών τον επόμενο μήνα, με τις Γαλλία και Ιταλία να ηγούνται της κίνησης μερικής επανεθνικοποίησης των συνοριακών ελέγχων, τάση που η Επιτροπή θα ήθελε να αντικρούσει αλλά φαίνεται εξαιρετικά αδύναμη για αυτό.

Η γαλλοιταλική πρωτοβουλία βρίσκει ανταπόκριση σε άλλες χώρες-μέλη όπως η Γερμανία. Θυμίζουμε πως το σύστημα Σένγκεν εισήχθηκε το 1995 αφού είχε συμφωνηθεί μία δεκαετία πιο πριν και κατάργησε τους συνοριακούς ελέγχους μεταξύ 22 χωρών της Ε.Ε. συν τις Νορβηγία, Ισλανδία και Ελβετία θεωρούμενο ως ένα από τα βασικά οφέλη για τους 400 εκατομ. κατοίκους της Ενωμένης Ευρώπης. Μόνον η Βρετανία και Ιρλανδία δεν συμμετέχουν στο σύστημα διαηρώντας τους εθνικούς τους ελέγχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: