Σάββατο, 14 Μαΐου 2011

Η ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΖΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Η πραγματικότητα μιλάει από μόνη της... Μέσα σε 4 μέρες:

· Ένας νεκρός μετανάστης από το Μπαγκλαντέζ μαχαιρωμένος 10 φορές, ξημερώματα Πέμπτης 12/5 – οι μάρτυρες μιλούν για ακροδεξιά αντίποινα στην στυγνή δολοφονία του Μ.Καντάρη.

· Καταγεγραμμένοι τραυματίες μετανάστες στα νοσοκομεία της Αθήνας μόνο την Πέμπτη 12/5 περισσότεροι από 20 -ο ένας από όπλο και πολλοί από μαχαίρια. Κοινό τους χαρακτηριστικό: βρέθηκαν όλοι στο διάβα της πορείας "ενάντια στην εγκληματικότητα" της οποίας τον τόνο έδωσε η φασιστική Χρυσή Αυγή. Άγνωστος ο αριθμός αυτών που ξυλοκοπήθηκαν μεν αλλά δεν κατέφυγαν στα νοσοκομεία.

· Καταστροφές μαγαζιών μεταναστών την Πέμπτη 12/5 κατά τη διάρκεια της ίδιας πορείας.

· Εισβολή σε λεωφορείο επί της Γ' Σεπτεμβρίου και ξυλοκόπημα των μεταναστών επιβατών, Παρασκευή 13/5.

· Επίθεση με μολότωφ σε σπίτι μεταναστών στου Ρέντη, Τρίτη 10/5.

· 2 μετανάστες ξυλοκοπημένοι σε νοσοκομείο του Ρεθύμνου, Πέμπτη 12/5.

· Επιθέσεις σε μετανάστες καταγράφηκαν και στην Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 13/5.

· Σε μια μεγάλη ακτίνα από τον Αγ. Παντελεήμονα ως την Ομόνοια και με επίκεντρο την Γ' Σεπτεμβρίου & Ηπείρου (εκεί όπου δολοφονήθηκε άγρια ο Μ. Καντάρης) οι φασιστικές "περιπολίες" επιβάλλουν τον φασιστικό "νόμο και τάξη" επί 4 μέρες και υπόσχονται να συνεχίσουν...

· Εισβολή φασιστών και βανδαλισμοί στο Κέντρο Αστέγων του δήμου Αθήνας, Πέμπτη 12/5.

· Επιθέσεις έγιναν στις καταλήψεις "Βίλλα Αμαλία" και "Σκαραμαγκά" την Τετάρτη 11/5 και την Πέμπτη 12/5.

* * *

Πιο πλούσιο αστυνομικό δελτίο, γεμάτο από φασιστική τρομοκρατία, αδυνατούμε να ανασύρουμε στη μνήμη μας.... Αλλά και πιο απροκάλυπτη ανοχή από τις αστυνομικές δυνάμεις, της οποίας την πολιτική ευθύνη φέρνει ακέραια η κυβέρνηση, πάλι δεν καταφέραμε να βρούμε σύγκριση.

Αρκεί και μόνο ο απολογισμός της ίδιας της ΕΛ.ΑΣ.: για όλα τα παραπάνω έγιναν 47 προσαγωγές από τους συμμετέχοντες στην πορεία μίσους, αλλά καμιά σύλληψη! Κι όμως βούηξε το ίντερνετ από τις φωτογραφίες φασιστών που επιτίθενται με μαχαίρια, κατσαβίδια κ.λ.π., κι από τις φωτογραφίες αστυνομικών που αφήνουν τους φασίστες να ...ολοκληρώσουν το έργο τους!

Κατά τ' άλλα οι αστυνομικές δυνάμεις χαρακτηρίζονται από υπερβάλλοντα ζήλο όταν αφορά διαδηλωτές στις γενικές απεργίες όπως ο σε κώμα Γ. Καυκάς ή κινήματα όπως της Κερατέας, αλλά δεν βλέπουν, δεν ακούν, δεν αντιδρούν, όταν η φασιστική τρομοκρατία μεγαλουργεί μέρα-νύχτα στο κέντρο της Αθήνας!

* * *

Οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι – η κυβέρνηση – αφού με περισσή υποκρισία καταδικάζουν «την βία από όπου κι αν προέρχεται» υπόσχονται να ανακοινώσουν μέτρα την ερχόμενη Δευτέρα...

Ποιοι είναι όμως αυτοί που θα μας "προστατέψουν";

Είναι αυτοί είναι που ευθύνονται για το Μνημόνιο, που διαλύουν παιδεία, υγεία, εργασιακά δικαιώματα και που ξεπουλούν τα πάντα. Που εκτόξευσαν την ανεργία στο 16% επίσημα και στο πάνω από 40% για τους νέους 15-25 ετών. Που κατακρεουργούν τις δαπάνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οδήγησαν 1 στους 11 κατοίκους της Αττικής, (σχεδόν 400.000 άτομα) να στρέφονται για βοήθεια σε ιδρύματα κοινωνικής μέριμνας, σε εκκλησίες ή σε δημόσιες υπηρεσίες αλληλεγγύης (συσσίτια δήμων, κοινωνικά παντοπωλεία, δωρεάν παροχές σε είδος κ.λ.π) σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=214614). Είναι αυτοί οι ίδιοι που παρέχουν άσυλο μόλις στο 0,3% των αιτούντων προσφύγων, και αρνούνται να δώσουν χαρτιά στους χωρίς χαρτιά.

Όλα αυτά μαζί, αποτελούν το κοινωνικό και το οικονομικό έδαφος της αυξημένης εγκληματικότητας. Γι' αυτό κι αυτοί που καταστρέφουν την κοινωνία είναι απλά αδύνατον να την «προστατέψουν»! Μοιάζουν με τον δολοφόνο που με το ένα χέρι σφάζει και με το άλλο δίνει στο θύμα του βαμβάκι για να σφουγγίζει το αίμα μπας και λερώσει το πάτωμα!

* * *

Κι αφού οι θεσμικοί μας "προστάτες" -οι κυβερνώντες- κάνουν τα παραπάνω, μήπως κάποιοι άλλοι εξωθεσμικοί, αυτοί της Χρυσής Αυγής, έχουν λύσεις;

Τι σόι μοντέλο είναι αυτό της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και των κοινωνικών προβλημάτων, που σε 4 μέρες γεμίζει νοσοκομεία, νεκροταφεία και τρόμο χιλιάδες συμπολίτες μας; Στην πραγματικότητα γινόμαστε μάρτυρες της απογείωσης της φασιστικής εγκληματικότητας!

Η οποία μάλιστα παίρνει και την μορφή μαζικών αντιποίνων: ένας νεκρός έλληνας = ένας νεκρός μετανάστης και εκατοντάδες κυνηγημένοι, δαρμένοι, τραυματίες, τρομοκρατημένοι μετανάστες....

Ας αναρωτηθεί κάποιος τι θα σήμαινε η εξακολούθηση αυτού του κύκλου; Αν το ίδιο πράξουν οι Πακιστανοί, οι Μπαγκλαντέζοι, οι Μαροκινοί κ.λ.π. μετανάστες;;; Η Χρυσή Αυγή στην πραγματικότητα με τη δράση της ρίχνει τον σπόρο μελλοντικών μικρότερων ή μεγαλύτερων "εμφυλίων" στις πόλεις μας.

Όμως η δράση της Χρυσής Αυγής των τελευταίων ημερών δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Προηγήθηκαν δεκάδες ατιμώρητες επιθέσεις στον Αγ. Παντελεήμονα, στην πλ.Αττικής, στο Ν. Κόσμο, στην Καλλιθέα, στου Ρέντη, κι αλλού στην Αθήνα αλλά και στην Ελλάδα. Κι ανάμεσα στους πρωταγωνιστές αυτών των επιθέσεων βρίσκονταν άνθρωποι όπως ο Χ. Ρήγας (υποψήφιος τους στις πρόσφατες τοπικές εκλογές) που συνελήφθη πρόσφατα για διπλό φονικό στην βάση συμβολαίου θανάτου (http://yregreece.blogspot.com/2011/04/blog-post_19.html).

* * *

Η συζήτηση όμως για το τι θα 'πρεπε να κάνουμε θα παραμείνει μισή αν δεν ξεκινήσουμε από μια βασική παραδοχή: την αναγνώριση των υπαρκτών προβλημάτων, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές όπως και το κέντρο της Αθήνας. Μια ήδη υποβαθμισμένη περιοχή με έλλειψη πράσινου, ελεύθερων χώρων, πολιτιστικών ή αθλητικών κέντρων, με άθλια δημόσια σχολεία, με μεγάλο πληθυσμό αστέγων, ανέργων ή ανθρώπων χωρίς χαρτιά, αλλά και με εγκατεστημένα τα κυκλώματα του τράφικινγκ, των ναρκωτικών, της εκμετάλλευσης στέγης κ.λ.π. Πιο εκρηκτικό το μείγμα δεν γίνεται. Κι απ' αυτό το μείγμα υποφέρουν ταυτόχρονα έλληνες και αλλοδαποί γείτονες.

Χωρίς απάντηση σ' αυτά τα προβλήματα είναι απλά αδύνατο να απαντηθεί η φασιστική τρομοκρατία, είναι απλά αδύνατο να ανακοπεί η εκλογική τους ενίσχυση. Ποια είναι λοιπόν η απάντηση:

* Κοινός αγώνας ελλήνων και μεταναστών ενάντια στην φτώχεια, την ανεργία, την υποβάθμιση των γειτονιών μας. Ενάντια στις πολιτικές κυβέρνησης και κεφαλαίου που είναι υπεύθυνες για την δημιουργία των γκέτο εξαθλίωσης σε λαϊκές-εργατικές γειτονιές.

* Αναβάθμιση των γειτονιών μας εδώ και τώρα! Λεφτά για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, το περιβάλλον, την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τις ανάγκες της κοινωνίας - όχι για τους τραπεζίτες, όχι για τον φράχτη στον Έβρο, όχι για τον πόλεμο στην Λιβύη!

* Όχι στην εγκληματική πολιτική της μηδενικής παροχής ασύλου. Κατάργηση της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ. Ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες που επιθυμούν να αιτηθούν άσυλο σε άλλη χώρα (ήδη περισσότερες από 10 χώρες της Ε.Ε. δεν εφαρμόζουν την συνθήκη του Δουβλίνου).

* Το πρόβλημα δεν μπορεί, τελικά, να λυθεί παρά μόνο στην βάση του, δηλαδή με την άρση της καταδίκης του κοινωνιών του 3ου κόσμου σε μόνιμη πείνα, πολέμους, δικτατορίες, ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις. Και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος των κινημάτων και της Αριστεράς.

* Στέγαση-σίτιση-περίθαλψη των προσφύγων, σε συνδυασμό με την δημιουργία ανθρώπινων χώρων υποδοχής ώστε να σταματήσει το φαινόμενο να γίνονται βορρά στα χέρια αδίστακτων μαφιών.

* Μια δουλειά για κάθε άνθρωπο, όποιος κι αν είναι αυτός, είναι βασική προϋπόθεση μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης. Και αυτό απαιτεί πολιτικές ενάντια στα λουκέτα, τις απολύσεις, την μερική απασχόληση, την ανεργία και την φτώχεια.

* Αντι-εγκληματικές πολιτικές που θα στοχεύουν στα κυκλώματα τράφικινγκ, ναρκωτικών και εκμετάλλευσης στέγης και όχι στα θύματα τους.

* Όχι στην ατιμωρησία της αστυνομικής συνέργειας σε ρατσιστικές πράξεις. Παραδειγματική τιμωρία όσων εμπλέκονται σε βασανιστήρια, εγκλήματα ή συνεργασία με φασίστες.

* Ενάντια στην ατιμωρησία των ίδιων των φασιστών, ενάντια στην απροκάλυπτη ανοχή της φασιστικής τρομοκρατίας. Ακόμα και με την απλή εφαρμογή του αστικού νομικού οπλοστασίου η Χρυσή Αυγή θα αδυνατούσε να είναι ένα ...νόμιμο πολιτικό κόμμα.

* * *

Με αυτές τις θέσεις χρειάζεται η συγκρότηση πρωτοβουλιών/επιτροπών κατοίκων στις γειτονιές της Αθήνας (κατ’ αρχήν). Που να απευθυνούν στις συνδικαλιστικές ενώσεις των καθηγητών για να αναλάβουν πρωτοβουλίες που να μετατρέπουν τα σχολεία σε αντιφασιστικές ζώνες. Που να απευθυνθούν στους εργατικούς χώρους που βρίσκονται σε κίνηση. Που να απαιτήσουν τα δημοτικά συμβούλια και όλοι οι μαζικοί φορείς να τοποθετηθούν ανοικτά και καθαρά. Που να προτάξουν την πάλη για τα ταξικά ζητήματα, χτίζοντας γέφυρες ενότητας.

Παράλληλα πρέπει να καλέσουμε τους ίδιους τους μετανάστες – πρώτης και δεύτερης γενιάς – να συμμετέχουν και να συνδιαμορφώσουν τους στόχους του κοινού αγώνα. Να ενημερώσουν τις κοινότητες τους για το τι είναι και τι θέλει η Χρυσή Αυγή. Ειδάλλως αν αφεθούν μόνοι τους τότε θα ενισχυθεί ο φόβος, αλλά και τα θύματα. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες πέραν των άλλων ιδιοτήτων τους, είναι και γείτονες μας στις ίδιες γειτονιές. Κι αν τις θέλουμε καλύτερες, αν τις θέλουμε ελεύθερες από φασίστες, τότε πρέπει να παλέψουμε μαζί.

Ο ρόλος της Αριστεράς σ' αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να περιοριστεί στην καταγγελία, ή στην οργάνωση σπασμωδικών, ασχεδίαστων ή ακόμα χειρότερα μικροκομματικών δράσεων. Αντικειμενικά αν δεν μπει μπροστά να χτίσει σε κάθε γειτονιά την απάντηση του μαζικού κινήματος, θα φέρει την πολιτική ευθύνη της απραξίας της – και η συνέπεια θα είναι η ενίσχυση των φασιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: