Αναδημοσίευση απο www.tvxs.gr
Άλυτο μοιάζει το ζήτημα των αιτήσεων πολιτικού ασύλου των Αφγανών στα Προπύλαια, μετά και την παύση της απεργίας πείνας που διήρκεσε δύο ολόκληρους μήνες. Μπορεί η Επιτροπή Ασύλου να υποσχέθηκε ότι θα εξετασθούν όλες οι αιτήσεις, δεν έχει δοθεί όμως σε κανέναν πολιτικό άσυλο και οι μετανάστες είναι έτοιμοι για νέα απεργία πείνας. Ο μαθητής σε επαγγελματικό λύκειο Γκολάμι Ρέζα, ύστερα από 6 χρόνια στην Ελλάδα, μιλώντας στο tvxs.gr, χαρακτήρισε την απεργία πείνας ως το μοναδικό όπλο που έχει ένας μετανάστης.
Μια άσπρη σκηνή γεμάτη εξωτερικά με φωτογραφίες από τα εγκλήματα που γίνονται μέχρι και σήμερα στο Αφγανιστάν. Σκληρές εικόνες με νεκρά παιδιά και νέους. Στο εσωτερικό της σκηνής, ένα γραφείο και ένα λάπτοπ. Από εκεί συντονίζονται όλες οι δράσεις που οργανώνουν οι Αφγανοί πρόσφυγες, αλλά και χτίζεται η επικοινωνία τους με το κοινό.
Στα τέλη Νοέμβρη, στην αρχή της προσπάθειάς τους για διεκδίκηση πολιτικού ασύλου μέσω απεργίας πείνας, οι μετανάστες ήταν περισσότεροι από 200 και καλούσαν όλους τους πρόσφυγες, από οποιαδήποτε χώρα, να συμμετάσχουν στον αγώνα τους. Μετά από ένα μήνα όμως, οι περισσότεροι δεν άντεξαν. Πρόκειται για έναν σκληρό αγώνα, αναφέρει ο Γκολάμι, που δεν μπορεί να τον αντέξει ο καθένας. «Είναι ό,τι χειρότερο να είσαι ολόκληρο χειμώνα έξω σε μία σκηνή».
«Την απεργία πείνας την σταματήσαμε επειδή άνοιξαν οι επιτροπές για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Εμείς, με πρώτους τους απεργούς πείνας (οχτώ άνδρες και μία γυναίκα), περάσαμε από τις επιτροπές αυτές και δώσαμε συνέντευξη. Παρόλο που μας είχαν ενημερώσει ότι η απόφαση θα βγει σε 15 με 20 μέρες, έχει περάσει αρκετός χρόνος χωρίς καμία εξέλιξη. Εξακολουθούν να καθυστερούν τις αιτήσεις, και το μόνο που ακούμε είναι υποσχέσεις. Μεταφέρουν κάθε φορά την υπόθεση από βδομάδα σε βδομάδα και από μήνα σε μήνα. Αυτή τη στιγμή μάλιστα εκκρεμούν εννέα υποθέσεις Αφγανών προσφύγων που δεν έχουν καν κληθεί από την επιτροπή ώστε να περάσουν από συνέντευξη. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στις 47.000 αιτήσεις που υπάρχουν συνολικά και για τις οποίες υπήρχε δέσμευση ότι μέχρι το τέλος του Απρίλη, θα είχαν εξετασθεί από τις επιτροπές. Αρχικά νόμιζες ότι κάνοντας την αίτηση θα είχες άμεσα αποτελέσματα. Τελικά δεν δίνεται άσυλο και ούτε πρόκειται να δοθεί ποτέ –είναι σκέτη κοροϊδία και το έχουν αντιληφθεί όλοι».
Ο Ρέζα μίλησε για τις συνέπειες που είχε και έχει η απεργία πείνας στην υγεία των συμπατριωτών του αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν. «Οι επιπτώσεις στην υγεία των απεργών πείνας ήταν και είναι ακόμα μέχρι σήμερα σοβαρές. Οι απεργοί αντιμετωπίζουν πλέον προβλήματα σε διάφορα ζωτικά όργανα. Υπάρχουν μάλιστα δύο περιστατικά στο νοσοκομείο που βρίσκονται σε αρκετά κρίσιμη κατάσταση. Πρόκειται για ένα 23χρονο νεαρό, που έχει υποστεί βλάβη ένα τμήμα του εγκεφάλου του, αλλά και για τη γυναίκα που συμμετείχε στην απεργία, η οποία αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα με την καρδιά της. Κατά τη διάρκεια της απεργίας υπήρξαν διάφορα εμπόδια. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι, όταν η υγεία των απεργών είχε αρχίσει να επιβαρύνεται και χρειάστηκε να καλέσουμε ασθενοφόρο να παραλάβει έναν απεργό. Αυτό όμως δεν ήρθε ποτέ. Αναγκαστήκαμε έτσι να πάρουμε ταξί και να μεταφέρουμε το παιδί λιπόθυμο στο νοσοκομείο».
Η απεργία πείνας, που έχει σταματήσει εδώ και μερικές εβδομάδες, είναι πιθανό να ξαναρχίσει, όπως δηλώνουν οι Αφγανοί μετανάστες. «Αυτή τη στιγμή δεν συνεχίζει κανένας την απεργία πείνας. Αν χρειαστεί όμως θα ξανακάνουμε. Όταν βρίσκεσαι σε αδιέξοδο και δεν έχεις κάποια άλλη επιλογή, είναι η μόνη λύση και το μοναδικό όπλο που έχει ένας μετανάστης. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι 12 χρόνια στην Ελλάδα, έχουν κάνει αίτηση ασύλου και πραγματικά τη δικαιούνται. Πρέπει να δοθεί πολιτικό άσυλο όχι μόνο σε μας αλλά και σε όσους έκαναν τις 47.000 αιτήσεις –ή τουλάχιστον να κληθούν εκείνοι να περάσουν από συνέντευξη. Η Ελλάδα έχει δώσει άσυλο μόνο στο 0,4% των μεταναστών της, την ώρα που άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, έχουν δώσει στο 31%. Μιλάμε για μεγάλη διαφορά».
«Μέχρι στιγμής έχουμε πάνω από 10.000 υπογραφές αλληλεγγύης από κόσμο που στηρίζει την προσπάθεια μας» ανέφερε ο Γκολάμι, προσθέτοντας πως «κάτι τέτοιο δείχνει ότι ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει ότι υπάρχει πρόβλημα. Με την υπογραφή του δηλώνει ότι πρέπει να δοθεί μία συνολική λύση στο πρόβλημα της μετανάστευσης. Έχουμε απευθυνθεί και σε διάφορα πολιτικά γραφεία, έχουμε επισκεφθεί τη Βουλή δίνοντας σε χαρτί τα αιτήματά μας, αλλά δεν ανταποκρίθηκε κανείς. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επίσης αδιαφορεί. Έχουμε πάει πέντε φορές στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δύο από τις οποίες δεχθήκαμε επίθεση ακριβώς μπροστά του από την αστυνομία. Τη δεύτερη φορά, γύρω στον Ιανουάριο, μας έπιασαν, μας πήγαν στο τμήμα αλλοδαπών και μας κράτησαν για 13 ώρες χωρίς συγκεκριμένο λόγο. H τελευταία επίθεση που δεχθήκαμε ήταν από ακροδεξιές οργανώσεις στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Με την κάλυψη της αστυνομίας φώναζαν τα γνωστά ρατσιστικά συνθήματα και μας επιτέθηκαν άγρια».
Οι μετανάστες, που πλέον βρίσκονται έξι μήνες στα Προπύλαια αναφέρουν ότι δεν έχουν δεχθεί και ζητήσει οικονομική βοήθεια από κανέναν. Έχουν συγκεντρώσει ότι χρήματα είχαν ξεχωριστά ο καθένας και με αυτά προσπαθούν να τα καταφέρουν. «Οικονομική υποστήριξη δεν είχαμε από κανέναν και ούτε είχαμε ζητήσει. Να σκεφτείς ότι ακόμα και την χημική τουαλέτα που έχουμε έξω εμείς την αγοράσαμε. Κάποια στιγμή μπορεί να μην αντέξουμε και να ζητήσουμε από κάποιες οργανώσεις ή από ανθρώπους που θέλουν να στηρίξουν τον αγώνα μας. Μέχρι τώρα σπαταλάμε τα χρήματα που έχουμε στην άκρη. Δεν είμαστε ζητιάνοι. Είμαστε 87 μετανάστες που έχουν αφήσει τα σπίτια στα οποία μένουν, γιατί έχουμε σπίτια εδώ, και αγωνιζόμαστε να μας δοθεί πολιτικό άσυλο. Είναι δικαίωμά μας».
Όπως υποστηρίζουν, η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να βγει από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται –ειδικά με την οικονομική κρίση– βλέπει στο πρόσωπο των μεταναστών το εξιλαστήριο θύμα. «Δεν είναι εύκολο να πάρει πάνω της μία κυβέρνηση όλη την ευθύνη της αποτυχίας. Μην ξεχνάτε ότι η Ε.Ε δίνει σε κάθε χώρα ένα χρηματικό ποσό για τη διαχείριση της μετανάστευσης, οπότε δεν έχουν καμία λογική οι ισχυρισμοί ότι οι μετανάστες επιβάρυναν την οικονομία της χώρας».
«Για να δώσεις έναν αγώνα και να ακουστεί η φωνή σου πρέπει να προσπαθήσεις σκληρά. Μέσα σ’ αυτή την προσπάθεια όμως χάνεις τη δουλειά σου, την επικοινωνία με τους γονείς σου, ακόμα και τα λογικά σου, καθώς υπάρχει μεγάλη πίεση και άγχος». Οι επόμενες ενέργειες των μεταναστών, όπως δηλώνει ο Ρέζα, θα είναι άμεσες και το ίδιο αποφασιστικές. «Οι περισσότεροι νομίζουν ότι μετά από έξι μήνες δεν θα αντέξουμε άλλο και θα σταματήσουμε. Αυτό δεν θα γίνει. Απεναντίας, ο αγώνας μας θα συνεχίσει και θα είναι ακόμα πιο ισχυρός. Η επόμενη διαμαρτυρία που οργανώνουμε, θα γίνει πιθανότατα στις 9 Μαΐου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή στο Βύρωνα μπροστά στις επιτροπές και θα είναι η μεγαλύτερη που έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Ετοιμάζουμε και μία συναυλία στα Προπύλαια μάλλον για τις 19 Μαΐου αλλά ακόμα τίποτα δεν είναι σίγουρο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου