Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

Αναδημοσίευση από www.enet.gr

Τη λειτουργία δεκαπέντε μονάδων πρώτης υποδοχής και κράτησης μεταναστών στο πλαίσιο της νεοσύστατης ομώνυμης υπηρεσίας ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής, χωρίς όμως να δώσει χρονοδιάγραμμα. Αλλωστε οι περισσότεροι χώροι είναι υπό διαμόρφωση και μετασκευή κτιρίων σε παλιά στρατόπεδα.

Οι περισσότεροι χώροι βρίσκονται στον Εβρο, στην Αττική, στα νησιά Σάμο και Χίο, ενώ στην ηπειρωτική χώρα έχει επιλεγεί μία περιοχή στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας και μία κοντά στη Σπάρτη. Στην Αττική, οι τέσσερις από τους πέντε προβλεπόμενους χώρους υφίστανται και ο νέος χώρος κράτησης πρόκειται να γίνει στον Ασπρόπυργο. Από τα δύο κρατητήρια του Ελληνικού το πιο σύγχρονο θα μετατραπεί σε κέντρο πρώτης υποδοχής. Για να γίνει αντιληπτή μια τάξη μεγεθών τα κρατητήρια του Ελληνικού χωρούν συνολικά 200 άτομα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περιπτώσεις Ηγουμενίτσας και Ορεστιάδας όπου εξετάζονται προτάσεις ιδιωτών, στην πρώτη για κέντρο κράτησης εκτός της πόλης και στη δεύτερη για τη δημιουργία Πολυδύναμου Κέντρου, όπου θα συστεγάζονται Υπηρεσία Ασύλου, Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, Διοίκηση του Frontex, οι υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ορεστιάδας. Οπως ανακοινώθηκε, όλα τα κέντρα θα λειτουργούν με σύγχρονες προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων και θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Επίσης, σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ και όπως ανακοίνωσε η υπουργός, Τίνα Μπιρμπίλη, θα δοθούν κίνητρα για έργα υποδομής στις περιοχές, με χρηματοδότηση είτε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Περιβάλλοντος είτε από το Πράσινο Ταμείο. Οι υπόλοιποι χώροι όπως ανακοινώθηκαν είναι:

**Λακωνία, Σπάρτη - Κέντρο Κράτησης.

**Χίος, Μερσινίδι - Κέντρο Κράτησης.

**Σάμος, Βαθύ - Κέντρο Πρώτης Υποδοχής.

**Αμυγδαλέζα - Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Ανηλίκων.

**Ελληνικό, τα παλαιά κρατητήρια - Κέντρο Κράτησης.

**Ελληνικό, τα νέα κρατητήρια - Κέντρο Πρώτης Υποδοχής.

**Μονάδα Πέτρου Ράλλη - Κέντρο Κράτησης.

**Ασπρόπυργος - Κέντρο Κράτησης.

**Ροδόπη, Βένα - Κέντρο Κράτησης.

**Εβρος, Φυλάκιο - Κέντρο Κράτησης. Επίσης, αξιοποιείται παρακείμενη δημόσια έκταση για την εγκατάσταση λυόμενων κατασκευών που θα χρησιμοποιηθούν ως Κέντρο Πρώτης Υποδοχής.

**Αιτωλοακαρνανία, Στάνος, στρατόπεδο Ψαρογιάννη - Κέντρο Κράτησης.

**Εβρος, Καρωτή, πρώην στρατόπεδο Φιλιρίδη - Κέντρο Κράτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: