Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΣΟΕ

Αναδημοσίευση από wwww.kathimerini.gr

Σε πεδίο μάχης ανάμεσα στους καταστηματάρχες και τους αλλοδαπούς μικροπωλητές παραλίγο να εξελιχθεί αστυνομική επιχείρηση, χθες το πρωί, επί της Πατησίων, στο ύψος της ΑΣΟΕΕ. Το συγκεκριμένο κομμάτι της Πατησίων εδώ και πολλούς μήνες έχει μετατραπεί σε υπαίθριο παζάρι προϊόντων απομίμησης, με δεκάδες «πάγκους» γεμάτους τσάντες «μαϊμούδες», ρολόγια, ψηφιακούς δίσκους κ. ά. Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών εφόδων, οι παράνομοι μικροπωλητές καταφεύγουν στο κτίριο της ΑΣΟΕΕ ή προσπαθούν να ξεφύγουν στα στενά.

Ετσι έγινε και χθες, όταν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, κλούβα των ΜΑΤ στάθμευσε επί της Πατησίων. Περίπου 50 αλλοδαποί (περισσότεροι από χώρες της Αφρικής και το Πακιστάν) κατέφυγαν στην ΑΣΟΕΕ και περίμεναν εκεί μέχρι να φύγει η αστυνομία. Αστυνομικός που συμμετείχε στην επιχείρηση περιγράφει: «Μαζί τους ήταν και περίπου 20 άτομα του λεγόμενου αντεξουσιαστικού χώρου που κρατούσαν καδρόνια, αλλά δεν έκαναν κάποια απειλητική κίνηση. Οι ίδιοι οι αλλοδαποί πετούσαν πέτρες και μπουκάλια κατά των αστυνομικών».

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι λίγη ώρα αργότερα, απέναντι από την ΑΣΟΕΕ άρχισαν να συγκεντρώνονται ιδιοκτήτες από τα γύρω καταστήματα, αλλά και περαστικοί, οι οποίοι στράφηκαν κατά των αλλοδαπών και άρχισαν να πετούν κι εκείνοι αντικείμενα. «Προσπαθούσαμε να ηρεμήσουμε τον κόσμο, για να αποφευχθεί γενικευμένη σύρραξη», ανέφερε αξιωματικός της ΕΛ. ΑΣ. Ωστόσο, κανένας από τους καταστηματάρχες με τους οποίους μίλησε η «Κ» δεν παραδέχθηκε ότι συμμετείχε στο επεισόδιο και περιέγραψαν τα προβλήματα που σχετίζονται με τους παράνομους μικροπωλητές. «Θα βάλω λουκέτο στο μαγαζί. Οι αλλοδαποί δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, αλλά δυσχεραίνουν την κατάσταση. Στήνουν τους μπόγους τους μπροστά στα μαγαζιά, η περιοχή υποβαθμίζεται, ο κόσμος δεν πατάει. Μεγάλο πρόβλημα είναι ο κλειστός ο σταθμός του ΗΣΑΠ στη Βικτώρια», μας λέει ο Μιλτιάδης Ζωγράφος, ο οποίος διατηρεί κατάστημα με ρούχα. Σύμφωνα με τον ίδιο, συχνά οι αλλοδαποί συγκρούονται μεταξύ τους για τη μοιρασιά των πόστων. «Ακριβώς έξω από τις βιτρίνες μας πουλάνε τα αντίστοιχα προϊόντα, παράνομα και σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τα νόμιμα. Καταλαβαίνετε ότι αυτό έχει αρνητική επίπτωση στη δουλειά μας», αναφέρει η καταστηματάρχης κ. Μαρία Κούρντη.

Οι αλλοδαποί μικροπωλητές που μίλησαν στην «Κ» υποστήριξαν ότι αναγκάζονται να κάνουν αυτή τη δουλειά για να ζήσουν. «Μπορεί να περνούν μέρες και να μην πουλάω τίποτα, άλλες ημέρες βγάζω 7 με 15 ευρώ», μας είπε ο Νιζέ από τη Νιγηρία. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι συχνές επιχειρήσεις τις τελευταίες ημέρες στο κέντρο σχετίζονται με τη αποδέσμευση δυνάμεων από την Κερατέα και αναμένεται να συνεχιστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: