Δευτέρα, 16 Μαΐου 2011

ΚΟΛΑΦΟΣ Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΚΑΠΑ RESEARCH ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Αναδημοσίευση από το ΒΗΜΑ

Φοβισμένοι, ανασφαλείς, θυμωμένοι και περιθωριοποιημένοι εμφανίζονται οι κάτοικοι των Αθηνών στην άκρως επίκαιρη και ενδιαφέρουσα έρευνα για το ιστορικό κέντρο που διενήργησε η Κάπα Research για λογαριασμό του «Βήματος της Κυριακής».

Σχεδόν εννέα στους δέκα που κατοικούν στο κέντρο έχουν αισθανθεί να απειλείται η ασφάλειά τους, έξι στους δέκα θέλουν να μετακομίσουν και ένας στους δύο νιώθει πλέον ότι η κατοίκηση στο κέντρο τον περιθωριοποιεί. Είναι ενδεικτικό ότι επτά στους δέκα κατοίκους του Λεκανοπεδίου δεν θα σκέφτονταν να εγκατασταθούν στο ιστορικό κέντρο. Τρεις στους τέσσερις δηλώνουν ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από τη συνολική κατάσταση. Μάλιστα, σημειώνουν ότι δεν κυκλοφορούν στο ιστορικό- εμπορικό κέντρο λόγω της αύξησης της εγκληματικότητας. Επτά στους δέκα Αθηναίους ομολογούν ότι σε σύγκριση με πέντε χρόνια πριν έχουν αραιώσει τις επισκέψεις τους στο κέντρο της πόλης.

Αυτές είναι κάποιες από τις σημαντικότερες διαπιστώσεις της εν λόγω έρευνας στην οποία η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων ομολογεί ότι η κατάσταση στο κέντρο έχει επιδεινωθεί σημαντικά και προκρίνει την εγκληματικότητα (85,5%) και την παρουσία των οικονομικών μεταναστών (57,3%) ως τα πλέον σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα.

Επικίνδυνα ερωτήματα, θανάσιμες απαντήσεις. Έτσι στο ερώτημα αν συμφωνούν με τις πράξεις αυτοδικίας οι απαντήσεις είναι περίπου 50-50! Τρεις στους τέσσερις Αθηναίους σημειώνουν, κατά την άποψή τους, ότι η δολοφονία του Μανώλη Καντάρη είναι αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης συγκέντρωσης παράνομων μεταναστών στο κέντρο.

Στην πλειονότητά τους οι Αθηναίοι ζητούν από το κράτος, το δήμο και την αστυνομία να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ενώ σε μικρότερο βαθμό αναζητούν ευθύνες και από τους κατοίκους της πόλης. Οι κάτοικοι ζητούν κατά προτεραιότητα αντιμετώπιση του μεταναστευτικού (77%), ενίσχυση της αστυνόμευσης (59,6%), βελτίωση της καθαριότητας και του φωτισμού (30,6%).

Επίσης θεωρούν ότι η εικόνα της Αθήνας μπορεί να αλλάξει με την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας (84,5%), των παράνομων μεταναστών (75,3%), των ναρκωτικών (43,8%), των εγκαταλειμμένων κτιρίων (23,1%) και του παρεμπορίου (22,9%). Οι πολίτες κρίνουν θετικά για τη βελτίωση του κέντρου μόνο τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων (42,2%), της Αστυνομίας (22,5%), του κεντρικού δήμου (16,6%), ενώ πολύ χαμηλά βρίσκονται η κυβέρνηση (5,2%) και τα πολιτικά κόμματα και η Βουλή (3,3%).

Δεν υπάρχουν σχόλια: