Αναδημοσίευση από www.kathimerini.gr
Eνα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, επανειλημμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Μαρίν Λεπέν σταθερά δημοφιλέστερη του Νικολά Σαρκοζί. Η κόρη του Ζαν Μαρί Λεπέν, η οποία από τον Ιανουάριο κρατάει τα ηνία του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, θα μπορούσε κάλλιστα να παραγκωνίσει τον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί, τα ποσοστά δημοτικότητας του οποίου βαίνουν διαρκώς μειούμενα, σε βαθμό, ώστε ακόμη και να τον εκτοπίσει από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Harris, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Parisien, αρχές Μαρτίου, αν γίνονταν εκλογές, η 42χρονη Μαρίν Λεπέν θα λάμβανε το 23% των ψήφων στον πρώτο γύρο, ενώ ο Σαρκοζί 21%, όσο και η ηγέτις του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί, η οποία ωστόσο δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τις προθέσεις της. Εκείνη η δημοσκόπηση δεν έδινε το επίπεδο υποστήριξης του Ντομινίκ Στρος– Καν, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει την πρόθεσή του να εκπροσωπήσει τους σοσιαλιστές στις εκλογές του 2012 και πιστεύεται ότι έχει μεγαλύτερες πιθανότητες από την Ομπρί. Το καλύτερο ποσοστό της κ. Λεπέν για τον πρώτο γύρο έχει φθάσει μέχρι και 24%. Αν και οι εκλογές απέχουν ακόμη έναν ολόκληρο χρόνο, αυτές οι δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος, όπως επισημαίνει ο Economist, το οποίο έχει ξεπεράσει το σοκ της εκλογής του Εθνικού Μετώπου στον δεύτερο γύρο, όταν ο Ζαν Μαρί Λεπέν εκτόπισε τον σοσιαλιστή Λιονέλ Ζοσπέν, το 2002, και αναμετρήθηκε με τον Ζακ Σιράκ.
Αλλά ενώ ο Νικολά Σαρκοζί υιοθετεί «ακροδεξιά» γλώσσα, όπως η δήλωσή του «σε όποιον δεν αρέσει η Γαλλία, μπορεί να φύγει» απευθυνόμενος στους μετανάστες, η Μαρίν Λεπέν έχει αμβλύνει τις θέσεις του κόμματός της για το Ολοκαύτωμα και τον αντισημιτισμό και θέτει διαφορετικά διλήμματα: «Η διάκριση μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς δεν έχει πια νόημα. Η πραγματική διάκριση σήμερα είναι μεταξύ εθνικισμού και παγκοσμιοποίησης», λέει.
Μιλάει για «αλληλεγγύη» και αποκαλεί «νόμο της ζούγκλας» τον καπιταλισμό της ελεύθερης αγοράς και δηλώνει ευθαρσώς ότι θέλει να σταματήσει η μετανάστευση και να αναδειχθούν οι διαφορές ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς.
Δυστυχώς για τον Νικολά Σαρκοζί, είναι εγκλωβισμένος, καθώς όταν δεν θίγει τέτοιου είδους λεπτά ζητήματα, όπως είναι το μεταναστευτικό, αφήνει ελεύθερο πεδίο δράσης στην Ακροδεξιά κι όταν το κάνει παίζει το παιχνίδι της. Οσο για τους σοσιαλιστές, που θα έπρεπε να επωφελούνται της φθοράς του Σαρκοζί, είναι κατακερματισμένοι, χωρίς καν σίγουρο υποψήφιο για τις εκλογές του 2012 αλλά με τέσσερις δυνάμει υποψηφίους. Ανάμεσά τους ο Ντομινίκ Στρος–Καν, ο οποίος λέει ότι έχει αποφασίσει τι θα κάνει, αλλά δεν το αποκαλύπτει ακόμη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου