Πέμπτη, 5 Μαΐου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΞΕΝΩΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το κείμενο αυτό απευθύνεται σε στέκια, κοινωνικούς χώρους, συλλογικότητες, οργανώσεις και φορείς, τα οποία αυτήν την περίοδο διοργανώνουν εκδηλώσεις, φεστιβάλ και άλλες δραστηριότητες, ώστε να συμπεριλάβουν τον Ξενώνα στις δράσεις τους και με τον τρόπο αυτόν να ενισχύσουν την λειτουργία του σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Ο Ξενώνας Υποδοχής Προσφύγων λειτουργεί εδώ και 1,5 χρόνο με την υποστήριξη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης και πλήθους πολιτών και άλλων συλλογικοτήτων, χωρίς καμία κρατική χρηματοδότηση και αυτοδιαχειρίζεται από τους ενοίκους του και από όλους όσοι συμμετέχουν εθελοντικά στο εγχείρημα αυτό. Παρέχει στέγη και καθημερινή διατροφή στις οικογένειες των ενοίκων (γύρω στα 70 άτομα), εξασφαλίζει τα αναγκαία για τα παιδιά και τα βρέφη, στηρίζει τους μαθητές στο σχολείο και τους ενήλικες στη δουλειά. Το αίτημά μας παραμένει πάντα να λειτουργήσει ο ξενώνας μέσα από μια μόνιμη, δημόσια χρηματοδότηση, με διαφάνεια και μέσα από κοινωνικό έλεγχο, κάτι που δυστυχώς το κράτος και η κυβέρνηση αρνούνται. Μέχρι να γίνει αυτό, συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον ξενώνα, ως μια έμπρακτη μορφή αλληλεγγύης, χωρίς να επιδιώκουμε ή να λαμβάνουμε καμιά κρατική ή ιδιωτική χρηματοδότηση την οποία θα διαχειριζόμαστε εμείς.

Όλο αυτό το διάστημα με την δημιουργία ομάδων συγκροτήσαμε κάποιες σημαντικές δομές μέσα στον Ξενώνα, όπως η πραγματοποίηση μαθημάτων ελληνικών και υποστηρικτικής διδασκαλίας στους ενοίκους από την ομάδα «Εκτός τάξης», η δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά από τη ομάδα παιδότοπου, η νομική υποστήριξη και υποστήριξη σε θέματα υγείας, τα εγχειρήματα κοινωνικής οικονομίας όπως πχ “Η Κουτάλα του Ξενώνα” και άλλες απαραίτητες δραστηριότητες για την ομαλή λειτουργία του Ξενώνα και την μετέπειτα ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία. Για να συνεχίσουν όμως να είναι δυναμικές και αποτελεσματικές οι δράσεις μας ώστε ο ξενώνας να παραμείνει ανοιχτός, αλληλέγγυος, φιλόξενος και αυτοοργανωμένος, χρειαζόμαστε την έμπρακτη συμβολή όλων μέσα από εξωστρεφείς δράσεις. Προτείνουμε λοιπόν και σας καλούμε:

1. Σε συμμετοχή της «Κουτάλας του ξενώνα» στα φεστιβάλ, τα διήμερα και τις εκδηλώσεις σας.

2. Διοργάνωση μικρού παζαριού με μικροαντικείμενα ή και ρούχα στα πλαίσια πάντα των εκδηλώσεών σας, τα έσοδα του οποίου θα ενισχύσουν οικονομικά τον Ξενώνα. Το παζάρι μπορεί ενδεχομένως να οργανωθεί από κοινού.

3. Γενικά, οικονομική ενίσχυση μέσω των κουπονιών του Ξενώνα ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο κρίνετε εσείς.

4. Παρουσία, σε κάθε περίπτωση, πάγκου και ταμπλό με το υλικό ενημέρωσης του Ξενώνα Προσφύγων στις εκδηλώσεις σας.

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΞΕΝΩΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Επικοινωνία: 6973710771, 6977274287 - thesxenonas@yahoo. - Σιάτιστης 12 και Φιλίππου - http://xenonas.antiratsistiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: