Τρίτη, 17 Μαΐου 2011

ΠΑΝΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΔΙΚΙΟ ΠΟΥΘΕΝΑ... ΜΙΑ ΠΡΟΓΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr

Δράσεις για το κέντρο της Αθήνας και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανακοινώθηκαν στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο. Συντονιστής των δράσεων αυτών θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος. Μεταξύ των μέτρων που αποφασίστηκαν ήταν:

- Καθημερινές πεζές και εποχούμενες περιπολίες, τις οποίες θα συνδράμουν και μέλη της δημοτικής αστυνομίας.

- Στοχευμένες δράσεις της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ).

- Μεγάλες επιχειρήσεις γενικευμένων αστυνομικών ελέγχων, τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση.

- Λειτουργία τριών μονάδων υποκατάστασης (χορήγηση μεθαδόνης) σε νοσοκομεία.

- Δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων.

- Μείωση αστικών αξιών στο κέντρο της Αθήνας.

- Μετατροπή παλαιών ξενοδοχείων του κέντρου δε φοιτητικές εστίες.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η καταδίκη της βίας δεν αρκεί, και πως απαιτείται στη χώρα «μια νέα θέσπιση της δημοκρατίας που θα εγγυηθεί θεσμούς οι οποίοι θα καλλιεργούν τη συμμετοχή των πολιτών». Σύμφωνα με τον Γιώργο Παπανδρέου, το κέντρο βιώνει φαινόμενα παρακμής και συσσωρευμένα προβλήματα οι ρίζες των οποίων ανάγονται στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, ενώ, όπως είπε, συχνά στο δημόσιο λόγο τα προβλήματα της Αθήνας απλουστεύονται και επικεντρώνονται στην συγκέντρωση μεταναστών στο κέντρο της πόλης.

Τα προβλήματα είναι κοινωνικά και η λύση πρέπει να είναι πολιτική σημείωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι τα κοινωνικά προβλήματα δεν τα λύνει η αστυνομία. «Όλοι οι Αθηναίοι θυμούνται την πόλη στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων», επισήμανε, προσθέτοντας ότι η ευκαιρία εκείνη πήγε χαμένη και σήμερα βιώνουμε τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο πρωθυπουργός, τέλος, τόνισε από την άλλη ότι δεν δικαιολογούνται καθυστερήσεις και παρότρυνε τους υπουργούς να αντιμετωπίσουν τα φλέγοντα ζητήματα του κέντρου της πρωτεύουσας το ταχύτερο δυνατόν.

Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν επίσης παρόντες ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός και ο δήμαρχος Αθηνών Γ.Καμίνης.

Στο μεταξύ, πληροφορίες κάνουν λόγο για κοινές επιχειρήσεις 900 ανδρών των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ με στόχο την αποτροπή επιθέσεων ακροδεξιών αλλά και αντιεξουσιαστών στις περιοχές Αγίου Παντελεήμονα, Ομονοίας, Εξαρχείων και άλλες περιοχές του κέντρου της Αθήνας. Οι περιοχές αυτές έχουν χωριστεί τις τελευταίες ημέρες σε 39 τομείς. Το κύριο μέρος αυτών των επιχειρήσεων θα ανατεθεί σε 590 άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ που θα επεμβαίνει άμεσα σε περίπτωση που εκδηλώνονται επιθέσεις ακροδεξιών εναντίον αλλοδαπών ή εμπρηστικές ενέργειες αναρχικών. Τους άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ θα συνδράμουν 310 μοτοσυκλετιστές της ομάδας ΔΕΛΤΑ.

Η απόφαση ελήφθη μετά από σειρά συναντήσεων του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή με υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΑΣ. Άλλος ένας στόχος των εν λόγω επιχειρήσεων ήταν να σταματήσει η διαμάχη μεταξύ των δύο ομάδων, που ξέσπασαν μετά τις καταγγελίες ανδρών της μιας ομάδας για επίθεση συναδέλφων τους της άλλης σε πούλμαν που μετέφερε φιλάθλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: