Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

Αναδημοσίευση από www.enet.gr

Με νέες αιχμές για την «απουσία της Αστυνομίας» ή τον «υπερβολικό της ζήλο» συνόδευσε την παρουσίαση των προτάσεών του για τη διάσωση του κέντρου της πόλης από τη βία, τον φόβο, την εγκληματικότητα και την υποβάθμιση ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης.

Το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο πάντως κατάφερε με δυσκολία να τηρήσει τις προϋποθέσεις διαλόγου, αφού χρειάστηκε να αναλάβουν χρέη... σωματοφύλακα ο γενικός γραμματέας του δήμου Θ. Λιβάνιος και ο εκπρόσωπος Τύπου του δημάρχου Γ. Μπούτσελης για να αποτραπεί ο ξυλοδαρμός, έξω από την αίθουσα, του δημοτικού συμβούλου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Π. Κωνσταντίνου, από τέσσερις «μπράβους» του συμβούλου της «Χρυσής Αυγής» Ν. Μιχαλολιάκου. Ο κ. Καμίνης είχε, μεταξύ άλλων, προτείνει:

- Συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με τις κοινότητες των αλλοδαπών.

- Μικτά κλιμάκια ΕΛ.ΑΣ.-Δημοτικής Αστυνομίας που θα περιπολούν τις βραδινές και νυχτερινές ώρες στις γειτονιές.

- Ανάσχεση της παράνομης εισόδου μεταναστών και επιστροφή στις χώρες τους όσων δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας.

- Να σταματήσει η «απαράδεκτη πρακτική» όλοι οι αλλοδαποί να εφοδιάζονται με εισιτήριο για την Ομόνοια.

- Διαμόρφωση χώρων κράτησης εκτός Αθηνών για τους υπό απέλαση αλλοδαπούς.

- Απόδοση ποινικών ευθυνών σε όσους νοικιάζουν κτίρια σε παράνομους αλλοδαπούς, καθαρισμός και σφράγιση εγκαταλελειμμένων κτιρίων.

- Ζωντάνεμα περιοχών του κέντρου με φωτισμό, κίνητρα επανακατοίκησης και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

- Αποκέντρωση κοινωνικών υπηρεσιών που ξεκινά από τα συσσίτια του δήμου.

- Κατάργηση των ξενώνων αστέγων και δημιουργία κέντρων ημερήσιας φιλοξενίας.

- Αποκέντρωση των υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ όπως, για παράδειγμα, με το νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ που δέχθηκε να υποδεχθεί μια μονάδα απεξάρτησης.

Δίπλα στα παραπάνω μέτρα ο δήμαρχος Αθηναίων ενέταξε το θέμα των πορειών στο κέντρο της πόλης χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το γεγονός να μην υπάρχει νόμος για τις συναθροίσεις όπως ορίζει το Σύνταγμα. Ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής νομομαθών που θα εκπονήσουν προσχέδιο νόμου για να ψηφιστεί από τη Βουλή. Στο θέμα των 600 συγκεντρώσεων ετησίως αναφέρθηκε και ο τέως δήμαρχος Ν. Κακλαμάνης που μίλησε ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης. Ο κ. Κακλαμάνης ανέγνωσε επιστολή που έστειλε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι:

- «Η δολοφονία για μια κάμερα δεν είναι ελληνική αλλά... εισαγόμενη».

- Ανησυχεί για θρησκευτικές συγκρούσεις μεταξύ παράνομων μεταναστών.

- Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε «χωματερή μεταναστών της Ευρώπης».

- Χρειάζεται να ιδρυθεί υπουργείο Μετανάστευσης με επικεφαλής υπερκομματικό εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο.

- Ο στρατός να αναλάβει και τη φύλαξη των συνόρων από λαθρομετανάστευση και να δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας μεταναστών σε πρώην στρατόπεδα.

- Πρέπει να αναθεωρηθεί η συμφωνία Δουβλίνο-ΙΙ, να απομακρυνθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι λαθρομετανάστες με κάθε νόμιμο μέσο, να παταχθούν παραεμπόριο-πορνεία.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο σύμβουλος Ν. Σοφιανός μίλησε για τα «φασιστοειδή που καπηλεύονται τη δολοφονία του 44χρονου», αλλά και τα μεγάλα συμφέροντα που εκμεταλλεύονται την υποβάθμιση αγοράζοντας οικοδομικά τετράγωνα.

Η Ανοιχτή Πόλη ζήτησε τη δημοκρατική ανασυγκρότηση της Αστυνομίας και χαρακτήρισε μεγαλύτερο πρόβλημα για το κέντρο «τη γενικευμένη φτώχεια και ανεργία» με την οποία «ο ρατσισμός σηκώνει κεφάλι». Χαρακτήρισε μεγαλομανές το έργο της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου για το οποίο θα δαπανηθούν 350 εκατ. ευρώ τα οποία θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Ο Ν. Μιχαλολιάκος της «Χρυσής Αυγής» κατήγγειλε τον καπιταλισμό και την παγκοσμιοποίηση, την ΕΛ.ΑΣ. που εμπόδισε πορεία χιλίων κατοίκων προς το δημαρχείο και προσήγαγε 40 άτομα στη ΓΑΔΑ, τονίζοντας ότι «οι δρόμοι των λαθρομεταναστών ταυτίζονται με εκείνους των ναρκωτικών».

«Κάτω τα χέρια από τους μετανάστες», είπε ο εκπρόσωπος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Π. Κωνσταντίνου ζητώντας να μην ξεχνάμε πως για τη χρόνια υποβάθμιση ευθύνονται οι οικονομικές πολιτικές. Οταν μετά θέλησε να βγει εκτός κτιρίου, ο Π. Κωνσταντίνου επέστρεψε καταγγέλλοντας απόπειρα ξυλοδαρμού από «χρυσαυγίτες» που ήταν δίπλα στην αίθουσα. Στη δεύτερη απόπειρα συνοδεύτηκε από ανθρώπους του δήμου και το επεισόδιο μόλις που αποφεύχθηκε. Αύριο Τετάρτη συνεδριάζει και πάλι το δημοτικό συμβούλιο για να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις και μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: