Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

ΓΑΛΛΙΑ: Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΤΗΣ Μ.ΛΕΠΕΝ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΓΚΑΛΟΠ

Αναδημοσίευση από www.enet.gr

Αν στη Γαλλία ψήφιζε μόνο η εργατική τάξη, η άκρα δεξιά θα ήταν στην κυβέρνηση! Μια δημοσκόπηση της εταιρείας Ifop για λογαριασμό του περιοδικού «Paris Match» και του δικτύου Europe 1, επιβεβαιώνει αυτό που έδειχναν και άλλα γκάλοπ: Η Μαρίν Λεπέν έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις των εργατών με 36%. Αν οι προεδρικές εκλογές γίνονταν σήμερα, μόνο το 17% των εργατών θα ψήφιζε τον πρόεδρο του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν. Τον Νικολά Σαρκοζί μόλις το 15%.

Κι αυτό δεν ήταν το μοναδικό σοκ. Ενα νέο γκάλοπ της εφημερίδας «Le Parisien» «επιβεβαιώνει» το γκάλοπ που είχε δημοσιεύσει η ίδια εφημερίδα τον περασμένο Μάρτιο: Ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο υποψήφιος των σοσιαλιστών το 2012, η Μαρίν Λεπέν περνάει στον δεύτερο γύρο, ενώ ο Σαρκοζί μένει εκτός. Και για το αποκορύφωμα: Η Μαρίν Λεπέν κάνει το ντεμπούτο της και στη λίστα του περιοδικού «Time» με τα 100 πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επιρροή στη διεθνή σκηνή!

Πρόκειται, άραγε, για μια καλά ενορχηστρωμένη μιντιακή καμπάνια; Ή, μήπως, υπάρχει πολιτικό υπόβαθρο;

«Ο Σαρκοζί πήρε με το μέρος του τους εργάτες και στη συνέχεια τους εγκατέλειψε», λέει στην εφημερίδα «Journal du dimanche» ο Ζαν Μαρκ Λες, αναπληρωτής πρόεδρος του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων. «Στις προεδρικές του 2007, ο Σαρκοζί απέσπασε το 40% των ψηφοφόρων του Εθνικού Μετώπου. Σήμερα, αυτοί οι άνθρωποι επιστρέφουν στον φυσικό τους χώρο».

«Η πάλη των τάξεων έχει αλλάξει πρόσωπο», σχολίαζε ο αρθογράφος της «Liberation» Αλέν Ντιαμέλ. «Το Εθνικό Μέτωπο έχει γίνει το Κόμμα της Εργατικής Τάξης». «Η άκρα δεξιά κατάφερε σταδιακά να την κερδίσει, ποντάροντας στους φόβους της απέναντι στην ανεργία, τη φτώχεια, την εγκληματικότητα, τη μετανάστευση και το ισλάμ. Το αίσθημα της αγανάκτησης και της αποξένωσης στα λαϊκά στρώματα», κατέληγε ο αρθογράφος της «Liberation», «δεν θα υποχωρήσει αν η οικονομική και κοινωνική κατάσταση δεν παρουσιάσει σημαντική και διαρκή βελτίωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: