Κυριακή, 4 Μαρτίου 2012

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ "ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ"

Αναδημοσίευση από Καθημερινή

Νέα τροπή λαμβάνει η υπόθεση του 39χρονου Α.Μ., αστυφύλακα του τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Αθηνών, ο οποίος συνελήφθη στις 7 Φεβρουαρίου από τις Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. κατηγορούμενος για απάτη και εκβίαση σε βάρος αλλοδαπών, στην περιοχή της πλατείας Βικτωρίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τις αμέσως επόμενες ημέρες (ενδεχομένως και αύριο) θα κληθεί να καταθέσει εκ νέου στους «Aδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. ο Πακιστανός Α.Κ., μάρτυρας κατηγορίας κατά του 39χρονου αστυφύλακα. Η νέα κατάθεση αφορά καταγγελίες ότι στις 22 και 25 Φεβρουαρίου αστυνομικοί με πολιτικά από τη δύναμη της πλ. Βικτωρίας τον ξυλοκόπησαν και τον προσήγαγαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών σε μια ιδιότυπη «ανάκριση» με στόχο να τους αποκαλύψει πού βρίσκεται ο έτερος -και βασικός- μάρτυρας κατηγορίας σε βάρος του αστυνομικού. Σύμφωνα με πηγή της ΕΛ.ΑΣ. η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων μετά και τα νέα δεδομένα διενεργεί συμπληρωματική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο αστυφύλακας ενεργούσε μόνος του ή εάν τελικά έχαιρε υποστήριξης «πυρήνα» αστυνομικών με συμμετοχή σε επιθέσεις σε βάρος αλλοδαπών με οικονομικά, ίσως και ρατσιστικά, κίνητρα. Πάντως, ο 39χρονος φέρεται ότι εκφραζόταν με έντονο τρόπο στην υπηρεσία του κατά της παρουσίας Aφροασιατών μεταναστών στην Ελλάδα.
Με βάση το περιεχόμενο της σε βάρος του δικογραφίας, ο αστυφύλακας κατηγορείται ότι αφαιρούσε χρήματα από αλλοδαπούς και σε κάποιες περιπτώσεις τους υποχρέωνε να διακινούν για λογαριασμό του λαθραία τσιγάρα, απειλώντας τους ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρούσε στη σύλληψη και απέλασή τους. Συγκεκριμένα, ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας, Πακιστανός κάτοικος του Αγ. Παντελεήμονα, κατήγγειλε ότι στις αρχές Νοεμβρίου ο 39χρονος εισέβαλε μαζί με τουλάχιστον ακόμα ένα άτομο σε διαμέρισμα όπου διέμενε με ομοεθνείς του και απαίτησε 1.500 ευρώ προκειμένου να μη συλλάβει όσους δεν είχαν άδεια παραμονής. Τότε, ο αστυφύλακας φέρεται να είχε αρπάξει προσωρινά με το αυτοκίνητό του τον καταγγέλλοντα για να υποχρεώσει τους συμπατριώτες του να βρουν τα χρήματα που ζητούσε. Αποκαλύπτεται στη δικογραφία ότι ο Πακιστανός μπόρεσε να συγκρατήσει τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου του φερόμενου ως δράστη, στοιχείο που τελικά οδήγησε στη σύλληψή του.
Ο 39χρονος υποστηρίζει ότι ο Πακιστανός ήταν πληροφοριοδότης του και ότι τον βοηθούσε να συλλαμβάνει αλλοδαπούς που διακινούσαν λαθραία τσιγάρα. Σύμφωνα με την εκδοχή του, ο καταγγέλλων στράφηκε εναντίον του όταν άρχισε να δέχεται απειλές από ομοεθνείς του. Για την κλεμμένη μοτοσικλέτα και τα δεκάδες κλεμμένα διαβατήρια αλλοδαπών που βρέθηκαν σπίτι του υποστήριξε ότι του τα είχε προμηθεύσει ο «πληροφοριοδότης» του.
Η άλλη εκδοχή είναι ότι τα διαβατήρια είχαν κλαπεί από αστυνομικούς, οι οποίοι στη συνέχεια απαιτούσαν χρήματα (σύμφωνα με πληροφορίες, το αντίτιμο κυμαίνεται περί τα 500 ευρώ) για να τα επιστρέψουν στους κατόχους τους. Εξάλλου, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 39χρονος μαζί με συναδέλφους του πουλούσε «προστασία» σε μικροπωλητές της οδού Πατησίων απαιτώντας χρήματα ώστε να μη γίνονται επιχειρήσεις «σκούπα» στην περιοχή. Σε άλλη περίπτωση, φέρεται -πάλι συνοδευόμενος από συναδέλφους του- να πραγματοποίησε έφοδο σε καφενείο με θαμώνες υπηκόους Μπανγκλαντές, αφαιρώντας τους σημαντικό χρηματικό ποσό. Πηγή της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε στην «Κ» ότι στο διάστημα της μιας εβδομάδας που διήρκεσε η έρευνα δεν προέκυψε εμπλοκή άλλων αστυνομικών, πλην του 39χρονου. Ωστόσο, δεύτερος Πακιστανός μετανάστης, η κατάθεση του οποίου περιλαμβάνεται στη δικογραφία, καταγγέλλει τη δράση και άλλων ενστόλων πλην του Α.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: