Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

"ΣΚΟΥΠΕΣ" ΓΙΑ ΠΑΣΑ ΝΟΣΟ...

Αναδημοσίευση από Καθημερινή

Το αργότερο σε ένα μήνα φιλοδοξεί η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να θέσει σε λειτουργία προσωρινό χώρο κράτησης μεταναστών στην Κοζάνη. Το θέμα δημοσιοποίησε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας και συζητήθηκε εκ νέου χθες, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά στα γραφεία του κόμματος στη Λ. Συγγρού, στην οποία συμμετείχε και ο υφυπουργός κ. Λευτέρης Οικονόμου. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού, στον χώρο θα μεταφερθούν όσοι παράνομοι μετανάστες συλληφθούν άμεσα σε αστυνομικές επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας.
Το αρχικό σχέδιο προβλέπει χωροθέτηση του κέντρου κράτησης σε εγκαταλελειμμένο από το 2008 στρατόπεδο στην περιοχή Νεάπολη. Τον χώρο φέρεται να υπέδειξε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλος από κατάλογο ανενεργών - εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με πηγές της Κατεχάκη, η εγκατάσταση έχει έκταση 150 στρεμμάτων και χωρητικότητα έως 3.000 άτομα. Σύμφωνα με το προωθούμενο σχέδιο, για τη στέγαση των παράνομων μεταναστών θα χρησιμοποιηθούν αρχικά τα υπάρχοντα κτίρια αλλά και σκηνές των 4 ή 6 ατόμων. Ωστόσο, στόχος των επιτελών του υπουργείου είναι ο προσωρινός χώρος να μετατραπεί σταδιακά σε μόνιμο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών. Γι' αυτό, εξάλλου, έχει ανατεθεί στη Διεύθυνση Τεχνικών του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. να εκπονήσει ειδική μελέτη (θα είναι έτοιμη την Παρασκευή), ενώ εκφράζεται αισιοδοξία ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια της Ε.Ε. με ποσό ύψους έως 5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων. Το κονδύλι επαρκεί για να καλύψει και λειτουργικά κόστη της εγκατάστασης. Πηγή του υπουργείου διευκρίνισε ότι η εγκατάσταση βρίσκεται μακριά από την πόλη της Κοζάνης και ότι για την τοπική κοινωνία θα προκύψουν ανταποδοτικά οφέλη.
Στο τελικό στάδιο ανάθεσης, εξάλλου, έπειτα από διαπραγματεύσεις μηνών, βρίσκεται η κατασκευή Κέντρου Πρώτης Υποδοχής, στο Φυλάκιο Εβρου, χωρητικότητας 260 ατόμων. Κατά πληροφορίες, έχει ήδη βρεθεί η εταιρεία που θα αναλάβει την κατασκευή του, αντί ποσού που δεν θα υπερβεί τα 5 εκατ. ευρώ. Η εγκατάσταση αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο.
Παράλληλα, από την ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τις αμέσως επόμενες ημέρες σχέδιο ελέγχων στο κέντρο της Αθήνας με στόχο τη βελτίωση της εικόνας της. Στόχος του θα είναι ο εντοπισμός και η σύλληψη παράνομων μεταναστών, ο περιορισμός του παρεμπορίου (με πρώτο στόχο σε Νομική και Οικονομικό Παν/μιο), η απομάκρυνση των τοξικομανών.
Στο θέμα αναφέρθηκαν στη χθεσινή συνάντησή τους με τον κ. Σαμαρά ο υπουργός κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και τέως αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Λευτέρης Οικονόμου. «Η ελληνική κοινωνία πρέπει να θωρακιστεί απέναντι στο έγκλημα. Πρέπει να εξουδετερώσουμε τη βόμβα του μεταναστευτικού που βρίσκεται στα θεμέλια της κοινωνίας (...). Πολύ σύντομα αρχίζουμε μια προσπάθεια να βάλουμε τέλος σε όλες εκείνες τις δραστηριότητες και τα φαινόμενα που υπάρχουν στο κέντρο της Αθήνας», δήλωσαν μετά τη συνάντησή τους με τον αρχηγό της Ν.Δ. Από το περιβάλλον της Ν.Δ. έγινε γνωστό ότι ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε την ηγεσία του υπουργείου ότι θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια ώστε να «ανασάνει η πόλη».
Κατά της δημιουργίας κέντρου κράτησης στην περιοχή τάχθηκε αργά χθες το βράδυ το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης, που θεωρηθεί ότι ο χώρος δεν πληροί τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας και διαμαρτύρεται για τη μη ενημέρωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: