Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

ΗΠΑ: ΠΙΣΩΠΛΑΤΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΦΡΟΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ

Αναδημοσίευση από το http://www.in.gr/
Χιλιάδες Αμερικανοί συγκεντρώνονται εκ νέου τη Δευτέρα στο Σάνφορντ της Φλόριντα απαιτώντας τη σύλληψη του αυτόκλητου φύλακα που σκότωσε τον νεαρό Αφροαμερικανικό Τρέιβον Μάρτιν στις 26 Φεβρουαρίου. Ο Τρέιβον, ένα 17χρονο άοπλο αγόρι, δολοφονήθηκε την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του πατέρα του έχοντας αγοράσει ένα αναψυκτικό και καραμέλες από τον οπλισμένο επικεφαλής ομάδας εθελοντών Τζορτζ Ζίμεραν σε προάστιο Ορλάντο.
«Αν είχα γιο θα έμοιαζε στον Τρέιβον» ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο Μπαράκ Ομπάμα, ζητώντας να χυθεί άπλετο φως στη δολοφονία του νεαρού Αφροαμερικανού -δήλωση που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας με το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο να εξαπολύει «πυρά» κατά του Αμερικανού προέδρου για πολιτικοποίηση της υπόθεσης.
Ο δράστης Τζορτζ Ζίμερμαν ανέφερε στην αστυνομία πριν από το περιστατικό ότι παρακολουθεί έναν ύποπτο και έλαβε την απάντηση να μη δώσει συνέχεια. Εκείνος όμως καταδίωξε τον νεαρό, που φορούσε την κουκούλα του γιατί έβρεχε, και τον πυροβόλησε από πίσω.
Την ώρα που περιστατικού ο 17χρονος μιλούσε στο κινητό του με μία φίλη του και το συμβάν έχει καταγραφεί ηχητικά.
«Ελπίζουμε ότι θα έχουμε μαζική ανταπόκριση στη σημερινή συγκέντρωση για να ζητήσουμε Δικαιοσύνη και τη σύλληψη του Τζορτζ Ζίμερμαν» δήλωσε ο Ρασάντ Ρόμπινσον, πρόεδρος του ColorOfChange, οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών.
Ο ισπανόφωνος Τζορτζ Ζίμερμαν, συνελήφθη και αμέσως αφέθηκε ελεύθερος, αφού επικαλέσθηκε κατάσταση νόμιμης άμυνας.
Ο τρόπος διεξαγωγής της αστυνομικής έρευνας έχει προκαλέσει θύελλα επικρίσεων στις ΗΠΑ. Αν και το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι ανέλαβε την υπόθεση, το γεγονός έχει προκαλέσει κύμα διαμαρτυρίας στην Φλόριντα που αρχίζει να επεκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα.
Το Σάββατο εκατοντάδες διαδηλωτές, 3.000, σύμφωνα με τους διοργανωτές συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον για να ζητήσουν Δικαιοσύνη για τον Τρέιβον.
Στο Διαδίκτυο σε κείμενο που ζητεί την σύλληψη του Ζίμερμαν είχαν συγκεντρωθεί 1.900.000 υπογραφές μέχρι χθες.
Η δολοφονία του Τρέιβον Μάρτιν έγινε επίσης θέμα της προεκλογικής εκστρατείας, με τους υποψήφιους των Ρεπουμπλικάνων να επικρίνουν τις δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα για το θέμα.
«Φαντάζομαι τι περνούν οι γονείς του Τρέιβον» δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Εάν είχα γιο, θα έμοιαζε με τον Τρέιβον» προσέθεσε.
Ο υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ρικ Σαντόρουμ κατηγόρησε τον Μπαράκ Ομπάμα για «πολιτικοποίηση» του θέματος. «Ένας πρόεδρος των ΗΠΑ οφείλει να ενώνει, όχι να χρησιμοποιεί αυτού του είδους τις φρικτές υποθέσεις για να στρέφει τους Αμερικανούς τον έναν εναντίον του άλλου» είπε ο υπερσυντηρητικός υποψήφιος.
Ο Νιουτ Γκίνγκριτς χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» τα λόγια του Μπαράκ Ομπάμα. «Αυτό που εννοεί ο πρόεδρος είναι ότι εάν σκοτωνόταν ένα λευκό αγόρι, η υπόθεση δεν θα ήταν τόσο σοβαρή γιατί δεν θα του έμοιαζε; (!)».
Ο Ντέιβιντ Πλαφ, σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα απάντησε στις αντιδράσεις αυτές των δύο υποψηφίων για το χρίσμα. «Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ που συμμερίζονται αυτές τις απόψεις. Αυτά τα δύο σχόλια είναι ανεύθυνα και καταδικαστέα. Από ορισμένες απόψεις, αυτές οι προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών μοιάζουν με τσίρκο ή με παράσταση κλόουν» δήλωσε.
Η δολοφονία του Τρέιβον Μάρτιν ανοίγει και πάλι τη συζήτηση στις ΗΠΑ για τον νόμο που ψηφίσθηκε το 2005 στη Φλόριντα με την υποστήριξη του λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής, του NRA. Ο νόμος που επονομάζεται «Αμυνθείτε» από τους υποστηρικτές του και «Πυροβολείστε πρώτοι» από τους επικριτές του, έχει αμβλύνει τις προϋποθέσεις της «νόμιμης άμυνας».
Ακόμη και ο Τζεφ Μπους, ο κυβερνήτης της Φλόριντα που επικύρωσε τον νόμο αυτό δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει επίκλησή του στην περίπτωση του Τρέιβον Μάρτιν: «αυτός ο νόμος εφαρμόσθηκε ώστε οι άνθρωποι να έχουν τη δυνατότητα να υπερασπισθούν τους εαυτούς τους, όχι για να καταδιώκουν κάποιον που τους έχει γυρίσει την πλάτη».