Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

ΛΕΤΟΝΙΑ: ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

Παλαίμαχοι Λεττονοί στρατιώτες, οι οποίοι είχαν πολεμήσει στις τάξεις των Βάφεν SS εναντίον του Σοβιετικού στρατού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο της Ρίγας υπό σημαντική και αυστηρή αστυνομική προστασία, τονίζουν δημοσιογραφικές πληροφορίες από την λεττονική πρωτεύουσα.Περίπου 1.500 πρώην στρατιώτες και υποστηρικτές τους συμμετείχαν στην αμφιλεγόμενη ετήσια παρέλαση αμέσως μετά τη λειτουργία, κυματίζοντας λεττονικές σημαίες και αφού διέσχισαν τμήμα της παλαιάς πόλης κατέληξαν για την κατάθεση στεφάνων και ανθέων στο εθνικό μνημείο για την Ελευθερία.
Τους παρελαύνοντες πλησίασαν δεκάδες διαδηλωτές, οι οποίοι κρατούσαν αντιναζιστικές επιγραφές και εικόνες με τις γερμανικές ωμότητες στον πόλεμο, αλλά χωρίς να διακόπτουν την πορεία, όπως συνέβη άλλες χρονιές.
Μόνον τρία άτομα συνελήφθησαν επειδή έφεραν σύμβολα απαγορευμένα στη Λετονία: τη ναζιστική σβάστικα και το σοβιετικό σφυροδρέπανο.
«Θέλω να καταθέσω λουλούδια στους συντρόφους μου τους πεσόντες στη μάχη. Όλοι οι παλιοί πολεμιστές θέλουν να θυμούνται τους συντρόφους τους», τόνισε 90χρονος παλαίμαχος οπλίτης Γιάνις Βασαριέτις, προσθέτοντας ότι προσωπικά δεν αισθάνεται εχθρότητα για τους παλαίμαχους του Κόκκινου Στρατού, που με τη σειρά τους παρελαύνουν στις 9 Μαΐου, εξαφορμής της Ημέρας της Νίκης κατά των Ναζί.
«Είναι λυπηρό να βλέπει κανείς ανθρώπους που πολέμησαν για το 3ο Ράιχ να μεταμορφώνονται σε ήρωες. Όλα τούτα είναι ένας μύθος, εάν η Ναζιστική Γερμανία είχε κερδίσει τον πόλεμο, σήμερα δεν θα υπήρχε ελεύθερη Λετονία», τόνισε από τη Ρίγα ο Εφραίμ Ζούροφ, πρόεδρος του Κέντρου Σίμον Βίζενταλ της Ιερουσαλήμ.
Η Λεττονική Λεγεώνα των Βάφεν SS εξακολουθεί να οξύνει τα πάθη τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό.
Η Μόσχα και η ρωσική μειονότητα στη χώρα αντικρίζουν στα απομεινάρια της την εξύμνηση του Ναζισμού, ενώ αντιθέτως οι παλαίμαχοι πολεμιστές και οι υποστηρικτές τους θεωρούν πως τα μέλη της Λεγεώνας δεν ήταν Ναζιστές, αλλά μάχονταν για την ελευθερία της πατρίδας τους.
Η Λετονία κατακτήθηκε από τον Κόκκινο Στρατό στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, έπειτα από το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ. Μετά την επίθεση της Γερμανίας εναντίον της Ρωσίας το 1941, ο ρωσικός στρατός απωθήθηκε από τη βαλτική δημοκρατία.
Περίπου 146.000 Λεττονοί κατατάχθηκαν, ή συντάχθηκαν με τα γερμανικά SS, την επίλεκτη μονάδα των Ναζί, για να πολεμήσουν τους Σοβιετικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: