Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Αναδημοσίευση από http://www.tvxs.gr/

Σε «αποδιοπομπαίο τράγο» για τα προβλήματα της χώρας μετατρέπονται οι μετανάστες εν όψει των εκλογών. Την ίδια ώρα, που η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη παρά τις αντιδράσεις στη δημιουργία στρατοπέδων κράτησης των μεταναστών, οι ακροδεξιοί της Χρυσής Αυγής αντιδρούν στα σχέδια αυτά, απαιτώντας μαζικές απελάσεις και παρεμπόδιση της εισόδου των μεταναστών στη χώρα με διασπορά ναρκών και Ειδικών Δυνάμεων σε όλη την περιοχή του Έβρου.
Ειδικότερα, το κόμμα της Χρυσής Αυγής που βλέπει τα ποσοστά του να αυξάνονται σπεκουλάροντας πάνω στο σοβαρό ζήτημα της μετανάστευσης προχωρά σε κήρυγμα μίσους εναντίον των μεταναστών, υποστηρίζοντας ότι «τα σύνορά μας στον Έβρο είναι σουρωτήρι και καθημερινά εισβάλουν στην Ελλάδα ανενόχλητοι περισσότεροι από 300 λαθρομετανάστες» και προτείνοντας απαράδεκτες «άμεσες και ριζικές ενέργειες». Μεταξύ άλλων, η Χρυσή Αυγή προτείνει καταγγελία της συνθήκης της Οττάβα και εκ νέου διασπορά των ελληνικών ναρκοπεδίων, μεταφορά Ειδικών Μονάδων του Ελληνικού Στρατού στον Έβρο και τη μετατροπή σε ιδιώνυμο όποιου εγκλήματος τελεί παράνομος αλλοδαπός.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανακοίνωσή του το ακροδεξιό κόμμα σημειώνει ότι στόχος των νέων μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση «δεν είναι να σταματήσουν τη λαθρομετανάστευση, αλλά την Χρυσή Αυγή» και την ραγδαία άνοδο του Εθνικιστικού Κινήματος. Η σχετική ανακοίνωση κλείνει με «ραντεβού στις κάλπες και την απειλή ότι «από εκεί και πέρα θα μιλάμε με άλλους όρους με όλους όσους ευθύνονται για την παρακμή της Πατρίδας μας».
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις επιμένει στη δημιουργία των κέντρων κράτησης μεταναστών. Μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για δημιουργία τριών κέντρων κράτησης μεταναστών στην Αττική, οι διαδικασίες εκ μέρους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς. Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Όθωνα στο mega, εφόσον οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις είναι σε σχετικά καλή κατάσταση το πρώτο κέντρο θα λειτουργήσει σε 30 έως 45 ημέρες.
Σύμφωνα με τον κ. Όθωνα, το έργο της αναμόρφωσης των εγκαταστάσεων που υπάρχουν (π.χ. στρατόπεδα που δεν χρησιμοποιούνται πια) σε κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών θα αναλάβει το ίδιο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ.Σγουρός, ανακοίνωσε χθες, Τρίτη την απόφαση που έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο για
δημιουργία τριών κέντρων κράτησης. Όπως επισήμανε, στην επόμενη συνεδρίαση θα προταθούν και οι χώροι για την εγκατάσταση των μεταναστών και για το λόγο αυτό ζητά από τους δήμους να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις για τα κέντρα.
Η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου πάρθηκε με τη στήριξη των παρατάξεων που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Οι υπόλοιπες παρατάξεις καταψήφισαν την πρόταση. Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δήμαρχοι Ασπροπύργου Ν. Μελετίου, Μάνδρας-Ειδυλλίας Γ. Δρίκος και Μεγαρέων Ι. Μαρινάκης, που εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στη δημιουργία των Κέντρων στην περιοχή τους.
Σχολιάζοντας την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, δήλωσε: «Χαιρετίζω την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής να ορίσει ταχύτατα τρεις χώρους κλειστής προσωρινής φιλοξενίας για τους παράνομους μετανάστες. Ευελπιστώ την ίδια ευαισθησία και ταχύτητα να δείξουν και τα υπόλοιπα Περιφερειακά Συμβούλια της χώρας».
Ήδη έχουν εκφραστεί πολλές αντιρρήσεις, αλλά και έντονες αντιδράσεις στο σχέδιο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, που προβλέπει τη δημιουργία 30 κέντρων κράτησης μεταναστών σε 10 περιφέρειες. Μάλιστα, ο δήμος Βοΐου Κοζάνης αναμένεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη στις επόμενες ημέρες για το θέμα της δημιουργίας κέντρου μεταναστών σε πρώην στρατόπεδο κοντά στον οικισμό της Νεάπολης.
Εναντίον της δημιουργίας των κέντρων κράτησης μεταναστών τάσσονται και οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα, την αντίθεσή τους εξέφρασαν με δηλώσεις τους οι δήμαρχοι Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, Κορίνθου Αλέξανδρος Πνευματικός και Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.
Για πρόχειρη λύση έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου και δήμαρχος Καλαμάτας, υπογραμμίζοντας: «Η Πελοπόννησος δεν έχει πρόβλημα με λαθρομετανάστες και σε κάθε περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί. Είμαστε σε ετοιμότητα».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης δήλωσε ότι πρόκειται για προεκλογικό σχεδιασμό και ξεκαθάρισε ότι δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα η δημιουργία αυτών των χώρων. Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη δημιουργίας κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών στην Τρίπολη και την Αρκαδία», και σημείωσε ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πρέπει να υπάρξει σοβαρή μεταναστευτική πολιτική και αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.
Τέλος, ο δήμαρχος Κορινθίων μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης δήλωσε ότι η πόλη έχει δύο προβληματικά σημεία, το λιμάνι και τον παλιό σταθμό του ΟΣΕ και τόνισε πως δεν θα επιτρέψει να καταστρέψουν κάποιοι την Κόρινθο. «Αυτό δεν θα περάσει. Ο δήμος θα αντισταθεί με όλες του τις δυνάμεις», τόνισε ο Αλέξανδρος Πνευματικός και προειδοποίησε για δυναμικές κινητοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: