Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΑΘΩΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΤΟΥ ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΑΦΓΑΝΩΝ

Αναδημοσίευση από τον Ριζοσπάστη
 
Απαλλάχτηκαν λόγω αμφιβολιών από το Μεικτό Ορκωτό οι δύο αστυνομικοί του ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα για την υπόθεση βασανισμού Αφγανών προσφύγων το Δεκέμβρη του 2004, μετά από έφεση που άσκησαν. Η πρόταση του εισαγγελέα ήταν καταδικαστική, δηλαδή να παραμείνει η απόφαση όπως στην πρώτη δίκη. Από την πρωτόδικη απόφαση έμεινε μόνο η ενοχή για απρόκλητες σωματικές βλάβες σε βάρος 5 από τους 11 πρόσφυγες (πέντε περιπτώσεις που τα θύματα αναγνώρισαν τον δράστη).
Πρωτόδικα το δικαστήριο είχε καταδικάσει τους δύο κατηγορούμενους αστυνομικούς (ο ένας πρώην) με την πλημμεληματική διάταξη του άρθρου 137Α παρ. 3 για αδικήματα σωματικών κακώσεων και βλαβών, που συνιστούν προσβολή ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε βάρος 2 Αφγανών προσφύγων και για απρόκλητες σωματικές βλάβες σε βάρος των 5 και είχε επιβάλει κατά συγχώνευση την ποινή των 5 ετών και 5 ετών και 5 μηνών, αντίστοιχα. Επίσης, είχε επιβάλει στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για μία 5ετία και την ανικανότητα απόκτησης δημόσιων και δημοτικών αξιωμάτων για μία 10ετία. Οι κατηγορούμενοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι αφού τους χορηγήθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα, λόγω της έφεσης που άσκησαν.
Οι δύο κατηγορούμενοι ήταν οι μόνοι που παραπέμφθηκαν από μια ομάδα αστυνομικών, που εισέβαλαν σε σπίτια Αφγανών και κακοποιούσαν τους ενοίκους για να τους αποσπάσουν πληροφορίες για συμπατριώτη τους. Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι δράστες οδήγησαν τα θύματά τους στο υπόγειο γκαράζ του ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα και τους υπέβαλαν σε βασανιστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: