Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΘΕΛΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΦΙΟΡΙΝΙ

Αναδημοσίευση από http://www.tvxs.gr/
Ο Γκέερτ Βίλντερς, ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος της Ολλανδίας, εξέφρασε σήμερα την επιθυμία να εγκαταλείψει η χώρα του το ευρώ και να επιστρέψει στο φιορίνι και ζήτησε να οργανωθεί δημοψήφισμα για το σκοπό αυτό.
«Εμείς λέμε ναι στο φιορίνι, να επιστρέψει αυτό το νόμισμα», δήλωσε ο Βίλντερς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Χάγη. «Αν ο Χέρμαν βαν Ρομπάι (ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης), θεωρεί σέξι το ευρώ, εμείς βρίσκουμε σέξι το φιορίνι», πρόσθεσε.
«Παλαιότερα ήμασταν πολύ περήφανοι για το φιορίνι, το ωραιότερο νόμισμα της Ευρώπης», συνέχισε ο Βίλντερς, καλώντας την ολλανδική κυβέρνηση να οργανώσει δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.
Βασιζόμενος σε μια έρευνα που έγινε για λογαριασμό του κόμματός του (Κόμμα για την Ελευθερία, PVV), από το βρετανικό, ευρωσκεπτικιστικό ινστιτούτο Lombard Street Research, ο Βίλντερς είπε ότι «το ευρώ δεν είναι νόμισμα, το ευρώ στοιχίζει λεφτά». Υποστήριξε ότι τα μειονεκτήματά του, όπως η επιβράδυνση της ανάπτυξης και η μείωση των καταναλωτικών δαπανών ήταν πιο σοβαρά από τα πλεονεκτήματα, δηλαδή τη μείωση του κόστους λόγω της ισοτιμίας και την ανάπτυξη του τομέα εισαγωγών-εξαγωγών.
«Όσον αφορά τις καταναλωτικές δαπάνες, εκτιμούμε ότι η υιοθέτηση του ευρώ έφερε μια απώλεια 2.700 ευρώ κατ' άτομο κάθε χρόνο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τσαρλς Ντάμας, ο πρόεδρος του Lombard Street Research, παίρνοντας ως βάση σύγκρισης τις επιδόσεις δύο χωρών που δεν υιοθέτησαν το ευρώ, της Ελβετίας και της Σουηδίας.
Ο Βίλντερς υποστήριξε επίσης ότι η απώλεια περίπου 51 δισ. ευρώ που θα είχε η χώρα από την έξοδό της από την ευρωζώνη θα αντισταθμιζόταν από τα χρήματα που θα μπορούσε να εξοικονομήσει η Ολλανδία εάν δεν δαπανούσε ποσά για να «σώσει» ή να «βοηθήσει» την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. «Με το φιορίνι θα ήμασταν και πάλι κύριοι των χρημάτων μας», κατέληξε.
Το PVV έχει ταχθεί κατά της χορήγησης «πακέτων βοήθειας» στην Ελλάδα. Δεν συμμετέχει στη φιλελεύθερη κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε αλλά την στηρίζει με τους 24 βουλευτές που διαθέτει στην 150μελή Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: