Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

TA "OXI" KAI TA "NAI"

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr

Αντίθετο με τη δημιουργία κέντρων κράτησης μεταναστών δηλώνει και το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, με κατά πλειοψηφία απόφασή του, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση στην οποία μετείχαν και δήμαρχοι της Θεσσαλίας. «Ναι» υπό προϋποθέσεις από την Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως υπογραμμίζεται στην σχετική απόφαση, το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας είναι αντίθετο στο σχέδιο που ανακοινώθηκε από το υπουργείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των παράνομων μεταναστών και δεν προτίθεται να υποδείξει κανένα χώρο στην Θεσσαλία προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς κανένας χώρος δεν είναι διαθέσιμος. Ενώ επισημαίνει ότι για να λυθεί το πρόβλημα χρειάζεται μία ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική.
Είναι χαρακτηριστικό ότι και όλοι οι παρόντες στην συνεδρίαση δήμαρχοι της Θεσσαλίας, που πήραν τον λόγο, κατέστησαν σαφές ότι στους δήμους τους δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι.
Το διοικητικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, πάλι, είπε «ναι», υπό προϋποθέσεις, στα κλειστά κέντρα μεταναστών. Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η ΠΕΔ τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ των πολιτικών αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, «μία από τις οποίες είναι και η λειτουργία προσωρινής φιλοξενίας παράνομων μεταναστών σε φυλασσόμενους και καλά οργανωμένους χώρους».
Αναγνωρίζει, επίσης, ότι το μέτρο της φιλοξενίας σε τέτοιους χώρους μέχρι την επαναπροώθησή τους είναι παγκοσμίως από τα ενδεδειγμένα μέτρα που ήδη συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ωστόσο, η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας τονίζει ότι η επιλογή των χώρων λειτουργίας τέτοιων εγκαταστάσεων να γίνει έπειτα από ειλικρινή και εξαντλητικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και να ληφθεί μέριμνα ώστε να έχουν μηδενική όχληση, κάτι που αφορά τόσο στην απόσταση τους από τις κατοικημένες περιοχές, όσο και στη φύλαξη τους. Ζητάει επίσης, την εξυπηρέτηση κάθε ανάγκης των κέντρων (σε προσωπικό, τροφοδότησης, εξοπλισμό) από τις τοπικές δυνάμεις.
Τέλος, σημειώνει ότι «ένα τόσο σοβαρό θέμα προωθείται με πολύ γρήγορες διαδικασίες, κάτι που δημιουργεί ανησυχία για προχειρότητες και λανθασμένες κινήσεις» και ότι «για μία ακόμη φορά βρισκόμαστε ενώπιον ασφυκτικών προθεσμιών και με απειλές για τη χώρα εάν δεν ληφθούν σύντομα αποφάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: