Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΞΕΚΙΝΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΗ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

Αναδημοσίευση από Ριζοσπάστη
 
Ξεκινά τον Απρίλη από Κοζάνη για 1.000 πρόσφυγες. Τη φύλαξη θα αναλάβουν εταιρείες σεκιούριτι
Επιμένει η συγκυβέρνηση στη λειτουργία στρατοπέδου συγκέντρωσης μεταναστών στη Νεάπολη του Δήμου Βοΐου στην Κοζάνη. Μάλιστα, ανοίγει δρόμο για λειτουργία τέτοιων στρατοπέδων («κέντρα κλειστής φιλοξενίας» τα ονοματίζει) σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε νομό (!) δίχως μάλιστα να λαμβάνει υπόψη τις αντιρρήσεις των κατοίκων.
Συγκεκριμένα, η συγκυβέρνηση με τις «ευλογίες» του ΛΑ.Ο.Σ. προωθεί τη λειτουργία στρατοπέδου συγκέντρωσης μεταναστών στο πρώην στρατόπεδο «Ταγματάρχου Πόρτη» έκτασης 180 στρεμμάτων. Θα βάλουν τους μετανάστες να ζουν σε σκηνές (με -15 βαθμούς το χειμώνα) τοποθετημένες σε κλωβούς των 70 ατόμων οι οποίοι θα χωρίζονται με συρματοπλέγματα. Το στρατόπεδο «Ταγματάρχου Πόρτη» σταμάτησε να λειτουργεί εδώ και περίπου 15 χρόνια και δεν έχει δίκτυο αποχέτευσης.
Χτες ανακοινώσεις για το θέμα έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης λέγοντας μεταξύ άλλων: Η επιστροφή των μεταναστών χωρίς χαρτιά στις πατρίδες τους αποτελεί μονόδρομο. Ενας είναι ο τρόπος επιστροφής τους, μέσα από οργανωμένες διαδικασίες (σ.σ. απελάσεις). Οπότε η κυβέρνηση δημιουργεί κέντρα κλειστής φιλοξενίας μεταναστών με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ξεκινά τον επόμενο μήνα (Απρίλη) από την Κοζάνη. Θα φιλοξενούνται χίλια άτομα μέχρι την απέλασή τους. Θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη στην τοπική κοινωνία γιατί θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας σε φύλαξη, καθαριότητα κλπ. Είναι απόφαση της κυβέρνησης τα κέντρα αυτά να προχωρήσουν, είναι εθνική απόφαση, χωρίς καμία διαπραγμάτευση από δω και πέρα. Σε κάθε περιφέρεια θα υπάρχει ένα κέντρο και ενδεχόμενα σε κάθε νομό.
Σε αυτό το πλαίσιο, χθες δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αφορά στη φύλαξη τέτοιων «εγκαταστάσεων κράτησης παρανόμως διαμενόντων αλλοδαπών». Προβλέπει την ανάθεση αυτής της δουλειάς και σε ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: