Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

ΓΑΛΛΙΑ: ΣΑΡΚΟΖΙ ΕΝΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΡΗΤΟΡΙΑ

Αναδημοσίευση από www.in.gr
Μείωση του αριθμού μεταναστών που φτάνουν στη Γαλλία και... διαχωρισμό των κρεάτων ανάλογα με τον τρόπο σφαγής τους προανήγγειλε ο Νικολά Σαρκοζί από το Μπορντώ, σε μία προεκλογική ομιλία που δείχνει σαφώς πως ο Γάλλος πρόεδρος θα παλέψει πριν τις κάλπες να αποσπάσει την εκλογική πελατεία του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού «Εθνικού Μετώπου».
Μιλώντας σε χιλιάδες υποστηρικτές του που ανέμιζαν σημαίες, ο Σαρκοζί δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί τις αξίες του κοσμικού κράτους στη Γαλλία -της χώρας με το μεγαλύτερο πληθυσμό μουσουλμάνων στην Ευρώπη- και να εφαρμόσει μια σκληρή πολιτική νόμου και της τάξης εάν κερδίσει νέα πενταετή θητεία στις προεδρικές εκλογές.
Ο Σαρκοζί δεν δίστασε μάλιστα να μπει στο παιχνίδι που είχε ξεκινήσει η Μαρί Λεπέν, υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, όταν υποστήριξε πριν από ένα μήνα πως σχεδόν όλο το κρέας που μπορεί να αγοράσει κανείς στο Παρίσι είναι «χαλάλ» -τα ζώα έχουν σφαγιαστεί δηλαδή σύμφωνα με τους ισλαμικούς κανόνες και, άρα, επιτρέπεται η κατανάλωσή τους από πιστούς μουσουλμάνους.
«Ας αναγνωρίσουμε πως ο καθένας έχει το δικαίωμα να γνωρίζει τι τρώει, "χαλάλ" ή όχι» είπε ο Σαρκοζί. «Θα ήθελα λοιπόν να δω πάνω στο κρέας να αναγράφεται η μέθοδος σφαγής» εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.
Παρά το ότι το ποσοστό του έχει αυξηθεί στις δημοσκοπήσεις αφότου ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος τον περασμένο μήνα, ο Σαρκοζί βρίσκεται ακόμα πίσω από τον αντίπαλό του υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ.
«Πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των αφίξεων στην επικράτειά μας», είπε ο Σαρκοζί, δεσμευόμενος να καταργήσει το «αυτόματο» δικαίωμα των μεταναστών να φέρνουν τις οικογένειές τους στη Γαλλία. «Δεν είστε καλοδεχούμενοι στη Γαλλία εάν έρχεστε μόνο για να εκμεταλλευτείτε το σύστημα πρόνοιας. Όλοι το σκέφτονται: είναι καιρός οι δημοκράτες να το πουν».
«Εκείνοι οι οποίοι έρχονται με την πρόθεση να μην σέβονται τους νόμους και τα έθιμά μας, ή να μην σέβονται την ιδιοκτησία των άλλων, ή να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, ή να μην καταβάλλουν προσπάθεια να ενταχθούν, δεν είναι καλοδεχούμενοι στο γαλλικό έδαφος», πρόσθεσε ο Σαρκοζί.
Το ζήτημα της μετανάστευσης και της αντιμετώπισης της μουσουλμανικής μειονότητας έχει καταστεί εδώ και χρόνια σημαντικό πολιτικό ζήτημα στη Γαλλία--ο Σαρκοζί κατηγορήθηκε ότι προσέγγισε τις θέσεις της άκρας δεξιάς όταν είχε κερδίσει την εξουσία το 2007.
Αν και οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι ο Ολάντ θα κέρδιζε στον δεύτερο γύρο τον Σαρκοζί με διαφορά 12% και πλέον, το ερώτημα ποιον θα υποστηρίξουν οι ψηφοφόροι της Λεπέν μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο.
Πάντως η αντιπολίτευση επιτέθηκε στις δηλώσεις του Γκεάν και στη στροφή του Σαρκοζί, με τον εκπρόσωπο του Ολάντ να λέει ότι οι δηλώσεις του ΥΠΕΣ «προκαλούν ναυτία». Ο κεντρώος υποψήφιος Φρανσουά Μπαϊρού κατηγόρησε τον Γκεάν ότι προσπαθεί να υποκινήσει το φόβο των ψηφοφόρων, ενώ--από την άλλη πλευρά--ένας εκπρόσωπος του Εθνικού Μετώπου επισήμανε πως ήταν η Λεπέν εκείνη που έφερε το θέμα στην ημερήσια διάταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: